My home / Inspiration / Guider / Så räddar du...
Blommorna behöver inte torka ut bara för att du ska bort på semester. Träd­gårdsmästaren och tv-profilen Bosse Rappne guidar dig bland prylarna som vattnar dina blommor automatiskt.

Så räddar du dina blommor från semesterdöden

Ska du åka bort i sommar? Glöm i så fall inte bort dem som stannar hemma. Trädgårdsmästaren och tv-profilen Bosse Rappne har knepen som får balkong- och altanväxterna att överleva medan du är på semester.  

Av: Fanny Wikander Foto: Jan Danielsson

Dina gröna vänner lämnar du inte ensamma i många dagar ostraffat. Har du otur är de dina torra, bruna och vissna ovänner när du kommer hem. Men lugn! Det finns mängder med saker du kan göra för att med samvetet i behåll kunna unna dig semester, medan dina växter lever och frodas på egen hand. Men vare sig du ska bort över helgen, eller i flera veckor, kräver de olika lösningarna planering och förberedelse.
– Det viktigaste är att kolla upp hur vädret ska vara hemma medan du är borta. Som trädgårdsmästare måste jag alltid jobba efter vädret och eftersom vi svenskar älskar att prata om och ha koll på vädret är ju det perfekt, säger Bosse.

Ska du bara vara borta någon dag räcker det ofta med att ställa blommorna i skuggan om det ska vara soligt. Ska det regna kan du däremot låta dem stå framme. Ska du iväg en längre tid finns det en hel marknad med självvattnande lösningar, allt från krukor med vatteninsats i botten till mer avancerade varianter med timer.
– Jag tycker att självvattnande krukor är väldigt bra och använder dem ofta själv. Men för att det ska -fungera behöver du förutom att ha koll på vädret testa så att det verkligen fungerar i någon vecka innan du åker bort. Det gäller vilken bevattningshjälp du än väljer.

De självvattnande krukorna brukar kunna hålla liv i växter i max tre veckor. Har du planer på en längre resa, och har tillgång till vattenkran i närheten av växterna, kan en automatisk vattnare med timer vara en bättre lösning för dig.
– Det här skulle kunna vara en toppenlösning eftersom det fungerar under så lång tid. Men det är väldigt svårt att förutse hur vädret blir under en lång tid framåt. Är det väldigt soligt och blåsigt så torkar växterna ut mer än när det är vindstilla och regnar. För att det ska fungera behövs utrustning som känner av hur mycket vatten varje kruka behöver, och det kostar ofta skjortan.

Något att tänka på redan i planteringsstadiet är att använda stora krukor som rymmer mycket jord, eftersom de kan konservera mer vatten och näring.
– Jag ser ofta balkonglådor och krukor som är alldeles för små. Då behöver du nästan gå hem från jobbet och vattna för att växterna inte ska torka ut. I stora krukor klarar de sig längre.

 

 

8 SMARTA LIVFÖRSÄKRINGAR

 

Droppbevattning 

Så funkar det: Små munstycken på en slang från en vattenbehållare som droppvis ger varje kruka en jämn bevattning. Alternativt en upp och ned vänd flaska som sticks ner i jorden.
Så mycket vatten kan de hålla: 8–20 liter.
Så länge funkar det: Några dagar till max en vecka.
Fördelar: Prisvänligt och hyfsat enkelt. Du behöver inte plantera om.
Nackdelar: Vill du vara säker på att plantorna inte dör ska du inte lämna dem i mer än ett par dagar. Kan vara svårt att reglera rätt mängd vatten.
Bosses kommentar: ”Det är väldigt svårt att veta i förväg hur mycket vatten varje växt kommer att behöva. Dessutom fungerar alla växter olika, beroende vad det är för typ och vilken tid på säsongen det är. För att få det att fungera behöver man testa innan. Varianten med en upp och nervänd flaska är inte alltid en helt tillförlitlig metod, eftersom allt vatten kan försvinna på en dag om man har otur. För att förhindra det gäller det att skapa ett vakuum.”

Rädda_blommor_från_semesterdöden06”Big Drippa”

Vad: Cirka fem meter lång slang som kopplas till två vattenbehållare som vardera rymmer tio liter. Sex individuellt reglerbara munstycken kopplas till krukorna. Pris: 189 kr. Inköpsställe: Wexthuset.com 

 


Rädda_blommor_från_semesterdöden05

”Hydro Classic”

Vad: Enklare variant där en skruvkork med pip i terrakotta fästs på en vanlig petflaska med vatten och sätts upp och ner i krukan. Pipen känner av när plantan behöver vatten och avger då fukt. Pris: 99 kr för 4 stycken. Inköpsställe: Willabgarden.se

 

__________________

 

Bevattning med timer

Så funkar det: Automatisk droppbevattning som styrs av timer. En huvudslang kopplas till en kran och från den ansluts mindre slangar till varje kruka.
Så mycket vatten kan de hålla: Oändligt. Eller tills batterierna tar slut.
Så länge funkar det: Hur länge som helst. Eller tills batterierna tar slut.
Fördelar: Du kan vara borta hur länge du vill. Dessutom kan du själv bestämma hur ofta och mycket du vill vattna och du behöver inte plantera om.
Nackdelar: Du behöver tillförsel av vatten från kran vilket är ovanligt på balkonger. Det kan vara svårt att förutse vädret under en väldigt lång tid framöver vilket gör det svårt att ge växten rätt mängd vatten om de står ute.
Bosses kommentar: ”Det här är lurigt eftersom det är svårt att i förväg veta hur mycket vatten växten behöver. Regnar det under tiden du är borta så kan jorden bli vattenmättad och rötterna drabbas av syrebrist. Och mår rötterna i jorden dåligt så mår växten ovanför jord dåligt. Blir det i stället för torrt i krukan är inte det heller bra, såklart. Det bästa är om man har någon som kan kolla till växterna och justera vattenmängden någon gång i veckan.”

