My home / Inspiration / Guider / Så tar du...
Foto: Drago Prvulocic

Så tar du kål på mördarsniglar – 10 bästa tipsen

Knepen att bli av med mördarsnigeln är många. Men vilka funkar egentligen på trädgårdsmarodören? My Home listar de 10 bästa sätten – och de som ska undvikas.

Av: Helén Bjurberg

Här är de säkraste metoderna (kombinera gärna flera):

1. Gör en ölfälla. Enklast är att att gräva ner en låda eller burk och fylla med öl. Vill man vara lite mer avancerad tar man en PET-flaska och klipper av den tio centimeter under öppningen. Lägg sedan flaskhalsen med öppningen ner i flaskan och tejpa fast den. Häll sedan i öl och ”komsi komsi!”. Även om det är synd att slösa starköl på rackarna är det att rekommendera. Eftersom det sägs att sniglarna kan simma så kan de behöva knockas rejält för att drunkna.

2. Vattna klokt. Det är smartare att vattna på morgonen istället för kvällen, så att fukten hinner torka upp under dagen. Den skapar annars en trivsam miljö för sniglarna. Av samma anledning bör du också rikta din vattning till de odlingar och platser som verkligen behöver vätska och inte låta vattenspridaren gå planlöst.

  mšrdarsniglarFoto: Drago Prvulocic  

3. Rena växter. Mördarsniglarna sprids genom att jord och växter byter ägare. Var därför noga med var dina nyinförskaffade plantor kommer ifrån, kolla igenom omsorgsfullt och tvätta rent dem för att förhindra att du får in oönskade ägg eller småsniglar i din trädgård. Vill du vara riktigt noggrann kan du låta de nya växterna ”sitta i karantän” i ett par månader innan du planterar ut dem i trädgården.

4. Sköt din trädgård. Ta bort fuktiga lövhögar, rutten fallfrukt och andra mörka, mysiga gömställen. Somliga använder robotgräsklipparen som mordvapen, vilket kan fungera, men framförallt är den bra eftersom den håller gräset otrivsamt kort för sniglar.  

 

mšrdarsniglar
Myskankor gillar att mumsa i sig mördarsniglar. Dessutom bjuder de på gratis gödsel till odlingarna.Foto: Drago Prvulocic

 

5. Skaffa myskankor. De flesta djur undviker att äta mördarsniglar på grund av deras rikliga slem, men inte myskankor. Dessutom bjuder de på gratis gödsel till odlingarna. Nackdelen är att de kan råka smaska i sig en och annan planta under jakten på sitt favoritgodis. Men det kanske det kan vara värt för att få ha ett par trevligt kvackande mördare på tomten?

6. Halshugg dem. Plocka sniglarna för hand eller med stekpincett och klipp av dem, alternativt hugg av dem med trädgårdsspaden. Kapa dem helst direkt efter huvudet för en snabb och säker död. Lägg sedan liken på gräsmattan. Eftersom sniglarna är kannibaler kommer döingarna locka till sig kompisar och vips har du gänget samlat inför nästa mordtillfälle.

7. Koka dem. Den som tycker att det är äckligt att klippa eller hugga ihjäl sniglarna kan lägga dem i kokande vatten. Resultatet blir detsamma, en omedelbar och barmhärtig död.  

LÄS MER: Så gör du din egen mördarsnigeltoast – recept

 

nemaslug
En ask med mikroskopiska maskar som angriper och dödar sniglarna.Foto: Nemaslug

 

8. Börja i tid. En mördarsnigel lägger 400 ägg under sitt liv, så jakten bör inledas på våren innan de börjar lägga ägg. Det räcker med en enda övervintrande rackare för att du ska få en hel invasion av sniglar, eftersom de är hermafroditer och alltså kan befrukta sig själva Vill du ta hjälp använd dig av så kallade nematoder, mikroskopiska maskar som angriper och dödar sniglarna. Maskarna fungerar dock bara på ungdjur och är därför lämpligast att använda på våren.

9. Jaga på natten. Sniglarna är nattugglor och gillar när det regnar. Gå ut med ficklampa under de mörka timmarna och fånga dem alternativt skaffa dig en överblick över var de håller till så att du kan koncentrera dina insatser dit.

10. Bjud på gift. Det finns bekämpningsmedel att använda mot sniglar. Senaste tidens varningar om att de skulle vara livsfarliga för igelkottar (samt barn och husdjur) är en myt. De medel som är tillåtna i Sverige är baserade på järnfosfat och innehåller så små doser att de inte ska kunna orsaka någon allvarlig förgiftning.

 

 

LÄS MER: Så blir du av med andra objudna trädgårdsgäster

 

 

De här metoderna är inte riktigt lika bra:

1. Att lägga barriärer av kaffesump, aska, rabarberavkok, äggskal eller sågspån hjälper för vissa, för andra inte. Vad som gäller för nästan alla barriärmetoder är dock att de försvinner vid regnväder och därför ständigt måste göras om.

2. Kalk och salt fungerar visserligen för att mörda sniglar, men är onödigt plågsamma metoder. Dessutom är det inte särskilt bra för dina växter.

3. Det finns speciella elstängsel som ska hålla sniglarna borta. Men metoden är kanske inte att föredra för dig som har småbarn eller husdjur.

4. Spolarvätska fungerar också att dränka sniglarna i, men är ett dyrt alternativ. Dessutom är det onödigt att använda sig av kemikalier när det går lika bra med hett vatten.

5. Somliga säger att sniglar ogillar doftpelargonier. Om det stämmer och hur mycket pelargoner du i så fall måste odla för att slippa dem är dock oklart.

6. Vissa sniglar hindras av kopparremsor, men andra tycks uppleva dem mer som ”röda mattan”. Så länge du inte vet vilken sort du gästas av är kopparmetoden olämplig. Tack till Mia Persson Norbäck, trädgårdsmästare på Go Garden, för mördartipsen!  

Tips! Tycker du inte att sniglarna ska dö förgäves? Då kan du faktiskt göra middag av dem. Kocken David Kallós har komponerat ett recept på mördarsnigeltoast. Här finns receptet för den som vågar.  

 

LÄS MER: Ännu fler trädgårdstips hittar du här!