My home / Inspiration / Guider / Smarta upp din...
Evelina och Edin styr tv:n med surfplattan. ”Det är väldigt skönt att slippa koppla in datorn varje gång vi ska kolla på film”, säger Edin.

Smarta upp din tv!

Vill du smarta upp din gamla platt-tv och slippa sladdkaoset, utan att investera i en helt ny smart-tv? Edin och Evelina Dzanic har gjort sin tv-hörna till en snygg mediecentral för under tusenlappen!

Av: Fanny Wikander Foto: Karin Wildheim

I trean på Hisingen i Göteborg har den lilla, svarta boxen som är Apple tv funnits i snart två månader.
– Edin ville ha det eftersom det är så smidigt och enkelt att använda. Jag älskar att dosan är så liten, att man slipper alla sladdar och att vi kan ha så få teknikprylar framme, säger Evelina.

Den vita tv-bänken nedanför 51-tums-tvn är verkligen uppseendeväckande ren. Det skatbo av sladdar som så ofta är en ovälkommen inredningsdetalj i svenska hem finns inte här.
– Tidigare hade vi högtalare, Playstation, inspelningsbar hårddisk och hemmabiosystem framme. Nu behöver vi inte allt det, säger Edin samtidigt som han växlar mellan att gå igenom musik-arkivets album med den tillhörande lilla fjärrkontrollen och att bläddra runt bland sina appar på surfplattan, som han synkroniserat med tv:n.

Innan de skaffade sig Apple tv kopplade de datorn till tv:n via hdmi, för att exempelvis kolla Netflix på tv:n.
– Det är väldigt skönt att slippa koppla in datorn varje gång vi ska kolla på film. Jag tror att Apple tv kommer att utvecklas till något väldigt stort, säger Evelina.

Edin och Evelinas mediebox ger dem i princip samma finesser som en smart-tv, vill de kan de göra allt från att strömma play-tjänster till att hyra film via Itunes. Skillnaden från de allra smartaste tv–apparaterna är främst att Apple tv -saknar webbläsare.
– Det känns onödigt, varför ska man surfa på tv:n? undrar Edin, som i likhet med Evelina inte saknar den funktionen.

Parets favoritunderhållning är film- och tv-tjänsten Netflix, som de använder varje dag. Edin, som är konstnär, använder även tv:n i sitt jobb då han vill visa upp sina målningar i större format för kunder som är på besök. Vill paret ha nyheter föredrar de globala nyhetsappen Bloomberg och har de kompisar över kollar de gärna video­klipp på You­tube.
– Vi tittar aldrig på vanlig tv längre, vi behöver inte det. Allt finns här och det finns så mycket bra att välja mellan, säger Evelina.

 

Så funkar medieboxar

Du kan:
1. Strömma media trådlöst till boxen från mobil, surfplatta och dator. Hej då, sladdtrassel!
2. Se på strömmad film/tv genom boxens inbyggda appar.
3. Hyra film direkt i boxen.
…med mera. Vilka funktioner som finns varierar mellan boxarna.

Apple tv.
Apple tv.

1. Apple tv

Snygg, drar lite ström och ryms i handflatan. Stilrent gränssnitt som är väldigt lätt att använda. Klarar inte alla filformat och är begränsad till iTunes när man vill strömma media från dator till tv. Med appen Remote kan du använda din iPhone, iPad eller iPhone som fjärrkontroll, i stället för den medföljande.
Pris: 829 kr, Swedenmobile.se.
Netflix: Ja.
SVT Play: Inte inbyggt – men om du har en Ipad eller Iphone kan du enkelt strömma Play och annat innehåll från dessa till boxen. Sedan några veckor tillbaka finns dock TV4 Play inbyggt i boxen.
Webbläsare: Nej.
Andra film/tv-tjänster: Bland annat Youtube, Vimeo och Bloomberg.
Strömma media trådlöst från mobil/surfplatta/dator? Ja, lätt som en plätt med Apples teknik Airplay. Med ett enkelt knapptryck dyker filmen eller bilderna du tittar på upp på tv-skärmen.

 

Boxee box.
Boxee box.

2. Boxee Box

Box i annorlunda design som kan spela upp i stort sett alla filformat från din dator. Stort app-utbud och en inbyggd webbläsare (så att du kan kolla Facebook på storbild!). Är inte kompatibel med svenska Netflix–konton, men amerikanska. Fjärrkontroll medföljer – med appen Boxee Remote kan du också använda din smarttelefon som fjärrkontroll. DLNA-certifierad.
Pris: 995 kr, Cdon.se.
Netflix: Nja.
SVT Play: Ja.
Webbläsare: Ja.
Andra film/tv-tjänster: Bland annat Youtube, Vimeo och TEDTalks.
Strömma media trådlöst från mobil/surfplatta/dator? Nej, nej och ja. Boxee har inbyggt wi-fi så att du enkelt kan strömma media från din dator, men inte från surfplatta eller mobil.

 

WD TV live.
WD TV live.

3. WD TV Live

Billigaste boxen, som till utseendet liknar en digitalbox och kan spela upp i stort sett alla filformat från dator eller mobil enhet. Fjärrkontroll medföljer – och med appen WD TV Remote kan du använda din smarttelefon som fjärrkontroll. DLNA-certifierad.
Pris: 699 kr, Dustinhome.se.
Netflix: Ja.
SVT Play: Nej.
Webbläsare: Nej.
Andra film/tv-tjänster: Bland annat Youtube och MLB.TV.
Strömma media trådlöst från mobil/surfplatta/dator? Japp, du kan strömma media trådlöst från din PC eller Mac-dator. Laddar du ner WD TV Live Media-appen kan du även styra och strömma media från din iPhone eller iPad.

 

Smart-hem-mediecentral03

… och här är ett ännu enklare sätt att smarta upp din tv

Google Chromecast
Liten smart sticka som du kopplar in i hdmi-uttaget på din HDTV. Anslut den sen till wifi för att strömma film och serier från din dator, surfplatta eller smartphone direkt till din tv. App-utbudet är begränsat, men i dag finns bland annat Netflix, Youtube, RedBull TV och Plex för Android. Kompatibel med Chrome OS, Windows, Mac OS X och Linux.

Pris: 461 kr, Swedenmobile.se.