 
Rädda_blommor_från_semesterdöden04

 ”Micro Drip”

Vad: Automatisk droppbevattning som styrs av timer. Du kan ansluta så många små slangar du får plats med och kan välja mellan 14 olika program beroende på hur mycket och ofta du vill vattna. Pris: Cirka 1 079 kr. Inköpsställe: Gardena.com/se

 

Rädda_blommor_från_semesterdöden03

”Semesterbevattning Auto 10”

Vad: Automatisk droppbevattning, från två så kallade ”Aquapods”, som styrs med timer. Du kan som mest vattna tio krukor. Pris: 899 kr. Inköpsställe: Hozelock.se 

 

 

__________________

 

 

Solcellsdriven bevattning

Så funkar det: Solcellsdriven pump som vattnar dina plantor från vattentunna.
Så mycket vatten kan de hålla: Det beror på hur stor vattenbehållare du använder.
Så länge funkar det: Använder du en stor tunna på 300 liter kan du lämna dina plantor i flera månader.
Fördelar: Energisnål och miljövänlig långtidslösning som reglerar vattentillförseln beroende på hur soligt det är. Du kan vara borta länge utan att ha tillgång till kran.
Nackdelar: För att kunna vara borta en längre tid behöver du plats för en stor vattentunna.
Bosses kommentar: ”Det är samma sak som med bevattningen med timer. Eftersom det inte finns något bra, prisvärt system som kan känna efter hur mycket vatten varje kruka behöver, är det väldigt svårt att ställa in i vattenmängd i förväg. De system som finns är så dyra att inte ens vi som jobbar professionellt med växter använder dem.”

Rädda_blommor_från_semesterdöden01

”Irrigatia SOL K-12”

Vad: Bevattning med pump som startar automatiskt var tredje timme och kör tills batteriets laddning minskar. Plantorna vattnas därför mer när det är soligt. Pris: 960 kr. Inköpsställe: Wexthuset.com

__________________

 

Självvattnande krukor

Så funkar det: Krukor med vattenreserv i botten, som plantan kan suga åt sig av när den är törstig.
Så länge funkar det: 1–3 veckor.
Så mycket vatten kan de hålla: 1–2 liter.
Fördelar: Lätt att använda och du behöver inga externa prylar utöver krukan.
Nackdelar: Vissa krukor kräver att du planterar om plantan i den nya krukan.
Bosses kommentar: ”Det här är en bra metod eftersom det är så här det funkar i naturen. Men det är ju ingen high tech-teknik så det är såklart inte hundra procent tillförlitligt. Man bör testa minst fjorton dagar i förväg för att få det att fungera för just dina krukor på din balkong.”

Rädda_blommor_från_semesterdöden07

”Genie Kitchen Garden”

Vad: Förutsatt att krukan har hål i botten kan den placeras direkt i ”Genie” och du behöver alltså inte plantera om plantan. ”Genie” fylls med vatten i botten och drivs med batterier så att vattnet kan cirkulera runt och hållas fräscht. Plantan klarar sig i 2 till 3 veckor. ”Genie” har plats för en kruka med diametern 15 cm eller tre stycken på 8 cm. Pris: 390 kr. Inköpsställe: Wexthuset.com

Rädda_blommor_från_semesterdöden08

Balkonglåda med långtidsbevattning

Vad: 75 cm lång balkonglåda med vattenreserv i botten som kan hålla liv i dina plantor i mellan 1 till 2 veckor. Pris: 179 kr. Inköpsställe: Blomsterlandet.se 

 

__________________

 

 

Bomullstråd

Så funkar det: Bevattning där plantan själv får suga åt sig så mycket vatten den vill från en extern vattenbehållare.
Så mycket vatten kan de hålla: Det beror på hur stor vattenbehållare du använder.
Så länge funkar det: Några dagar till max en vecka.
Fördelar: Billigt och enkelt. Du behöver inte plantera om.
Nackdelar: Vill du vara säker på att plantorna inte dör ska du inte lämna dem i mer än ett par dagar. Du kan inte reglera vattentillförseln.
Bosses kommentar: ”Det här är enkelt och billigt – men lurigt. Hur många trådar behövs till exempel i en kruka? Sådant måste du testa innan.” 

Rädda_blommor_från_semesterdöden02

”Semestervattnare”

Vad: Bomullstråd med plasthölje där ena änden placeras i vatten-behållare och andra änden i krukan. Pris: 44,90 kr/5st. Inköpsställe: Blomsterlandet.se

 

 

 

 

Allmänna tips för överlevnad

• Ställ växterna skyddat i skuggan. Sol och vind gör att de torkar ut fortare. Men ställ dem inte inomhus, det blir för varmt.
• Använd stora krukor som rymmer mycket jord och därför kan konservera mer vatten och näring.
• Det absolut bästa är att ta hjälp av en snäll granne, som kan vattna och se till växterna. Så länge du är beredd att göra samma sak i gengäld, så brukar det inte vara några problem.
Till sist: tänk på att bruna och vissna växter på balkongen är ett bra sätt att meddela inbrottstjuvar om att du är på semester.

 

 

 

 

 

LÄS MER: Du har väl inte missat vår shop med över 80 000 inredningsprodukter? Kolla här!