My home / Inspiration / Guider / Snickar-Björn: Så undviker...
Foto: Thinkstock, Helén Karlsson.

Snickar-Björn: Så undviker renoveringsmissarna

– Hemmafixare måste lära sig att uppskatta sin egen tid.
Det renoveringsrådet ger tv-snickaren Björn Christiernsson, aktuell i nya ”Pluras paradis”.

 

Planera din tid!

– Det första man måste lära sig  som hemmafixare är att uppskatta sin egen tid. Det är skitsvårt. Har du ingen aning om hur lång tid saker och ting tar kan du heller inte planera. Det låter som världens mest självklara grej. Men om du ska sätta gips hemma kan du inte ringa till Skanska och fråga hur många kvadratmeter gips man sätter i timmen, det säger ingenting om hur lång det kommer ta för dig. Du behöver förstå vad du kommer att hinna med på en dag. Det brukar bli en ganska sur och tråkig ekvation att få ihop, om du har räknat rätt. Det tar ju alltid längre tid än vad man tror.
Det svåra är att man ofta gör olika saker varje gång. Det hantverkarna lär sig på är ju att de gör samma saker många gånger.

Försök ha en ärlig och sund inställning. Kanske kolla klockan ibland eller skriv ned hur lång tid det tog när du renoverade ett rum förra året. Våga skriva in de där 120 timmarna, om det nu tog det. Risken är att du annars åter igen tror att du fixar det på två helger.  Vi älskar att göra glädjekalkyler.

 

Var redo!

Många gör ganska stora projekt hemma, kanske river ut ett kök eller försöker sig på ett badrum.  Men du måste känna att du är redo när du drar igång. Många håller på hela tiden men man behöver pauser när man renoverar. Annars tappar man både glädje, effektivitet och känner kanske att man inte orkar riktigt. Och att komma på att man inte orkar mitt i köksrenoveringen är inte så smart.

Våga känna efter innan du börjar – känner du dig inte laddad så ta en paus i stället. Städa undan verktygen, plocka undan all skit och stök och dra igång igen när lusten är tillbaka.

 

Sluta göra glädjebudget!

Vi gör ofta gör ekonomiska glädjekalkyler i allt vi gör. Många gånger för att vi inte vet eller har prisbilden men även om vi har kunskap så avrundar vi alltid nedåt. Vi tar inte med alla små kostnader trots att vi vet om dem. Vi vill inte att den där summan ska bli för hög, då kanske projektet måste vänta eller rent av inte bli av. Man räknar ihop allt, kör igång och upptäcker först efteråt hur dyrt det blev.

Gör en budget för dig själv även om det är tråkigt. Låt också gärna någon med mer kunskap titta på den. Jag kan snabbt se om min kompis badrumskalkyl är alldeles för låg. Då är det bra för kompisen att veta det innan projektet drar igång och personen sliter ut sitt fullt fungerande badrum. I stället för att stå utan toalett i tre månader.