My home / Inspiration / Guider / Stor poolguide – 15...

Stor poolguide – 15 modeller för dig som ska bygga pool

Bada utan risk för köldskador, brännmaneter eller vågor i din alldeles egna pool i sommar! Vi har valt ut femton svalkande varianter för dig som vill bygga pool.

Av: Fanny Wikander

 

Budget: 0 – 50 000 kr

 

 
1. Azuro 400 De Luxe

Inköpsställe: Rubinpool.se
Fakta: Rund ovanmarkspool som även tål att grävas ner i marken. Gjord av galvaniserad och plastbehandlas stålplåt i sju lager. Levereras med bland annat stege, sandfilter och pump. Finns i fem olika storlekar.
Storlek: Diameter 3,6 m.
Pris: 7.995 kr.

 

2. Westminster rund

Inköpsställe: Primastarpool.se
Fakta: Rund pool som kan placeras ovan eller under mark. Stomme av galvaniserad och lackerad stålvägg. Förutom pump och sandfilter ingår bland annat stege, bottensug och pooltäcke. Finns i tre olika storlekar.
Storlek: Diameter 3,6 m.
Pris: 17.995 kr.

 

3. Trademax_Salton
 
3. Salton Exclusive 490

Inköpsställe: Trademax.se
Fakta: Oval pool med stålväggar som förzinkats, lackats och klätts i plast. Behöver grävas ner minst två tredjedelar. Levereras med bland annat sandfilter, bottenskyddsmatta, stege och startset för vattenvård. Finns i sex olika storlekar.
Storlek: 3 x 4,9 m.
Pris: 28.695 kr.

 

4. Oval pool

Inköpsställe: Poolkungen.se
Fakta: Oval pool av ytbehandlad, varmgalvaniserad plåt. Lämpar sig både ovan mark, helt eller delvis nedgrävd. Levereras med bland annat reningsfilter, stege, städpaket och lampa. Trappan på bilden är ett tillval. Finns i tio olika storlekar.
Storlek: 3 x 5,7 m.
Pris: 44.800 kr.

 

5. Styropool

Inköpsställe: Rubinpool.se
Fakta: Rektangulär pool för montering under mark av så kallade styroblock. Blocken ger en effektiv isolering, vilket gör att uppvärmningskostnader och tid sänks. Levereras med stege, sandfilter och pump. Modellen finns i åtta olika storlekar.
Storlek: 3 x 6 m.
Pris: 48.000 kr

 

LÄS MER: Tänk på det här när du bygger pool!

 

 

Mellan: 50 000 – 120 000 kr

 

6. Poolkungen_åttaformad
6. Åttaformad pool

Inköpsställe: Poolkungen.se
Fakta: Åttaformad pool med stomme av varmgalvaniserad plåt som ytbehandlats med skyddslack och polyester. Kan monteras under eller ovan mark samt allt däremellan. Levereras med bland annat stege, reningsverksfilter, städpaket och två lampor. Finns i fyra olika storlekar.
Storlek: 3,5 x 5,4 m.
Pris: 50.730 kr.

 

7. Poolstore_Thermopool
7. Thermopool Deluxe

Inköpsställe: Poolstore.se
Fakta: Isolerad betongpool med stark, anpassningsbar och isolerad konstruktion. Funkar både ovan och under mark, samt på sluttningstomt. ”Termoseffekten” gör även att det går åt mindre energi för att värma vattnet. Levereras med bland annat antibakteriell fiberduk. Finns i fem fasta storlekar, samt i standard- eller deluxemodell, men kan beställas i vilka mått du vill.
Storlek: 3 x 6 m.
Pris: 68.900 kr.

 

8. Miamipool_Kidney
8. Kidney

Inköpsställe: Miamipool.se
Fakta: Njurformad pool för montering under eller ovan mark. Poolen saknar sarg och har istället en snygg krönlist som man lägger omgivande material mot. Konstruerad av stålpåt för att tåla nordiskt klimat. Finns i fem olika storlekar och kan levereras med plant eller sluttande golv.
Storlek: 3,9 x 6,7 m.
Pris: 73.300 kr.

 

9. Folkpool_Garden
9. Garden

Inköpsställe: Folkpool.se
Fakta: Åttakantig pool av tryckimpregnerat trä som kan placeras både i och ovan mark, samt vara halvt nedgrävd. Passar därför många sorters tomter, även kuperade. Levereras i färdiga väggsektioner. Levereras med bland annat furusarg, sandfilterpaket och poolvårdspaket. Du kan även köpa till en jetstream att simträna mot.
Storlek: 3,6 x 5,1 m.
Pris: 75.160 kr.

 

10. SvPoolfabriken_Sverigepoolen
10. Sverigepoolen PE

Inköpsställe: Svenskapoolfabriken.com
Fakta: Rektangulär pool med stomme av polyeten att montera under mark. Lättmonterad stomme där sektionerna skruvas ihop i färdigstansade hål. Stort städ- och kemipaket ingår. Halvmåneformade trappan på bilden är ett tillval. Finns i sex olika storlekar.
Storlek: 4 x 8 m.
Pris: 115.600 kr.

