My home / Inspiration / Guider / Inredarens tips – så...

Inredarens tips – så väljer du rätt kakel till badrummet

Många gånger är det kaklet tillsammans med golvet som karaktäriserar badrummet. Men hur ska man välja? Här ger inredaren Anna Marklund Karlsson en grundkurs i kakel och listar trenderna för hösten 2015.

 

 

Grundkurs i kakel

 

Kakel

Kakel är en glaserad tät platta och finns som matt, blank, slät och strukturerad. Dessutom finns det många olika mått och format. Glasyren gör att varken smuts, bakterier eller mögelsporer fästs på kaklet och därför är plattan enkel att rengöra. Den blanka ytan är enklare att hålla ren och dessutom reflekterar den ljuset och ger ett piggt intryck. Den matta plattan är mer dämpad, soft och sober och passar utmärkt för den som vill skapa en skön spakänsla.  

 

Klinker

Klinker används i regel till golv, men funkar lika bra på vägg. Klinker är ett tätare gods med låg vattenabsorption och tål slitage, kemikalie- och frostpåverkan bättre än kakel.  

 

Fog

Fog finns i många olika färger och kan vara minst lika svårt att välja som själva plattan. Fog i avvikande färg gör att mönster bildas och att kaklets form framhävs. Detta kan vara fint när man förskjuter plattan, så kallad fasförskjutning eller halvförband. Fog i avvikande färg kan dock ge en aning rörigt intryck, speciellt om man väljer små plattor eller kaklar ett stort utrymme. Hur stor kontrasten blir beror också på hur bred fogen är. Om man väljer en avvikande fog är det snyggt att ta upp fogens färg i detaljer eller i golvet. Väljer man däremot en fog som ligger nära kakelplattans kulör, ger det ett lugnare och mer harmoniskt intryck. Ytan bildar en helhet. Detta kan vara ett bra alternativ om det är stora ytor som ska kaklas i badrummet. En alltför ljus fog bli snabbare smutsig och missfärgad och en mörk fog blir ofta flammig och missfärgad av avlagringar. Ett tips är att hålla efter och rengöra fogen regelbundet.      

 

 

Så väljer du rätt kulör på kaklet

Mörka plattor gör att badrummet upplevs mindre och speciellt i små utrymmen. Dessutom krävs det mer belysning i mörka badrum. Fundera på om det kan räcka med en mörk vägg, ett mindre parti eller ett mörkt golv som kontrasterar det ljusa kaklet. Ljusa plattor gör att det lilla utrymmet, som oftast saknar fönster, upplevs större och rymligare. Det är helt enkelt därför de flesta badrum kaklas i vitt.  

 

Kaklets mått

Numera finns det en uppsjö av olika mått och format på kakelplattor att välja mellan. Stora kakelplattor passar bra i stora badrum där de kan ta för sig. Mindre plattor och mosaik kan upplevas plottrigt på stora ytor, men funkar däremot bra i små utrymmen. Olika storlekar kan med fördel kombineras med varandra för att ge en spännande effekt. Om rektangulära plattor kaklas stående, upplevs väggen högre och kaklas de liggande upplevs väggen bredare.    

 

Kakeltrender

Förutom vitt kakel, som är det vanligaste valet i badrummet, är det gråa och jordnära kulörer som gäller.

  • Cement- och betongfärgade plattor är coolt och fungerar perfekt i hem med industriell känsla.
  • Äkta sten, som granit och marmor, är riktigt hett. Även billigare alternativ som stenimitationer fungerar bra.
  • Träimitationer är en annan säker satsning som ger en varm och ombonad känsla och som passar både väggar och golv. Formaten varierar och även här finns det många varianter att välja mellan.
  • Tegelformat är fortfarande inne och plankmått är helt rätt i stora badrum.
  • Hexagonen är ett hett och trendigt format som kommer mer och mer.
  • För den som vill sticka ut, är det svart marmor som gäller.

 

 

LÄS MER: 10 tips för dig som planerar nytt badrum