My home / Inspiration / Guider / Loppisfynd – här är...

Loppisfynd – här är prylarna du ska köpa!

Vi har alla hört om dem, loppisfynden för några kronor, som visat sig vara värda en förmögenhet.
– Även om miljonklippen är ovanliga finns det goda chanser att tjäna pengar på sina loppisprylar, säger Pontus Silfverstolpe, antikproffs och grundare av auktionssajten Barnebys.se.
Här tipsar han om sakerna du kan köpa billigt på sommarens loppisar och sälja dyrt.

Av: Helén Bjurberg

Äntligen är sommaren och loppissäsongen här. Fyndladorna fylls av svenskar som armbågar sig fram och drömmer om det stora fyndet. Och visst finns det loppissaker som nästan alltid går att göra en bra affär på, menar Pontus Silfverstolpe på Barnebys.se.
– Lampor, bestick och glasserviser är exempel på sådant som ofta är billiga att köpa, och vissa av dem går att tjäna en rejäl slant på om du säljer vidare, säger han.

Med rätt kunskap ökar du också dina chanser att göra riktigt bra affärer, förklarar Pontus Silfverstolpe och tar jämtländska allmogemöbler som ett exempel.
– Det går att hitta de mest fantastiska skåp där någon målat över originalmålningen. Har man öga och framför allt kunskap om hur man får fram den ursprungliga går det att göra riktiga kap. Men passa dig för att ge dig på gamla målningar om du inte kan, felhantering kan göra att värdet går förlorat.

Pontus Silfverstolpe menar också att en stor del av hemligheten är att tänka prylen i ett annat sammanhang. Eller med utbytta delar.
– I en loppislåda kan en lampa se ut som skräp, men med bytt el och ny skärm kan den bli riktigt värdefull.

Men du kan också behöva leta på rätt plats. Ofta går det att fynda regionala skatter.
– I Småland och Skåne med alla sina glasbruk är det naturligt att loppisarna blir fulla av glas. Är du i närheten av Gusum och Skultuna har loppisarna naturligtvis mer av mässing. Ibland finns risken att lokalpatriotism höjer priserna men ofta ger ett större utbud större möjlighet till fynd, konstaterar Pontus Silfverstolpe.

 

 

LÄS MER: landets 50 bästa loppisar!

 

Prylarna du ska hålla utkik efter

 

Hummelfiguriner

Illustratören Berta Hummels teckningar fick stå till grund för porslinfabriken Goebels porslinsfigurer under många år. Från att ha sålts billigt på loppisar vill nu tyskarna vill köpa tillbaka sin Hummelskatt, vilket gjort att priset på figurerna stigit till mellan 300-1500 kronor/styck.
Dessa fem figuriner klubbades sommaren 2012 på Bukowskis för 7 400 kronor, och det finns flera liknande exempel.

 

Bestick

Du kan göra riktiga fynd om du går igenom de ofta överfyllda besticklådorna på loppisarna. Intresset och priserna för varianter i rostfritt stål, bakelit och teak ökar stadigt. Till de mer efterfrågade hör Folke Ahrströms bestickmodeller ”Thebe” och ”Focus de luxe steel”. De här 56 delarna av ”Focus de luxe” från 50-talet gick för 3 700 kronor på Bukowskis Market förra sommaren.

 

 

Samlartallrikar

Under hipstereran har det blivit allt mer legitimt att köpa samlartallrikar av alla slag, vilket fått priserna att stiga. Den lite kitschiga stilen med sportmotiv, städer och exempelvis kungafamiljen faller framförallt många unga i smaken medan de mer romantiska och julmotiven fortfarande favoriseras av utländska köpare och en äldre publik.

Den här samlartallriken märkt ”UEFA Cup Chamiions 1982 IFK Göteborg” gick för 1 100 kronor på Bukowskis Market i februari 2013, men det finns exempel på samlartallrikar som gått för flera tusen på andrahandsmarknaden.

 

Wienerbronser

Från början var de små bronsfigurerna från Wien populära prydnadsföremål för 1800-talsinredningar. Motiven var allt från våra vanligaste djur till människor i vackra kläder från världens alla hörn, men även figurgrupper med humoristiska inslag. Under världskrigen smältes många av figurerna ned då krigsmakten behövde metallen och med tiden har figurerna blivit populära samlarföremål.

Dessa grisar klubbades för 4 400 kronor på Bukowsksi Market våren 2014, men det finns exempel på figurer som gått för upp emot 10 000 och mer.

 

Leksaker

Vi har alla sett Peter Pluntky stå i Antikrundan och hoppa upp och ner av glädje över gamla plåtleksaker, men nu börjar även den belgiska serietecknaren Pierre Peyo Cullifords smurfar, liksom Star Wars-prylar och Lego att väcka rejält habegär.

Det här partiet med smurfar från 70-och 80-talet klubbades på Bukowskis Market för 1 900 kronor år 2012, men det är långt ifrån enda gången.

 

 

Lampor

En av de senaste årens stora trender är tak- och bordslampor med retrolook. Fortfarande går det att fynda sådana till bra pris på loppisar. En av de mest efterfrågade formgivarna är Hans-Agne Jakobsson för Markaryd. De här två bordslamporna i mässing med fransiga gröna skärmar klubbades för 14 500 kronor hos Bukowskis Market i Norrköping förra året.

 

 

Glasserviser

Är det något det brukar finnas gott av på loppisar så är det glas. Ofta är det enstaka, men ibland dyker det upp hela serviser och då kan det vara fyndläge. Bland de mest populära serviserna är Kostas ”Odelberg” och ”Kent”, men det finns även mindre kända serviser som ”Hörningsholm” av Gerda Strömberg för Strömbergshyttan. En sådan servis på 50 delar gick på auktion 2013 för 30 000 kronor.

 

image
Lp-skivor

I dag är det mest ljudnördar och hipsters som lyssnar på LP-skivor, men faktum är att det är en trend som kommer starkt. Så visst kan det vara värt att leta i de gamla 10-kronorsbackarna. De skivor som kostar mest på andrahandsmarknaden är förstås signerade exemplar. Albumet ”With the Beatles” signerad av bandets medlemmar samt en personlig hälsning räckte för att göra en säljare 300 000 kronor rikare när den såldes på Christie’s i våras.

 

 

10-22-14-apple-1-setup
Teknik

I ett samhälle där vi konstant byter mobiltelefoner, datorer och tv-apparater är det lätt att bara se gammal teknik som skräp. Men du bör se upp med vad du slänger. Gamla och unika saker från exklusiva märken kan vara värda en hel del. I höstas såldes en 35 år gammal dator för närmare 7 miljoner kronor. Det var förstås inte vilken dator som helst utan en av de femton Apple-1-datorer som satts ihop för hand av Steve Wozniak i Steve Jobs källare. Apple-1 var inte bara startpunkten för Apple utan också för persondatorn som vi använder den i dag.

 

 

 

Lokala skatter

 

1548-1

En dryg decimeterhög repig gammal flaska klubbades för 70 000 kr på Stockholms auktionsverk 2013. Flaskan är blåst på Henriktorps glasbruk. På livet satt ett påklippt sigill med Adolf Fredriks krönta monogram samt årtalet 1756.

 

4471072_fullsize

Det här skåpet från Jämtland daterat 1829 från Hagaskolan från Lockne socken har ett underbart måleri. Köparen fick betala 100 000 för skåpet på Bukowskis förrförra året.

 

 

LÄS MER: Kolla in vår stora loppisguide med Sveriges 50 bästa loppisar här