 

Lyx: 120 000 – 402 000 kr

 

11. SvPoolfabriken_DeltaFriformspool
11. Delta friformspool

Inköpsställe: Svenskapoolfabriken.com
Fakta: Lagunformad pool med stomme av isolerad, glasfiberförstärkt polyester. Består av fem färdiga sektioner vilket gör den lätt att montera. Välj mellan en mängd olika mönster på innanmätet. Levereras med bland annat ytvattenrensare och belysningspaket.
Storlek: 7,75 x 4,5 m.
Pris: 139.665 kr.

 

12. Poolteam_Harmony
12. The Harmony

Inköpsställe: Poolteam.se
Fakta: Rektangulär glasfiberpool i elegant design. Bänk längst med hela poolens långsida och flera trappor. Sluttande golv som ger en grundare och djupare del. Berikad med beläggning som motverkar algtillväxt vilket ger en nästan underhållsfri pool. Finns i fyra olika storlekar.
Storlek: 2,9 x 8 m.
Pris: 174.900 kr.

 

13. Folkpool_Aquashell
13. Aquashell Saltå

Inköpsställe: Folkpool.se
Fakta: Rektangulär glasfiberpool som är uppbyggd av flera skal. Levereras i ett enda stycke, vilket gör den mycket enkel att installera. Går att få både i vitt eller blått med 3d-effekt. Finns i sex olika storlekar med varierande form. Oavsett vilken du väljer ingår inbyggd trappa.
Storlek: 3,7 x 8 m.
Pris: 182.340 kr.

 

14. NorKvalitetspooler_CaesarsPalace
14. Ceasars Palace

Inköpsställe: Nordiskakvalitetspooler.com
Fakta: Stor, rektangulär pool som levereras med inbyggd spa-del, trappor och ledlampor. Gjord av stark glasfiber, utan skarvar eller kanter. Generöst djup på 1,73 m och sluttande botten.
Storlek: Ca 10,3 x 4,9 m.
Pris: 400.900 kr.

 

15. NorKvalitetspooler_IPool
15. IPool

Inköpsställe: Nordiskakvalitetspooler.com
Fakta: Stor, lyxig pool med stomme av glasfiber. Långsidan är försedd med en kant där vattnet ser ut att ”försvinna”. Inbyggd trappa och flera sittdelar. Levereras med bland annat fjärrstyrd led-belysning och dammsugare.
Storlek: Ca 11 x 4,9 m.
Pris: 401.900 kr.

 

LÄS MER: Så byggde familjen Thuresson sin drömpool – kolla in!

 

 

6 tips för dig som bygger pool

För att kunna simma lugnt i din pool bör du tänka igenom dessa frågor, innan du plumsar i!

Behöver jag bygglov och finns det andra regler?
Om poolen läggs nära tomtgränsen eller om det behövs en förändring i marknivån behövs ett bygglov, inte annars. Av säkerhetsskäl kräver även Boverket att du har ett staket på minst 90 cm runt poolen, eller en låsbar skyddstäckning.

Vilka förberedelser kräver en pool?
En pool väger mycket varför det kan vara bra att göra en markutredning innan du sätter igång. Då vet du hur marken behöver förberedas inför poolbygget. Olika utomhuspooler är olika känsliga för vinterväder. Hör med leverantören hur just din pool ska skötas vintertid.

Var ska poolen ligga?
Det är inte kul att plaska runt i skugga, så placera poolen i söderläge eller på den plats på tomten som har flest soltimmar och är hyfsat vindskyddad. Tänk även på att ha gott om plats runt omkring poolen. Optimalt är att ha fyra meters avstånd till huset. Det kan även vara bra att ha saker som insynsskydd och utsikt i beräknande när du väljer plats.

Vilken storlek passar mig?
Förutom form är det viktigt att välja en passande storlek efter behov, normalt brukar man räkna med fyra kvadratmeter per person. För att få en uppfattning om hur en viss pool passar på din tomt är ett tips att lägga ut ett rep i trädgården som markerar poolens kanter.

Ska jag ha poolen ovan eller i mark?
Den enklaste formen av pool är den som byggs ovan mark, vilket också är det billigaste alternativet. Då behövs ingen schaktning för att få i ordning poolen och du kan ofta montera den själv utan större problem. Alternativet är en nedgrävd pool. Fördelen med det, förutom att det är tjusigare, är att dessa generellt är bättre utrustade och har längre livslängd än ovanmarkpooler. För en nedgrävd pool behöver du schakta bort jordmassor, dränera, gjuta eller jämna till botten och resa väggar.

Vad ingår?
Det följer i princip alltid med någon sorts reningssystem till din pool, liner och stege. Ofta får du med ytterligare prylar. Kolla upp med leverantören av din pool vad du kan förvänta dig. Hur poolen levereras och om någon sorts montering ingår bör du också kolla upp innan, för att undvika otrevliga överraskningar.

KÄLLA: Dinbyggare.se