My home / Inspiration / Guider / Stor guide: Så...
Parkettgolvet Ek Sture från Kährs är en handskrapad och djupt borstad ekplanka med rustik karaktär. Cirka 1050 kr/kvm.

Stor guide: Så väljer du rätt golv

Massivt trä, lättmonterad parkett, stryktåligt laminat eller kanske uppstickaren från förr: textilmatta? Vi benar ut vad som skiljer de olika golvtyperna åt och vad du ska tänka på innan du gör ditt val.

Av: Carolina Chreisti Eriksson

Vilket golv man väljer beror i första hand på var man ska ha golvet någonstans, säger Richard Jägerhorn, ansvarig för färg och golv på Fredells byggvaruhus i Stockholm. Läs läggningsanvisningarna ordentligt, det minimerar risken för att något går snett.

– Det är väldigt viktigt att ha rätt underlag och tillbehör och det gäller för alla golv om de ska hålla länge. Köper man det billigaste och struntar i rätt tillbehör så är det lite som att köpa en Ferrari och sedan välja plåtfälgar till, säger Richard Jägerhorn. Hur du lever med golvet spelar också stor roll för dess välmående. Är det till exempel torrt ute på vintern och du har låg luftfuktighet inomhus så krymper trägolvet och då blir det problem. Richard Jägerhorn påminner också om att det är viktigt att strunta i vad andra tycker och välja ett golv som DU trivs med och som passar din plånbok. Men för den trendmedvetna tipsar han om några spännande nyheter som sveper in från kontinenten. – I Sverige ska allt fortfarande vara väldigt ljust. Vitt och ekgolv säljer till exempel alltid bra. Men när jag var på Domotex, en av världens största golvmässor, såg jag att trenden går mot mörka toner, färgstarkt – och textilgolv. Den golvtypen har varit något av tabu i Sverige, man har sagt att det är ohygieniskt och allergiframkallande. Men det finns ingen forskning som visar det. Och den golvtypen kommer alltså tillbaka mer och mer.  
Parkettgolvet Ek Sture från Kährs, cirka 1 050 kr/kvm. Parkettgolvet Ek Sture från Kährs är en handskrapad och djupt borstad ekplanka med rustik karaktär. Cirka 1 050 kr/kvm. Mer om parkettgolv kan du läsa på nästa uppslag!

 

Parkett

Vad? Finns i en mängd träslag i alla bredder, längder och tjocklekar. Vanligtvis uppbyggt i tre skikt, varav ytskiktet i massivt trä (i exempelvis ek eller ask) går att slipa. De övriga skikten består oftast av gran, furu, plywood eller träfiber (HDF eller spånskiva). Syftet med skikten är att minska golvets fuktrörelser. Parkettgolv är färdigbehandlat med olja eller lack när du köper det. Pris: Cirka 160 kr/kvm, men det skiljer sig åt mellan sortering och ytbehandling. I vilket/vilka rum passar det? I alla rum utom badrummet. Har du småbarn och mycket spring i hall och kök kanske parkett inte är det mest hållbara valet där. Skötselråd: Svabba inte golvet, välj torr eller lätt fuktad trasa i stället. Ett oljat golv oljas om vid behov. Ett tips är att använda hårdvaxolja som är ett mellanting mellan lack och olja och tål mer slitage än vanlig olja. En lackerad golvyta fräschas upp och skyddas med en så kallad ”refresher” (underhållslack) en eller ett par gånger per år. Fördelar: Färdigbehandlat med lack eller olja och lätt att lägga själv, du ”klickar” enkelt ihop det. Har oftast ett slipskikt så att du kan slipa om golvet några gånger. Tips! Kolla hur brett slipskikt golvet har innan du köper! Ett golv som är 14 eller 15 mm tjockt har kanske ett slipskikt på endast 1,5 till 4-5 mm. Ju tjockare skikt desto mer kan du slipa. Nackdelar: Trä tål inte att utsättas för en stor mängd vatten, som vid svabbning exempelvis. Har du ett lackat golv med en massa repor är det svårt att reparera utan att slipa om golvet.

