My home / Inspiration / Guider / Så skapar du...

Så skapar du en lättskött trädgård

Älskar du ogräsrensning? Får du aldrig nog av att gräva, klippa, trimma och ansa? Lyckliga du, du har förmodligen redan en fantastisk täppa! För den mer lättjefulle odlaren har vi samlat de allra bästa råden, växterna och knepen som gör trädgårdslivet lite lättare.

Av: Kristina Bonander Foto: Thinkstock

1. En god grund

Fundera på vad du vill använda din trädgård till. Om du gärna vill ha gräsmatta, kanske för barnens bollspel, minimera den efter behov. En gräsmatta är alltid arbetskrävande. Däremot kan du öka ytan för uteplatser, gångar och andra hårdgjorda ytor. Både trätrall och stenläggning är mycket lättskötta. Rundade former på altaner, uteplatser och gångar är mer lättskötta än raka former. I räta hörn samlas alltid löv och skräp som kan vara svåra att komma åt med kvasten.  

LÄS MER: Arga snickarens 10 bästa tips för dig som ska bygga altan

 

2. Växter i en lättskött trädgård

Som bas i en lättskött trädgård föreslår jag absolut träd och buskar! Genom att välja sorter som växer fint utan att behöva klippas har man en stomme i sin trädgård som klarar sig på egen hand i många, många år. Här vill jag slå ett slag för barrväxterna. Välj barrväxter som har fina grundformer som sockertoppsgran, fågelbogran, klotthuja och pelarthuja. Kompaktväxande idegranar är också mycket dekorativa. Avstå däremot tallar som alla blir lite ostyriga med åren.  

 

Syren, lilac flower, buske
Syrén är lättskött och doftar ljuvligt.
3. Bra buskar

Många blommande buskar är ypperliga i en lättskött trädgård. Bra sorter är ölandstok, spirea, svartaronia och klotberberis. Av ölandstoken finns en rosablommande sort som är otroligt fin tillsammans med brokbladigt prakttry. Som accenter i planteringarna eller fristående i en matta av låga marktäckare kan man kosta på sig lite exklusivare, men lättskötta, sorter. Hos den vackra pärlbusken sitter blomknopparna som små pärlor utmed grenarna och de utslagna blommorna är kritvita! Syrenhortensia, vidjehortensia, rödbladig fläder, prakthäggmispel, gullregn, hägg och syren passar också som solitärer.

 

 

 

Strandiris, beach iris, trädgård
Iris – ett bra alternativ som blommar vackert och gärna sätts i klasar.
4. Fleråriga växter

Även om en trädgård med bara barrväxter och buskar kan bli väldigt vacker, är vi nog många som också vill ha prunkande rabatter. Bäst är att satsa på långlivade och säkra perenner. Flera av de sorter som är lättskötta kan kännas vanliga och banala. Att plantera dem i stora sjok är ett tips för att trolla bort trivialiteten. Välj till exempel dagliljor, strandiris, jättedaggkåpa, stäppsalvia och höstanemon. Fina och lättskötta är också kantnepeta och sockblomma. Trädgårdsnäva ”Rozanne” är helt fantastisk! Hela sommaren fullständigt vräker den ur sig blå blommor. Rysligt vacker! Precis som med buskarna kan man absolut välja några solitärer bland perennerna. Rödbladigt silverax känns exklusiv och är alltid något lite extra. Pampig som få är plymspirean och perovskia passar perfekt i ett soligt och torrt läge! Många gräs är också fantastiska i en lättskött trädgård.  

LÄS MER: Här är årets stora trädgårdstrender 2016

 

5. Klättrande växter

Har du en liten trädgård eller bara vill rama in en altan eller uteplats är växter på höjden utmärkta. Vad man bör tänka på är att välja växter som klättrar av egen kraft och som inte behöver klippas ner. Kaprifol är bra och den småblommande alpklematisen behöver inte klippas ner som de storblommiga släktingarna. Av klematissorterna måste jag bara nämna vitalba klematis, sorten ”Summersnow” är helt fantastisk som med flera hundra små vita stjärnblommor öser sin blomprakt över pergolor och skärmar. Den växer så det knakar och blir ett fantastiskt blickfång. Om du har en vägg, mur eller plank behöver du välja sorter som klättrar utan något stöd alls. Klättervildvin klättrar av egen kraft och kan med tiden täcka stora ytor. Den ger en grön och vacker inramning men det är på hösten när bladen formligen glöder av röd höstfärg som man älskar dem.  

 

6. Lättskötta planteringar

I en lättskött trädgård finns ingen naken jord. Det kan lika gärna vara ymniga rabatter som sparsmakade plana ytor med stora vackra stenar och fantastiska gräs på en matta av marktäckare.  

LÄS MER: Första vårfixet i trädgården – så preppar du smartast!

 

7. Marktäckare

Att täcka marken med marktäckande perenner är ett pålitligt knep för att göra ytorna i trädgården lättskötta. Vinca, hasselört och skuggröna är klassiska i halvskuggiga lägen. I soligare lägen är de låga växterna aubretia och mossflox fina marktäckare. Har du ett helt omöjligt ställe där inget tycks vilja växa, välj flocknäva! Hur tålig som helst och en riktig räddare i nöden.  

