My home / Inspiration / Guider / Sveriges 12 mest...

Sveriges 12 mest hemsökta slott och hus

Vålnader som uppenbara sig vid vissa klockslag, mystiska dödsfall och makabra historier. Det finns många berättelser om spöken på svenska slott och prästgårdar. Vi har samlat 12 ställen där det spökar lite extra och där man kan sova över om man skulle vilja.

 

1. Häringe slott, Södermanland.
Foto: Aftonbladet

Häringe slott byggdes i mitten av 1600-talet och har haft många ägare sedan dess och det sägs att alla av dem har haft mer eller mindre storhetsvansinne. På 30-talet moderniserades slottet av tändsticksmiljonären Torsten Kreuger som lät bygga Sveriges största utomhuspool med olympiska mått med rutschkana från andra våningen.

Det sägs att en av ägarna, Gustav Horn lämnade sin fru och två barn på slottet när han skulle ut i krig. Hans fru dog i pesten och då skulle deras faster Ebba Leijonhufvud ta hand om barnen. Hon var emellertid inte så bra på att ta hand om dem. Sonen Axel frös ihjäl. När han dog förstod han inte att han skulle gå vidare till andra sidan. Därför har flera gäster sagt att de inte har sovit bra för att det har känts som att ett kallt barn krypigt upp i sängen och lagt sig. 

En annan som hemsöker Häringe slott är före detta ägarinna Marguerite Wenner-Gren. Det sägs att hon vattnar blommor, fixar och ser till att allt på slottet är snyggt och prydligt, tycker hon däremot att det är stökigt sveper hon som en iskall vind genom slottet.

LÄS MER: Nu är Häringe slott till salu

 

2. Bäckaskogs slott, Skåne

Bäckaskogs slott i Skåne byggdes redan någon gång på 1200-talet och här har det hänt en del grejer genom historien. Det sägs att Bäckaskogs slott hemsökt av Karl den XV:s livhäst Shejk galopperar genom slottsparken om nätterna. När Karl den XV dog 1872 var det tradition i Sverige att man i samband med en kungs dödsfall också skulle avliva hans häst. Shejk sköts till döds i slottsparken och det sägs att om man råkar stöta på honom ska man titta ned i marken för om man ser hästen i ögonen kan något hemskt hända.

En annan som spökar på Bäckaskogs slott är en kvinna vid namn Elvira. Hon var gäst på slottet och fick krossat glas i ansiktet och blev svårt skadad. Efter det bar hon en svart slöja över ansiktet resten av sitt liv. Det sägs att hon smyger omkring i slottsvåningen om nätterna.

 

 

3. Glimmingehus, Skåne
Foto: Aftonbladet

Glimmingehus är Sveriges äldst bevarade byggnad från medeltiden. Det finns massor med spökhistorier och sägner om Glimmingehus som gjort det till Sveriges spökställe nummer ett. Bland annat så sägs det att det murades in en ung jungfru i väggarna på borgen och att det stryker omkring en svart hund runt vallgraven om nätterna. Det sägs att det är en före detta slottsherre som i djurgestalt straffas för sina synder.

 

 

4. Prästgården Borgvattnet, Jämtland.
Foto: Stefan Nilsson

Djupt in i Jämtlands skogar, 10 mil nordöst om Östersund,  ligger prästgården Borgvattnet som ska vara Sveriges mest hemsöka hus. Huset byggdes 1876 som bostad till bygdens präst och strax därefter flyttade den första prosten in. Men det var på 40-talet som historierna tog fart på riktigt. Då bodde prästen Erik Lindgren i Borgvattnet och han upplevde redan under sin kväll hur han blev kastad ur sin gungstol av en onaturlig kraft. Gungstolen såldes sedan på auktion via programmet Hylands Hörna.

Det sägs att det är en gammal prästpiga som bodde på gården i slutet av 1800-talet som spökar i huset. Enligt sägnerna ska pigan blivit med barn med prästen och spärrats in i skafferiet tills barnet var fött. I ren desperation ska pigan kvävt barnet och begravt det vid husknuten. Detta sägs vara sant efter att prästen Erik Brännholm på 70-talet skulle kräva för att föra in avlopp och el i huset och stötte då på ett hål i marken invid huset och under ena husknuten.

