My home / Inspiration / Guider / Så slipper du...
Om du flyttar ihop med någon är det ­viktigt att kompromissa – även om du inte ­ älskar samma möbler som din partner …

Så slipper du flyttkaoset

Ska du flytta? Alla kartonger som ska packas, förråd som ska rensas och släktklenoder som ska bevaras kan ge vem som helst ångest. Ordningsexperten Anna Johannesson guidar dig rätt i flyttkaoset.

Av: Jessika Devert Foto: Thinkstock, Aline Lessner

Anna Johannesson hjälper människor med allt som har med ordning och reda att göra och däribland hur man flyttar smartast. En flytt är aldrig speciellt trevlig i sig. Jovisst, det är roligt att få nytt boende eller flytta ihop med sin stora kärlek, men vem gillar att kånka kartonger och rensa ur gamla skräprum?
Jo, Anna.
– Jag älskar det! När jag ser ett förråd som är proppfullt med grejor så blir jag helt lycklig. Och det är för att jag vet hur bra det kommer att bli, säger hon.

Hennes absolut bästa råd är att man aldrig kan börja för tidigt. Så fort du vet att du ska flytta så börja planera, rensa och röja. Ta först tag i de områden som du inte använder, som förråd, extrarum, gästrum eller garage.
– Plocka inte lite här och lite där utan börja med ett rum och rensa ur och packa ner i kartonger. Om du börjar med ett rum du inte använder eller kan undvara ett tag så kan du sedan fortsätta med nästa rum och fylla på det första rummet med kartonger, säger Anna.

Att färgmärka sina lådor är också en bra idé. Rött för vardagsrum, blått för sovrum, grönt för kök och så vidare. Då vet de som hjälper till att bära att de ska stå i samma rum och på ungefär samma plats. För att inte bli tokigt stressad över hela flytten så börja grovstäda tidigt. Det är inget som säger att du inte kan dra ut spisen eller städa under badkaret flera veckor innan ni ska flytta. Visst kommer du att få städa igen, men då handlar det om att dammsuga, moppa och damma, det är lightstädning. Den första grovstädningen när du ligger på alla fyra och gnuggar behöver du bara göra en gång, säger Anna.

En av de smartaste sakerna du kan göra är att skissa upp ditt nya boende och placera ut dina möbler på skissen. Om du vet redan från början var de stora möblerna ska stå så kan flytthjälpen ställa dem på den platsen, vilket gör att det snabbt blir beboeligt, säger Anna.
Till sist vill Anna att vi ska tänka efter före och inte ha en massa saker bara för att ha dem. Det blir bara tungt att bära. Omge dig med saker som betyder något, men skapa inte ett mausoleum för det. Var logisk och behåll hellre det som har affektionsvärde än pengavärde, säger hon.

 

5 snabba tips från Anna

1. Lägg värdesaker som familjens pass, bankdosor och andra papper som bara inte får komma bort i en låda som är lite mindre, inte en flyttkartong. Inga flyttgubbar eller kompisar får röra den, den tar du själv. 
2. Ta bort knoppar och sängben som sticker ut så är det lättare att bära och du sparar ett par dörrkarmar från fula märken.
3. Det sista du packar ner är en stol och verktygslådan. För det sista du vill ta ner är lampor och det första du vill ha upp är lampor.
4. Att man inte får fylla hela flyttkartonger med böcker vet alla, men fyll kartonger till hälften och lägg sedan i lätta saker som kuddar och filtar över. Men ta från samma rum så långt det går så blir uppackningen lättare.
5. När du packar tallrikar, lägg papperstallrikar mellan dem i stället för att hålla på med kladdigt tidningspapper. Sedan kan ni äta flyttkäk på dem när ni flyttat klart och sedan slänga dem.