My home / Inspiration / Guider / Stylistens knep som...
Byt luckstil, knoppar, kakel eller sortera upp dina lådor. Små förändringar kan göra stor skillnad! Foto: Ikea

Stylistens knep som lyfter ditt kök

Vissa tips är väldigt billiga och enkla – andra lite mer påkostade. Välj och vraka!

Av: Anna Marklund Karlsson

1. Är det värt att renovera?

Överväg noga om ditt kök är värt att rädda och lägg inte ner allt för mycket tid, pengar och energi på renoveringen av det gamla köket om det inte är det.

2. Rensa ut – sälj

Börja med att skapa plats för det du verkligen använder i köket. Rensa i lådor och skåp och sälj eller släng allt du inte använder. Det är lättare och roligare att jobba i ett kök med ordning.

3. Skapa nya ytor

Ibland kan det räcka med små enkla knep som att hålla undan saker från diskbänken för att lyfta köket. Flytta in mikron i ett skåp eller häng upp diskstället på väggen. Gör dig av med onödiga prylar på diskbänken och skapa mer arbetsyta. 

4. Satsa på diskmaskin

Att diska för hand är en stor tidsbov och diskmaskin är numera i stort sett standard i köket. Offra ett bänkskåp till förmån för en diskmaskin, det är det värt.

5. Byt luckor

Nya luckor kan ge hela köket en ny karaktär. Tänk på att stommarna bör vara hela och att du är nöjd med själva planlösningen innan du satsar på nya luckor. Det kan annars vara mer värt att byta ut hela köket.

6. Måla och lacka

Måla om eller lacka om luckorna, om de är hela vill säga. Detta är ett bra alternativ om du är nöjd med själva köket och planlösningen. Det finns företag som är specialiserade på lackering av luckor. Fundera även på om du vill byta beslagen samtidigt.

Foto: Börje Thuresson
7. Sätt upp hyllor

Byt ut överskåp mot hyllplan. Ett prisvärt alternativ för dig som vill göra om utan att satsa för mycket pengar. Idén är dekorativ och gör att köket upplevs luftigare.

8. Lucklöst

Ta bort luckorna på överskåpen. Skruva bort gångjärn, spackla och måla eller tapetsera inuti skåpen! Urfint.

9. Slipa skivan

Slipa och olja in din gamla träbänkskiva, det kan göra underverk! Underhåll träskivan genom att slipa och olja regelbundet så får du en livfull yta. Nya skivor bör du olja in oftare tills de blir ordentligt ”mättade”.

10. Byt ut skivan

Ny skiva – ny stil. Tänk på att det kan vara svårt att få loss bänkskivan utan att skada kaklet och stommarna.

11. Tvätta fogen

Kakelfogen kan vara svår att få ordentligt ren. Testa att tvätta med fogrengöring, kanske räcker det för att kaklet ska kännas fräscht nog?

12. Kakelfärg 

Kakel går att måla i vilken färg du önskar!

kök21
Enkelt 15 X 15-kakel hos Ballingslöv.
13. Byt ut kaklet

Det kan göra riktigt stor skillnad. Just nu är det dessutom trendigt med klassiskt, vitt kakel som är superbilligt.

14. Göm trasan

Det finns hängare som fästs med sug-propp inne i bänkskåpet.

15. Måla om i lådorna

I gamla kök kan både lådor och skåp vara trärena invändigt – perfekt att måla! Även redan målade eller lackade ytor kan må bra av en uppfräschning.

16. Klä om hyllorna 

Hyllpapper är ett perfekt sätt att dölja gamla och slitna ytor och som dessutom skyddar mot slitage. Dekorera även hyllkanterna med band av papper eller tyg för vintagevibb.

31s36-dragare-158
Exklusiva Neff tillverkar ugnar med tekniken ”slide & hide”, där ugns­luckan kan skjutas in helt under ugnen för att ge mer plats för din matlagning.Exklusiva Neff tillverkar ugnar med tekniken ”slide & hide”, där ugns­luckan kan skjutas in helt under ugnen för att ge mer plats för din matlagning.
17. Teknisk revolution

Kanske en ugn med ånga eller varför inte en kran med kolsyrat vatten? Lägg krutet på det du tycker är viktigt.

18. Byt beslag

Ändra kökets karaktär genom att byta beslag eller knoppar på skåpluckorna. Se bara till att de nya beslagen fungerar med de gamla borrhålen. På loppis kan du hitta vackra knoppar för ett personligare kök.

1800x950enhorning9
Bildkälla: VedumBildkälla: Vedum
19. Byt blandare

Det kan göra underverk, både funktionellt och estetiskt. En kopparkran ihop med några matchande prylar ger en modern, lyxig känsla.

20. Lys upp på rätt sätt

Tänk både på funktion och stämning och kombinera tak, arbets- och stämningsbelysning i köket. Spots eller klämlampor är ett bra komplement. Tänk även på att mörka väggar, golv och tak kräver mer belysning än ljusa. Även mörka bänkskivor fordrar mer och bättre belysning.

