My home / Inspiration / Guider / Så väljer du...
Lavendel och silver­päron i kombination med kvadratiska, flammade kalkstenshällar förvandlar inner­gården till en Medelhavsidyll!

Så väljer du rätt stensort till din trädgård

Granit, skiffer, kalksten eller natursingel? Kolla här hur snygg din trädgård kan bli med rätt sten! Vilken sort passar hos dig? Kolla in vår guide!

Av: Mona Wembling. Foto: Anette Åberg (ur ”Natursten i trädgården”, Ica bokförlag).

Granit

Granit är en magmatisk bergart och är uppbyggd av mineralerna fältspat, kvarts och glimmer. Kvarts är en mycket hård mineral och bidrar till granitens hårdhet och hållbarhet.

Grå granit: Färgen varierar från ljust till mörkt grå men finns även som rödgrå och gråröd. Utvinns huvudsakligen i Bohuslän, Skåne och, mest, Småland. Används framförallt till murar, kantsten, gatsten,stolpar, hällar, trappor och monument.

Röd granit: Varierar från ljust till mörkt röd. Även gnejser med huvudsakligen röd färg och med grå, blågrå eller svart ådring räknas hit. De röda graniterna bryts i Småland, Skåne och Bohuslän och i liten omfattning i Uppland och Västergötland. Används till murar, kantsten, gatsten, stolpar,terrängtrappor, hällar, entrétrappor, monument.

Svarta granitlika sten­sorter, diabas: Svarta eller nästan svarta. Finkorniga. Bryts uteslutande i norra Skåne och södra Småland. Används utomhus framförallt till gravvårdar, murar, gatsten, hällar, trappor och konstverk.

 

Kalksten

Att man kan använda kalksten i trädgården är solklart. På vilket sätt man använder den avgör fantasin och plånboken. Vi kan använda den till vackra golv både inne och ute. Allt från knaggliga, oregelbundna plattor med sin naturliga klovyta till hyvlade, slätare golv, sågade i regelbundna rektangulära plattor. Inomhus kanske polerad så att hela stenens mönster och små och stora fossiler framträder.

 

Natursingel och krossad sten

Natursingel kan vara lösningen på allt. Man kan gå på den, dekorera med den, lägga den i rabatten och lägga de sköna juvelerna i krukor. Biluppfarten, gången eller sittplatsen – ett enklare och billigare alternativ till singel finns bara inte, om man vill ha en hårdgjord yta vill säga. Rent geologiskt är natursingel stenar som rundats av forna isälvar. Stenarna som grävs fram ur rullstensåsar säljs osorterat eller sorterat. Den krossade stenen brukar i allmänhet användas som grund till plattytor och slitlager till den rundade naturstenen, natursingeln. Krossmaterial, främst makadam i olika storlekar, används för att grundlägga vägar, gångar, husbyggen med mera. Den krossade sten vi använder som slityta att gå på kallas i allmänhet grus eller kanske gårdsgrus.

 

Skiffer

Skiffer ligger i tiden. Det finns en finess och elegans hos skiffern som är alldeles egen och unik. En sten som kan kombineras i det oändliga så att den passar alla smaker. Skiffer kan vara sedimentär eller metamorf (omvandlad). Lerskiffer är nästan 500 miljoner år gammalt och består av förskiffrad mörk lera, det vill säga en tätt lagrad lera som pressats samman. Man kan tydligt se de olika sammanpressade skikten om man studerar en kluven kantyta. Mineralerna som ingår i lerskiffer är klorit, glimmer, kvarts och albit. Ju högre tryck och temperatur skiffern utsatts för, desto hållbarare är den. De omvandlade skiffrarna, kvartsitskiffer, är mest slitstarka, till exempel Offerdalsskiffer och de flesta norska skiffrar. Här har mineralerna som finns i lerskiffer övergått till kvarts, fältspat och glimmer.  

 

 

Här får du stenkoll!
 • Det är inte tillåtet att ta hem sten från naturen och gamla stenmurar är kulturskyddade. Men det kan finnas bönder och markägare som mer än gärna vill bli av med sten på sin mark. Ring och fråga!
 • Ibland går det att köpa billig sten från lokala stenbrott (bland annat finns flera brott där man kan åka och hämta släp med kalksten på Gotland). Ett annat budgettips är att höra sig för om man kan få sten efter sprängningsarbeten vid nybyggen.
 • På Blocket och andra nätsajter kan man få tag i natursten som blivit över när villaägare gjort om i trädgården.
 • Gör ordentligt underarbete, så att inte tjälen möblerar om hela din stengång. n  Om du skapar en förhöjd odlingsbädd av natursten, så kan du odla grödor som det egentligen är för kallt för i din trakt.
 • I dag kan stenleverantörer få tag i alla typer av sten överallt i landet. Du kan köpa tillskurna plattor, oregelbunden kalksten, naturstenshällar, gatsten eller dekoration som blomlådor eller klot i granit. Men det kan ändå vara roligt att välja sten som är typisk för din trakt.
  Granit: Skåne, Halland, Bohuslän, Uppland.
  Diabas (svart granit): Skåne, Småland.
  Skiffer: Jämtland, Västmanland.
  Älvdalskvartsit: Dalarna.
  Sandsten: Dalarna, Gotland.
  Kalksten och marmor: Östergötland, Västergötland, Jämtland, Öland, Gotland.

 

LÄS MER:  Så lägger du sten i trädgården – steg för steg!