My home / Inspiration / Guider / Extjuven: Så slipper...
Foto: Thinkstock.

Extjuven: Så slipper du tjuven

Anders Adali från TV3:s ”Stoppa tjuven” är före detta grovt kriminell.
I dag har han bytt sida och delar gärna med sig av sina bästa tips för att skydda sig mot inbrottstjuvar.

Anders Adali har under våren varit aktuell i TV3:s ­programserie ”Stoppa tjuven”.
Anders Adali har under våren varit aktuell i TV3:s ­programserie
”Stoppa tjuven”.

Förra året utsattes 23 830 villor, lägenheter, radhus och fritidshus för inbrott. Det är en ökning sedan föregående år och mest drabbade är områden runt storstäder. Landsbygden har länge varit förskonad från inbrott och tidigare har man knappt brytt sig om att låsa dörren. Men även där har inbrotten ökat.
Vanligast är inbrott i villor och radhus, eftersom där finns fler möjliga ingångar i markplan. Minst skyddat är huset med dålig insyn.

– Det kan vara en slump vilket hus tjuven väljer, men är persiennerna nerdragna, lamporna släckta och häcken oklippt så ligger du illa till, säger Anders Adali.
När Anders Adali var yngre gjorde han en del inbrott, men specialiserade sig senare på värdetransportrån och är bland annat dömd för ett uppmärksammat sådant i Finland 2007. I dag arbetar han som föreläsare och författare och har under våren varit aktuell i TV3:s programserie ”Stoppa tjuven”. Där har han under kontrollerade former ”begått brott” för att lära allmänheten om hur man ska agera och skydda sig.
I lägenheter som ligger ett par våningar upp kan det räcka med en säkerhetsdörr. Ju längre tid det tar att ta sig in, desto mer avskräckt blir tjuven. I villor, fritidshus och radhus bör man även säkra balkongdörrar och fönster.
– Dessa glöms ofta bort men eftersom de vanligtvis ligger på baksidan av huset, där det är mindre insyn, väljer tjuven hellre att ta sig in där än genom ytterdörren. Ett lås utan nyckel på balkongdörren kan göra stor skillnad. Tjuven vill helst inte ta sig in genom ett krossat fönster utan kunna öppna dörren.

Väl inne i huset är det första tjuven gör att leta efter ­nycklar – till bilen, sommarstugan eller vapenskåpet. Pass, teknik och smycken är också åtråvärda föremål. Ett inbrott tar bara två till tio minuter, men det är ofta tillräckligt för att länsa huset på värdefulla föremål.
– Ofta gör folk det väldigt lätt för tjuven genom att ha värde­fulla saker framme, eller på uppenbara ställen. I stället för att ha smyckena i ett skrin i badrummet kan du lägga dem i smutstvätten eller i en kavajficka i garderoben. Pass som sällan används kan förvaras i bankfack, eller så gör du ett lönnfack hemma genom att ta bort en list.

Det är bara fyra år sedan Anders Adali blev fri från fängelsestraffet efter värdetransportrånet i Finland. Trots att han har lämnat den kriminella karriären finns tänket fortfarande kvar.
– Häromdagen såg jag en bil som var helt insnöad och tänkte direkt att det var guldläge för en tjuv, säger Anders och berättar att tjuven också kan lägga något på din soptunna, eller utanför dörren, för att se om det ligger kvar senare. Sådant bör man därför vara uppmärksam på.
Ett annat tjuvknep, som även Anders har använt sig av, är att klä ut sig till byggarbetare, för att lättare passera obemärkt.
– Vi använde det i ett program av ”Stoppa tjuven”.  ­Grannarna hälsade på inbrottstjuvarna och öppnade porten åt dem. Det gäller att alltid vara på sin vakt. 

 

LÄS MER: Här får du fler tips för att stoppa tjuven i sommar.