 

Plastgolvet i modellen Designer Parson har ett naturtroget trämotiv. Kommer från Golvabia och kostar cirka 197 kr/kvm.
Plastgolvet i modellen Designer Parson har ett naturtroget trämotiv. Kommer från Golvabia och kostar cirka 197 kr/kvm.

 

 

Plastgolv

Vad? Finns olika sorter och i en mängd olika format och mönster. Den vanligaste typen av plastgolv är PVC-golv som består av ett eller flera sammanfogade skikt. Pris: 50 kr/kvm och uppåt. För 100-150 kr/kvm får du bra kvalitet på mattan. I vilka rum passar det? Sovrum och hall är vanligast, men även kök och barnrum. Vanligt i offentliga miljöer. Skötselråd: Dammsugning samt torr- och fuktmoppning. Polish kan läggas på för mer glans. Ta bort fläckar så snart som möjligt för att förhindra bestående märken i plasten. Fördelar: Hyfsat lätt att lägga själv, betydligt lättare än linoleummatta, men lite övning kan krävas. Lättskötta och mjuka att stå på. Fläcktåligt mot både vattenlösliga och oljelösliga ämnen. Står emot nötning bra. Finns i ljuddämpande material (till exempel PVC-golv med skumbaksida). Nackdelar: Inte lika slittåligt som linoleum. Varierande kvalitet, kvaliteten går hand i hand med priset.  

Linoleumgolvet Marmoleum Click från Forbo Flooring kostar 439 kr/kvm för storleken 30x30 (helt kvadratiska plattor). Formatet 90x30 (rektangulära plattor) kostar cirka 379 kr/kvm.
Linoleumgolvet Marmoleum Click från Forbo Flooring kostar 439 kr/kvm för storleken 30×30 (helt kvadratiska plattor). Formatet 90×30 (rektangulära plattor) kostar cirka 379 kr/kvm.

 

Linoleum

Vad? Ordet ”linoleum” betyder linolja och skvallrar om den karaktäristiska komponenten i linoleum. Finns både som mattor och som plattor på HDF-board med linoleumskikt. Dessa är smidiga att ”klicka ihop” för dig som inte vill anlita hantverkare för att lägga en matta. Pris: Plattor med linoleumyta kostar cirka 400 kr/kvm. Mattor från 250 kr/kvm, men blir dyrare med hantverkshjälp. I vilket/vilka rum passar det? I alla torra utrymmen, gärna sådana som ska tåla mycket slitage. Skötselråd: Torr eller fuktig rengöring. Golvet är färdigbehandlat men kan poleras med bonvax när det blir slitet. Fördelar: Väldigt slitstarkt. Lätt att rengöra och underhålla. Står emot nötning i torrt tillstånd men tål inte ständig väta. Miljövänligt. Nackdelar: Mattor är svåra att lägga själv, så anlita hantverkare om du inte köper färdiga klickplattor.  

Det massiva furugolvet i modellen Antik vit från Baseco är strukturborstat, vitpigmenterat och mattlackat. Kostar från 349 kr/kvm.
Det massiva furugolvet i modellen Antik vit från Baseco är strukturborstat, vitpigmenterat och mattlackat. Kostar från 349 kr/kvm.

 