 

8. Planterings­lådor – ett lätt alternativ

Vill man nu inte gräva rabatter är stora planteringslådor ett alternativ. För att det ska bli ett bra klimat för växterna bör lådorna vara rejält stora, gärna över metern breda och minst 50 centimeter höga. Var inte rädd för stora lådor. De kommer mer att se ut som upphöjda planteringar än som blomlådor.  

 

Körsbärsträd, körsbärsblommor, Cherry tree
Körsbärsträd blommar otroligt vackert på våren, och är dessutom lätta att ta hand om.
9. Köksträdgård, frukt och bär

Att gå ut i sin egen trädgård och skörda för en måltid är en dröm som många bär på. Men tyvärr kräver en köksträdgård mycket arbete. Bärbuskar däremot är lättskötta. Till exempel röda vinbär och krusbär. Välj sorter som är motståndskraftiga mot mjöldagg. Av fruktträden är körsbär och plommon lättast att sköta eftersom du inte behöver beskära dem. Rabarber är mycket dekorativ och sköter sig på egen hand. Kryddor är toppen och en bas med gräslök, oregano och timjan klarar sig på egen hand. Månadssmultron är ett lättskött alternativ till jordgubbar och väl så gott!  

LÄS MER: Odla ätbart – 10 säkra kort i landet!

 

Smultron på strå, lättskött trädgård
Vem vill inte ha smultron i sin trädgård…?

 

10. I krukor och urnor

Många av de vanligaste sommarblommorna som man brukar plantera i krukor och urnor är ofta ganska arbetskrävande. Sätt perenna växter i dina krukor i stället! Välj riktigt stora krukor som är garanterat frostsäkra och plantera till exempel sockblommor, nävor, dagliljor och taklök. De här krukorna kan stå ute året om och behöver bara förnyas när plantorna börjar se trötta och risiga ut. Kom dock ihåg att växter i krukor är betydligt mer köldutsatta än växter i rabatterna. Bli inte förtvivlad om någon älskling trots allt skulle frysa ihjäl. Vill du ändå ha sommar­blommor välj sorter som inte behöver ansas. Av den klassiska petunian kan man välja sorten ”Million Bell”, som får skyar av små blommor och som inte behöver ansas. Kantlobelia klarar sig också på egen hand. Av luktärtorna finns sorten ”Cupido” som växer kompakt och rundat.  

 

11. Sten och grusytor

Ytterligare ett alternativ är att täcka ytorna med sten. Det har blivit otroligt populärt med grus och sten som tillsammans med vackra gräs passar så bra till många nybyggda hus. Men en lite varning! Grus är inte särskilt lättskött. Vill man ha grus bör man välja riktigt stora stenar som snällt ligger kvar även om man drar över dem men högtryckssprutan! För det är så hårdhänta rengörings­metoder man måste ha för att hålla sin stenläggning snygg.  

 

LÄS MER: Så inreder vi uteplatsen 2016 – 34 favoritköp!

uteplats-980x551

 

 

 

 

 

80 lättskötta växter till latmansträdgården

Basbuskar

1. Sockertoppsgran 2. Klotthuja 3. Krypidegran 4. Ölandstok 5. Klotberberis 6. Svartaronia 7. Björkspirea 8. Rosenspirea 9. Rysk kornell (kompakt) 10. Krypoxbär  

 

Perenner som passar i mängd

1. Daglilja 2. Strandiris 3. Jättedaggkåpa 4. Stäppsalvia 5. Kantnepeta 6. Solbrud 7. Röd sockblomma 8.Trädgårdsnäva 9. Blåsvingel 10. Fågelstarr  

 

Marktäckande växter

1. Vinca 2. Skugggröna 3. Hasselört 4. Flocknäva 5. Mossflox 6. Aubretia 7. Waldstenia 8. Sockblomma 9. Kamtjatkafetblad 10. Penningblad  

 

Buskar och mindre träd

1. Pärlbuske 2. Syrenhortensia 3. Rödbladig fläder 4. Prakthäggmispel 5. Körsbärsbenved 6. Gullregn 7. Syren 8. Prydnadskörsbär ”Accolade” 9. Silverpäron 10. Japansk gyllenlönn  

 

Perenner som passar som solitärer

1. Rödbladigt silverax 2. Plymspriea 3. Perovsika 4. Bolltistel 5. Rodgersia 6. Kransveronika 7. Krollilja 8. Majbräken 9. Glansmiskantus 10. Blåtåtel  

 

Klätterväxter

1. Kaprifol 2. Blomsterkaprifol 3. Tellmannskaprifol 4. Alpklematis 5. Vitalbaklematis 6. Pipranka 7. Rådhusvin 8. Klättervildvin 9. Klätterhortensia 10. Murgröna  

 

I kruka

1. Trädgårdsnäva (flerårig) 2. Taklök (flerårig) 3. Sockblomma (flerårig) 4. Blåsvingel (gräs) 5. Petunia Million Bell (ettårig) 6. Kantlobelia (ettårig) 7. Heliotrop (ettårig) 8. Blomstertobak (ettårig) 9. Småbladig tagetes (ettårig) 10. Låg luktärt (ettårig)  

 

Ätbart

1. Gräslök 2. Oregano 3. Timjan 4. Rabarber 5. Månadssmultron 6. Röda vinbär 7. Svarta vinbär 8. Krusbär 9. Körsbär 10. Plommon  

 

LÄS MER: Kolla in alla våra bra trädgårdsartiklar