21. Måla väggarna

Ett snabbt sätt att fräscha upp helhetsintrycket i köket. Ljusa kulörer är en bra idé och speciellt för dig som har ett litet kök. Att måla om är ett relativt billigt sätt att snabbt få ett fint helhetsintryck.

22. Sortera i lådorna

Lådor och skåp med besticklådor, insatser och indelare. Det finns många smarta varianter av skåp- och lådinredning. Ett tips för dig som blir glad av ordning och reda.

23. Pröva hjul

En rullvagn, serveringsvagn eller en liten köksö med hjul, är ett bra komplement i köket för dig som har ont om plats eller avställningsytor. Dra fram och rulla undan efter behov.

24. Investera i nya vitvaror

Att byta ut vitvaror som gjort sitt kan du tjäna mycket på rent ekonomiskt. De nya vitvarorna kommer dessutom lyfta ditt kök som både blir modernare, fräschare och roligare att jobba i. Välj miljövänliga alternativ, så klart.

25. Gummimattor 

Gummimattor i lådor och skåp är en prisvärd satsning för dig som vill lyxa till det i köket utan att behöva lägga ner en förmögenhet. Mattorna skyddar dessutom botten och är enkla att ta ut och rengöra.

ikea-kitchen-organizers-with-blue-wall
Serien Grundtal från Ikea.
26. Häng upp

Stänger är en bra idé för att frigöra arbetsyta. Haka på krokar och häng redskap, kryddkrukor eller hyllplan för burkar. Ett dekorativt sätt att förvara!

27. Inred med mattor

Skydda eller täck golvet med mattor. Plastmattor lämpar sig extra bra för just köket, eftersom de är tåliga, lätta att torka av och står emot både väta och spill. Mattorna ger dessutom en ombonad känsla och sänker dessutom ljudvolymen.

28. Unna dig något

Satsa lite mer krut på något speciellt som du verkligen vill ha och lyxa till det med något som förgyller vardagen, till exempel en kaffe- bak- eller glassmaskin.

29. Putsa diskbänken

Putsa upp din gamla diskbänk med ett specialmedel för rostfritt stål. Resultatet blir skinande rent! Ett kökslyft som bara tar några minuter!

31s12-kok23-734
Foto: Intrade
30. Skapa en fondvägg

Tapetsera eller måla och få ett mer ombonat rum. En fondvägg ger otroligt mycket förändring för pengarna och går lätt att byta ut. 

31. Bättre avfallssortering

Ett lyft för både köket och miljön. Sortera i olika fack och lyft ut i praktiskt handtag. Det finns fiffiga sorteringslösningar för lådor i stället för under diskbänken.

32. Återvinn i ett skåp

…Eller vig ett helt skåp åt återvinning. Sortera glas, PET-flaskor, burkar, tidningar, batterier och annat som ska till återvinningen. Lägg i plastbackar med lock och trava på hög. Enkelt också när allt ska bort!

33. Möblera smart 

Var försiktig med att övermöblera i ett redan trångt utrymme. Fundera till exempel på om ett runt bord fungerar bättre än ett fyrkantigt och inred med stapelbara stolar i det lilla köket. Komplettera med pallar. Slagbord är också ett bra alternativ för den som har trångt.

Foto: Stefan Jerrevång
34. Ta fram det gamla golvet

Avlägsna det gamla och slitna linoleumgolvet om det finns ett trägolv under. Behåll de hela brädorna, reparera skadade eller ersätt med nya och måla om. Färg kan göra underverk! Ett trägolv med spikhål och stora glipor kan vara charmigt.

35. Addera textilier

Dukar, handdukar, gardiner och mattor får rummet att kännas hemtrevligt. Placera kuddar i kökssoffan och du får ett riktigt mysigt kök att umgås i. Stolsdynor höjer mysfaktorn rejält!

krita
Foto: Thelettercottage.net
36. Måla en griffeltavla på väggen

Måla med griffelfärg på väggen, en skiva eller varför inte på insidan av köksluckorna? Lämna kärleksfulla meddelanden, skriv recept eller notera viktiga saker att komma ihåg.

37. Förvara i smarta burkar

Förvara smart i burkar med lock. Trava på varandra och spara plats i skåp och på hyllor. Ett enkelt sätt att organisera specerierna och småsakerna i köket.

bokhylla-3_137699021
Bildkälla: Ingenvanligdag.blogg.se
38. Ge kokböckerna ett hem

Sätt upp tavellister eller grunda hyllor för kokböcker och tavlor. En både praktisk och dekorativ lösning. Byt ut böcker efter årstid och matcha den övriga inredningen i köket.

39. Häng upp saker i skåpet

Sätt upp krokar, hyllor och korgar i vaskskåpet för att undvika att allt hamnar på botten av skåpet. Sugproppar är en bra lösning. Att ha god ordning underlättar och gör att skåpet känns rymligare.

40. Ett snyggt skåp

Komplettera köksskåpen med att antikt skåp, antingen på väggen eller golvet. Det är ett stilfullt inredningstips, oavsett vad du har för typ av kök!