My home / Inspiration / Guider / Spetsa till hemmet...

Spetsa till hemmet – på 9 sätt!

Ge mormors gamla spetsar nytt liv som lampskärm eller dekor på örngotten. Vi visar hur!

Av: Tiiu Kaitalo/Idecor Images

17s20-spets-3-310

1. Romantiskt kuddvar

Ge din gamla kudde en ny look med spets. Fäst dekorationen med små stygn här och var.
Vill du själv sy hela kuddfodralet? Gör så här:

1. Klipp ett tygstycke 50×105 cm. Vik in och sy en 2,5 cm fåll på kortändarna.

2. Vik ihop tygstycket som ett kuvert med avigsidan utåt så att kortändarna möts ett par centimeter ifrån mitten. Dra ner den övre tygdelen 4 cm över den andra så att de överlappar.  Nu ska höjden på fodralet vara 48 cm. Stryk hela arbetet när det ligger vikt just så här.

3. Om du vill sy fast en bit spets på fodralet så är det dags att göra det nu innan du syr vidare. Sy fast spetsen på rätsidan och sy gärna fast fina band runt spetsen för att dölja kanterna. Vik tillbaka tygstycket till kuvertformen med hjälp av vecken som uppstod när du strök det.

4. Nåla ihop kanterna och sy ihop med 1 centimeters sömsmån.

5. Vänd på arbetet så att rätsidan vänds utåt. Sy fast två knappar på den övre delen av öppningen bak på fodralet och fäst öglor av tråd eller liknande på den undre delen. Kuddfodralet passar till en innerkudde med måtten 50×50 cm.

 

17s20-spets-2-83

2. Pyntad burk

Med ett enkelt spetsband blir en konservburk till exempel en fin ljushållare. Spetsen runt glasburken består av två likadana dukar som sytts ihop.

 

17s20-spets-1-129

3. Stärkt väggdekoration

Denna stora, gamla spetsduk har sockerstärkts och hängts upp. Vill man använda den som duk igen så kan man tvätta ur sockerlösningen.

Tips: En välstärkt och gärna även målad duk kan också funka som matta i rum där påfrestningen inte är så stor. 

 

17s20-spets-7-847

4. Kvistbukett

En ”bukett” fina grenar håller länge och kostar lite. Dekorera några grenar med spetsband och ställ tillsammans med mörka torkade blommor i en fin vas.

Tips: Måla grenarna svarta för större effekt. Eller måla dem vita och dekorera med svart eller färgglad spets. I sybehörs- och hobbyaffären hittar du spetsband i olika färger.

 

17s20-spets-pall-84

5. Spetsmönster på pallen

Lägg en spetsduk på pallen som schablon. Använd sprayfärg och spraya försiktig på 10–20 centimeters avstånd. För en vackert skir effekt spraya bara ett tunt lager färg. Lyft försiktigt upp duken.

Tips: Använd inte din favoritduk som schablon då det kan vara svårt att få bort färgen.

17s20-spets-8-93

6. Blommig kudde

Har man några stycken små, runda spetsdukar kan det vara fint att arrangera dem lite lekfullt som blommor på en kudde. Stjälkarna består av fina band. Allt är fäst med nål och tråd. Den vita stolen är ommålad och har fått en spetsduk fastlimmad på ryggen.

 

17s20-spets-ny-2-550

7. Piffad lampskärm + spetsig midja

Först målades skärmen och därefter fästes spetsduken med några små duttar varmt lim från en limpistol. Gamla spetsar är även ett fint sätt att förnya kläder. Klänning: Aino-kainen.com

Till den spetsiga midjan på kudden: Välj en passande spets och fäst ihop ändarna med några stygn. Trä spetsen runt en kudde och fäst på några ställen. På så vis blir det lätt att ta loss spetsen till exempel för tvätt.

Tips: Du kan även fästa spetsen med ett par fina knappar.

 

 17s20-spets-ny-1-100

8. Väggprydnad + bordslampa

En spetsduk har här till synes lite slarvigt limmats fast på en målad metallskiva. Limma i pyttesmå duttar
så att limmet inte syns genom spetsen.

Tips: Om du vill bevara spetsduken oskadd kan du trä tråd igenom duken i fyra ”hörn” och sedan spänna fast duken genom att trä tråden runt plattans hörn. Använder du en platta i trä kan du även fästa duken med små små spikar.

Så piffar du till lampan: Spets som lampskärm är effektfullt. På denna bordslampa sitter ett större stycke spets som stärkts med sockervatten och sedan målats vit.

1. Börja med att förbereda sockerstärkelsen. Lös upp 200–250 ml socker med 250 ml vatten under uppvärmning.

2. Sedan doppar du din torra, rena duk i lösningen och låter den dra in ordentligt.

3. Linda lite tidningspapper runt en hink i lagom storlek. Täck med plastfolie.

4. Linda nu den blöta duken runt hinken och fäst på plats med säkerhetsnålar och låt torka stående i 4–6 dygn.

5. Lossa försiktigt duken från ”torkformen” och låt torka ytterligare om det behövs. Om du vill måla spetsen använd färg förtunnad med terpentin.

 

17s20-spets-12-122

9. Småfint

Även etiketter och paket blir extra fina med en spetsdekoration.