My home / Inspiration / Guider / Så väljer du...
Marmor är både klassiskt och trendrätt på samma gång. Bänkskiva i carraramarmor, pris cirka 3 100 kr/löpmeter, Marbodal.

Så väljer du rätt bänkskiva

Trä, laminat, marmor eller glas? När det gäller ­köksbänkar finns mängder av material, alla med olika fördelar och nackdelar. Vi hjälper dig att välja rätt.

Av: Jacob Härnqvist

I likhet med de flesta inredningsmässiga beslut är valet av bänkskiva både en praktisk och en estetisk fråga.
– Oavsett du har en kokvrå eller ett stort familjekök är det på bänkskivan som i stort sett allt köksarbete utförs. Här hamnar tunga matkassar, vassa bestick, stekflott och kladdig disk. Därför är det värt mycket att tänka igenom valet av bänkskiva noga. Och ställa höga krav, säger Kauko Lindstedt på köksföretaget Culimar i Stockholm.

Den estetiska aspekten handlar inte bara om hur bänkskivan i sig ser ut. Lika viktigt är hur den fungerar ihop med resten av inredningen. Bänkskivan ska ju passa in i köket som helhet, så ta gärna hänsyn till övrig design och andra material­val du gjort. Fundera också på hur mycket underhåll du är villiga att utföra. Björk och andra ljusa träslag måste du till exempel vaxolja regelbundet. För ett bestående och lyckat resultat är det en bra idé att lära sig så mycket som möjligt om materialet, menar Kauko. Inte minst när det gäller just underhåll.
– Det händer ganska ofta att folk missar att underhålla bänkskivor av trä. Ett vanligt problem är att man torkar träytan med en disktrasa som har diskmedel i sig. Då försvinner oljan också, och bänkskivan blir dålig. Och sedan tror många att det är fel på träet.  

 

Guide: Bästa materialet för dig

välja rätt bänkskiva11Stenkomposit är ett väldigt slitstarkt alternativ. ”Legranto 841 Blanco Suprema” kommer från Lechner och kostar från 3 019 kr/löpmeter.

 

1. Stenkomposit

Vad? Stenkomposit kan i mångt och mycket jämföras med granit, men dess yta är helt sluten och fläck- och rep­beständig samt har bättre böjhållfasthet än graniten. Marmorkomposit har samma egenskaper som marmor, men dess färger är helt jämna utan marmorns ådringar. Stenkomposit består av stendamm och -partiklar, harts och färgämnen, samt i vissa kompositer även små bitar av spegelglas.
Pris: Från cirka 3 000 kr/löpmeter.
Underhåll: Obefintligt. Avtorkning med fuktig trasa räcker.
Fördelar: Lätt att hålla rent och helt underhållsfritt. Märken kan slipas bort med fint slippapper. Tål mycket höga temperaturer.
Nackdelar: Relativt dyr.

 

”Marmor Carrara C” 2 600 kr /löpmeter, Stenskivor.se.
”Marmor Carrara C” 2 600 kr /löpmeter, Stenskivor.se.

2. Marmor

Vad? Marmor är kristalliserad kalksten. Marmorskivans utseende framkallas efter att kalkstenen har polerats tills man får en spegelblank yta. Marmor är ett naturmaterial där varje skiva är individuell i fråga om schatteringar, ådror och fläckar.
Pris: Omkring 2 800 kr/löpmeter.
Underhåll: Marmor är porösare och mjukare än granit. Skivan bör impregneras med stenimpregnering 3-5 ggr per år för att ge bättre motstånd mot sura kemikalier. Rengöring bör göras med grönsåpa eller allrent.
Fördelar: Vackert mönster som ger ett levande intryck. Hållfast och tål fysiska påfrestningar.
Nackdelar: Får lätt fläckar, särskilt av syror. Känslig för kontakt med sura rengöringsmedel, fruktjuice, vin och kolsyra.

LÄS MER: 5 stylingtips för ditt vita kök 

”Virrvarr” i laminat, cirka 1 450 kr/3 meter, Formica.
”Virrvarr” i laminat, cirka 1 450 kr/3 meter, Formica.

3. Laminat

Vad? Högtryckslaminat består av impregnerat papper som har pressats samman under mycket högt tryck och hög temperatur. Tunt laminat limmas på en spånskiva eller en MDF-skiva. Tjockare laminat behöver inget underlag.
Pris: 600-900kr/löpmeter beroende på tjocklek.
Underhåll: Torka av med trasa och rengöringsmedel.
Fördelar: Det finns många färger och mönster att välja bland, samt skivor i sten- och träimitation. Materialet är relativt tåligt och tål värme bra. Det är i stort sett underhållsfritt och förhållandevis billigt.
Nackdelar: Uppstår en skada går den inte att slipa ner, utan hela skivan måste bytas ut. Laminat åldras inte vackert.

 

Bänkskiva i glas,  6 200 kr/löpmeter,  LG Collection.
Bänkskiva i glas, 6 200 kr/löpmeter, LG Collection.

4. Glas

Vad? Glas är en ren naturprodukt som består av kvartssand, kalk och soda. Härdat glas är ett praktiskt och snyggt material för bänkskivor.
Pris: Från cirka 4 000 kr/löpmeter.
Underhåll: Obefintligt. Torka med fuktig trasa.
Fördelar: Starkt, hållfast, lättskött och elegant. Kan fås i flera olika färger som hos vissa tillverkare bränns in i glasets baksida för bästa hållfasthet.
Nackdelar: Kanterna kan vara känsliga.