Massivt trä

Vad? Består genomgående av samma träslag och går bra att slipa. Finns i flera varianter, till exempel furuplank, ekplank eller så kallad massiv stavparkett (fiskbensmönstrad exempelvis). Levereras antingen obehandlat eller färdigbehandlat från fabrik. Pris: Stavparkett cirka 300-400 kr/kvm och uppåt. Dock kan det vara en bra idé att ta till hantverkshjälp när man ska lägga in massiva trägolv, eftersom det krävs stor kunskap för att få det snyggt och bra. Med hjälp hamnar priset på cirka 1  000 kr/kvm I vilket/vilka rum passar det? Överallt utom i badrummet. Skötselråd: Plocka gärna upp sand- eller gruskorn dagligen. Dammsug men undvik våta rengöringsmetoder. Fukttorka med hårt urvriden skurduk vid behov, eventuellt med några droppar handdiskmedel utan ammoniak. För att motverka alltför stora rörelser i golvet rekommenderas att temperaturen i rummet är 15-25 grader och den relativa fuktigheten 30-60 procent. Fördelar: Behagligt att stå och gå på temperaturmässigt. Ger en exklusiv känsla. Har lång livslängd och kan slipas om flera gånger, dock inte hur djupt som helst. Tänk på att slipmånen till exempel är endast 7 mm av ett 30 mm tjockt golv. Nackdelar: Krymper och sväller beroende på om det är torrt eller fuktigt i luften. Kräver mycket av underlaget. Lite krångligt att lägga in, krävs goda kunskaper eller hantverkshjälp, därmed blir det också dyrare. Är ofta obehandlat så oljning eller lackning krävs innan golvet tas i bruk. Trägolv har ganska låg densitet, vilket gör att det lätt blir märken och hål i det.  

Klinker från Konradssons i modellen Damasco grå kostar 580 kr/kvm för plattor i storleken 33x33 centimeter.  Finns även i storlek 60x60 för 970 kr/kvm.
Klinker från Konradssons i modellen Damasco grå kostar 580 kr/kvm för plattor i storleken 33×33 centimeter.
Finns även i storlek 60×60 för 970 kr/kvm.

 

Klinker

Vad? Består av pressad lera med en lägre vattenabsorption än kakel (0-10 procent). För att kunna användas tillsammans med golvvärme måste vattenabsorptionen understiga 6 procent. Materialet bränns också i högre temperaturer än kakel och får därmed en högre slitstyrka. Det finns både glaserade och oglaserade plattor. Pris: Från cirka 200 kr/kvm och uppåt beroende på kvalitet och plattornas storlek. I vilka rum passar det? I alla utrymmen inomhus, men det vanligaste är att man lägger det i kök, hall och badrum. Skötselråd: Klinker som har en glaserad yta är mycket lättskött och det räcker med dammsugning/våttorkning, men en rekommendation är att impregnera fogarna eftersom dessa är svårast att rengöra. Oglaserad klinker bör behandlas med klinkerolja eller stenimpregnering beroende på typ av platta, fråga alltid i butiken vid köp. Fördelar: Finns i många olika färger och storlekar, kan läggas i mönster. Hållbart material som tål stora påfrestningar, lämpligt för golvvärme under förutsättning att plattan klarar det, se ovan. Nackdelar: Ett hårt material som kan bli påfrestande att stå och gå på länge, blir kallt utan golvvärme.    

Spring Oak är ett laminatgolv med ljuddämpande egenskaper från Pergo och kostar cirka 299 kr/kvm.
Spring Oak är ett laminatgolv med ljuddämpande egenskaper från Pergo och kostar cirka 299 kr/kvm.

Laminat

Vad? Laminatgolv har ofta en kärna av pressat, träbaserat material, till exempel HDF (träfiberskiva), ett bottenskikt och ett ytskikt som är ett tryckt dekorark (ungefär som ett fotografi) av plast. Görs i flera olika mönster, som naturtrogna trä- och stenmönster. Ett laminatgolv kan inte slipas, oljas eller lackas om. Pris: Från cirka 40 kr/kvm till cirka 500 kr/kvm. För 150 kr/kvm och uppåt får du golv som tål väldigt mycket slitage. I vilket/vilka rum passar det? I alla torra utrymmen. Skötselråd: Laminatgolv är smutsavvisande och behöver inte behandlas med polish, vax eller liknande. Lackade laminatgolv behandlas likadant som ett lackat massivt trä- eller parkettgolv. Fördelar: Tål väldigt mycket slitage jämfört med trä eller parkett. Ett laminatgolv har hög densitet vilket gör det stryktåligt. Nackdelar: Vissa tycker att det är kallt att gå på. Lite ”klapprigare” än parkettgolv, men det kan förebyggas med underlagsfoam. Då det är ett träbaserat material så krymper och sväller det beroende på luftfuktighet och mår bäst av en relativ fuktighet på 30-60 procent.    

