My home / Inspiration / Guider / Så slipper du...
Ursäkta, var är tv-trasslet? Inne i skåpet förstås – noga gömt. Vi visar hur du gör så att fjärren funkar ändå.

Så slipper du sladdtrasslet vid tv:n

Smarta fjärrförlängaren hjälper dig att ­gömma undan box och dvd-spelare – inne i ett stängt skåp.

Av: Johan Furusjö.

Vi var på jakt efter en ny media­bänk till vardagsrummet, och ville hitta en som vi kunde gömma alla sladdar och fula boxar i. Det visade sig vara lättare sagt än gjort – om man vill att fjärren ska ­funka­ även om man har prylarna bakom en stängd lucka. Fjärrar funkar inte genom dörrar.

Visst, man kan öppna skåpdörren – men vitsen var ju att slippa se prylarna. Tv-bänkar med glaslucka kan funka, men: inte snyggt, tyckte vi.
Vi var nära att ge upp – när vi fick nys om fjärrförlängare. Ett snabbt nätinköp senare
kunde vi välja vilken tv-möbel vi ville utan att behöva tänka på fri sikt för fjärren. Ett i-landsproblem mindre!

Sugen på att prova? Här nedanför förklarar vi hur du gör.

Mitt smarta hem

Vad? Få fjärrkontrollen att funka genom en stängd skåpslucka.
Vad kan jag göra? Styra dvd-spelare och box med fjärrkontrollen även om de står gömda i ett stängt skåp. En liten manick fångar upp signalerna från fjärrkontrollen och skickar dem genom en sladd dit du vill.
Hur mycket kostar det?
Några hundralappar.
Så krångligt är det:
Kan du koppla in en dvd-spelare? Då ska du nog klara det här också.

Så funkar det!

Du behöver:
En fjärrförlängare – finns i en rad olika varianter. Den jag valde har det tjusiga namnet Metronic IR-distributionssats och finns på Pixmania.se för 223 kr (visa lägsta pris på prisjämförelsesajten Prisjakt.nu). Fjärrförlängaren består av tre delar: En liten sensor (A) som tar emot fjärrkontrollens signaler, skickar dem genom kopplingsdosan (B) till en sändare (C) som du klistrar fast på dvd-spelare och boxer inne i skåpet. Allt utom sensorn är gömt i tv-bänken.

Tänk på att alltid ha bra ventilation när du stänger in elektronik för att undvika brandrisk. Såga upp mediamöbeln på baksidan så att luft kan strömma ut – och håll koll på att det inte blir för varmt inne i skåpet.