 

Skivor av olika material ger en skön kontrast. Bänkskiva i keramik i färgen ”Nero”, 8 800 kr/löpmeter och bordsskiva i mörk ask, 2 700 kr/löpmeter, båda från Ballingslöv.
Skivor av olika material ger en skön kontrast. Bänkskiva i keramik i färgen ”Nero”, 8 800 kr/löpmeter och bordsskiva i mörk ask, 2 700 kr/löpmeter, båda från Ballingslöv.
Bänkskiva av hårdvaxoljad svart ek, 4 641 kr/löpmeter, LG Collection.
Bänkskiva av hårdvaxoljad svart ek, 4 641 kr/löpmeter, LG Collection.

5. Trä

Vad? De flesta bänkskivor är gjorda av massivt trä. Vanliga träslag är ek, amerikansk och europeisk valnöt, bok och ask. Hållbarheten varierar med träslaget. Björk är känsligt, medan hårdare träslag som jatoba och bubinga är bättre rustade för värme och vätskor.
Pris: Beror på träslag. Stavlimmad ek kostar omkring 1 500 kr/löpmeter. Exklusivare träslag som amerikansk valnöt kan kosta uppemot 2 700 kr/löpmeter. 
Underhåll: Oavsett träslag måste du olja in det med linolja eller hårdvaxolja för att skydda mot fukt och smuts. Linoljebehandlingen bör upprepas två gånger om året för att bevara den vackra sidenmatta ytan. En hårdvaxoljad bänkskiva behåller sin slitstyrka i flera år efter att du oljat in den.
Fördelar: Ger ett varmt och levande intryck i köket. Skivan är lätt att slipa om du skulle få en repa eller ett hack. Trä åldras vackert.
Nackdelar: Björk och andra ljusare träslag måste vaxoljas regelbundet. Du måste också vara försiktig med att använda diskmedel på ytan, eftersom det kan lösa upp oljan. Trä blir lätt fläckigt av vätska och värme.

 

Keramikskiva, ”Iron Moss”, 5 111 kr/löpmeter, Diapol.
Keramikskiva, ”Iron Moss”, 5 111 kr/löpmeter, Diapol.

6. Keramik

Vad? Keramik har samma naturliga komponenter som granit, nämligen sand, lera, fältspat, mineraloxider. Keramiska bänkskivor är dock ännu hårdare än granit.
Pris: Omkring 4 000 kr/löpmeter.
Underhåll: Obefintligt.
Fördelar: Hårdheten gör bänk­skivan nästan omöjlig att repa, och du kan ställa heta pannor och kastruller direkt på bänken utan problem. Syra och fett lämnar inga fläckar, och ytan absorberar inga vätskor. Kan fås i många färger. Helt återvinningsbar.
Nackdelar: Glas och porslin går lätt sönder mot skivan om du inte är försiktig.

 

Skräddarsydd bänkskiva i rostfritt stål, 22 300 kr i just det här utförandet, Landskrona Rostfria.
Skräddarsydd bänkskiva i rostfritt stål, 22 300 kr i just det här utförandet, Landskrona Rostfria.

7. Rostfritt stål

Vad? En legering som i grunden består av krom och järn. Resultatet är ett formbart material med hög slitstyrka.
Pris: Från cirka 3 400 kr/löpmeter.
Underhåll: Obefintligt.
Fördelar: Köksbänk i rostfritt stål kan fås i hela skivor, helt utan skarvar. Bänken är tålig mot stötar och vätskor. Kan kombineras med ek eller kompaktlaminat för en snygg effekt.
Nackdelar: Repor kan uppstå. Materialet kan bukta sig vid höga temperaturer.

 

”HI-MACS S28 Alpine White” är en skiva av akrylkomposit. Pris, cirka 5 318 kr/löpmeter, LG Collection.
”HI-MACS S28 Alpine White” är en skiva av akrylkomposit. Pris, cirka 5 318 kr/löpmeter, LG Collection.

8. Akryl­komposit

Vad? Kompositer är konstgjorda sammansatta material, där de ingående materialen var för sig har olika egenskaper och tillsammans bildar ett material med nya egenskaper. I köksbänkar används oftast en blandning som består av en tredjedel akryl och två tredjedelar naturliga mineraler.
Pris: Från cirka 4 600 kr och uppåt per löpmeter.
Underhåll: Obefintligt.
Fördelar: Eftersom materialet är helt porfritt är det lätt att hålla rent. Står emot fläckar, vatten och slitage. Vid skada kan ytan repareras och återställas. Även brännmärken går att ta bort.
Nackdelar: Eftersom akrylkomposit är ett plastmaterial tål det inte allt för höga temperaturer. Relativt dyrt.

 

Bänkskiva i granit,  ”Nero assoluto”,  4 240 kr/löpmeter,  Culimar.
Bänkskiva i granit ”Nero assoluto”, 4 240 kr/löpmeter, Culimar.

9. Granit

Vad? Granit är ett extremt hårt och tåligt naturmaterial. Granit är ett av de vanligaste materialen för bänkskivor.
Pris: Svart granit kostar omkring 4 200 kr/löpmeter.
Underhåll: Skivan bör impregneras med mellan ett till fem års mellanrum beroende på granitsort. Detta för att mätta de porer som naturligt finns i graniten och annars samlar smuts. Särskilda impregneringsmedel för sten finns i fackhandeln.
Fördelar: Klarar hårda påfrestningar och behåller sin glans även under hårt slitage och exponering för starka medel. Stenen klarar temperaturer upp till 600 grader.
Nackdelar: Granit kan spricka om du placerar en het stekpanna rakt på stenen. Glas och porslin går lätt sönder mot skivan om du inte är försiktig. Mattslipad granit kan vara lättrepat. Ljusa sorter kan bli missfärgade av vätskor.

 

LÄS MER: Så byter du bänkskiva – 10 steg