Våtrumsgolvet i modellen Pebble Lava är en nyhet från Forbo Flooring och kostar ungefär 225 kr/kvm (exklusive läggning).
Våtrumsgolvet i modellen Pebble Lava är en nyhet från Forbo Flooring och kostar ungefär 225 kr/kvm (exklusive läggning).

 

Våtrumsmatta

Vad? Påminner om vanliga plastmattor men är ofta tunnare och lite hårdare och läggs endast i våtutrymmen. Pris: 100 kr/kvm och uppåt. I vilka rum passar det? Badrum, tvättstugor. Skötselråd: Tvätta golvet då och då med vatten som har lite neutralt handdiskmedel tillsatt. Eftertorka med rent vatten. Bör inte behandlas med polish eftersom det ökar halkrisken. Fördelar: Lätt att rengöra, till skillnad från klinker som har fogar där det lätt fastnar smuts. Billigare alternativ än klinker och kakel som kräver tätskikt och fog. Nackdelar: Hantverkshjälp krävs vid läggning då risken för fuktskador annars är stor. Garantier och försäkringskrav hänger på att jobbet är fackmannamässigt utfört. Finns inte i lika många kulörer och mönster som vanliga plastgolv.

Korklaminatgolvet Corkmaster Nightshade från Golvabia är mjukt sviktande och har ett cirkapris på 499 kr/kvm.
Korklaminatgolvet Corkmaster Nightshade från Golvabia är mjukt sviktande och har ett cirkapris på 499 kr/kvm.

 

Kork

Vad? Ett slitstarkt material som är mjukt och ljuddämpande. Många lägger korkskikt på baksidan av ett laminatgolv eller fanergolv, som ett ljuddämpande underlag. Pris: Cirka 300 kr/kvm. I vilka rum passar det? I alla rum utom badrummet. Skötselråd: Som ett parkettgolv ungefär, med torr eller lättfuktad trasa. Behöver inte oljas eller underhållas. Fördelar: Tål väldigt mycket slitage. Praktiskt i hemmamiljö. Lätt att lägga och underhålla. Om du tappar något hårt på det så sviktar materialet. Nackdelar: Finns få. Vissa personer tycker inte om kork som material men då är ett tips att det finns korkgolv med ett vinylskikt ovanpå som gör att det liknar ett laminatgolv.  

Textilgolvet Cantana Piccolo är en minimalistisk tuftad matta från danska Ege och kostar cirka 270 kr/kvm.
Textilgolvet Cantana Piccolo är en minimalistisk tuftad matta från danska Ege och kostar cirka 270 kr/kvm.

 

 

Textilgolv

Vad? Ett annat ord för heltäckningsmatta. Det vanligaste är tuftade mattor följt av vävda och nålfiltsmattor. Finns med lång lugg, kort lugg och i olika tjocklekar. Textilgolv är vanligast på rulle, men finns även som plattor. Pris: 50–1 000 kr/kvm. I vilka rum passar det? Torra utrymmen, exempelvis sovrum. Skötselråd: Dammsugning ett par gånger i veckan rekommenderas. Ofta är textilgolven antismutsbehandlade så att de går att torka rent med fuktad trasa om man spiller något. Fördelar: Ganska lätt att lägga. Har en ljuddämpande effekt. Varmt under fötterna i exempelvis sovrummet. Ger färg och design till rummet. Perfekt i barnrum, skönt att leka på. Gammal trend som är på uppgång igen. Nackdelar: Om du spiller något väldigt kletigt eller kladdigt kan det vara svårt att rengöra. Tidigare har det varnats för allergirisker i samband med textilgolv, men med dagens material och städutrustning är detta inte längre ett problem. Vid tester har man funnit att damm i inomhusmiljön binds i mattan där det sedan kan städas bort, i stället för att virvla fritt i luften.

 

LÄS MER: Du har väl inte missat vår shop med över 80 000 inredningsprodukter? Klicka på ”Proffsens val” så får du se redaktionens favoritköp just nu