En annan som sägs spöka på Borgvattnet är prästfrun Märta Hedlund, hon plågades ofta under sitt korta liv och dog i barnsäng när hon fött hennes och maken Pärs elfte barn. Det sägs att Pär var så förkrossad efter Märtas död att han hämtade henne från bårhuset och lät hennes kropp vara i Prästgården. Deras son, Nils Hedlund, ska vara den första som upplevt spökerier på gården.

Idag kan man sova en natt på Borgvattnet och klarar man hela natten får man frukost och ett diplom. 

 

 
5. Vadstena Klosterhotell, Östergötland
Foto: Vadstena Klosterhotell

Vadstena Klosterhotell inrums i två av Sveriges äldsta byggnader. Heliga Birgittas Kloster från 1300-talet och Birger Jarls fursteplats från 1200-talet. Under medeltiden drevs en av byggnaderna som gästhem av klostret och det sägs att en det är en mycket sällskaplig gammal dam som spökar på klostret. Damen ska vara mycket pratglad, ibland lite ledsen och ha för vana att sätta sig vid sängkanten. Men det är inte allt, klosterhotellet har flera byggnader som sägs vara hemsökta.

I en annan av byggnaderna som tillhör klosterhotell är Slottsvillan, där har flera gäster fångat spökenas skuggor på bilder. Och i klostrets huvudbyggnad släcks och tänds lampor utan någon märkbar anledning och många gäster har upplevt att de inte kunnat låsa upp sina dörrar och upplevt att det är någon som håller emot på rummets insida.

 

6. Schefflerska Palatset, Stockholm
Foto: Wikicommons

Schefflerska palatset, mer känt som Spökslottet, ligger på Drottninggatan 116 i centrala Stockholm och uppfördes på 1700-talet av köpmannen Hans Petter Scheffler. På 1800-talet började rykterna kring slottet uppstå som gav det namnet Spökslottet. Det sägs att under en period på 1700-talet bodde det en engelsk minister, Guy Dickens, i Schefflerska palatset och enligt sägner sägs det att han och hans familj lockade in människor från gatan för att öva sig på att halshugga. 

Berättelserna om Spökslottet är många, bland annat sägs det att under slottet finns det stora underjordiska valv där man murat in människor och som gömmer stora skatter. Detta påstod professorn Vilhelm Erik Svedelius, som i sin ungdom hade arbetat som informatör åt familjen Lorich, dåvarande ägare av Spöksslottet.

En präst vid namn Humble försökte utföra en exorcist på spökslottet men den blev minst sagt misslyckad då Humle ska ha blivit slungad genom ett fönster och brutit ena benet och de dåvarande ägarna flyttade ut redan dagen därpå.

 

7. Kronobergs slott, Småland
Foto: Wikicommons

Kronobergs slott, numera en ruin, ligger på en holme i Helgasjön fem kilometer norr om Växsjö. Det var biskopen Lars Michelson som 1444 lät uppföra ett stenhus på holmen i Helgasjön, dock förstördes huset av danskarna flera gånger under olika oroligheter och fejder. Sedan 1600-talet har slottet förfallit är nu bara en fyrkantig ruin.

För 500 år sedan bannlystes en präst från området då han blivit förälskad i en underskön jungfru. Kvinnan skall ha blivit så förkrossad att hon kastade sig ut genom ett av slottets torn, rakt ned i vattnet och dränkt sig. Under sommarnätter syns en vit vålnad vandra genom ruinerna, utstöta klagorop för att sedan kasta sig ut i vattnet.

 

8. Ängsö slott, Västmanland
Foto: Wikicommons

Ängsö slott omnämns redan i mitten av 1100-talet men byggdes i dess nuvarande form på 1400-talet. På 1500-talet skänkte Arvid Posse Ängsö slott i morgongåva till sin maka Brita Bååt. Och enligt sägnerna så är det Brita som spökar på slottet. Klockan åtta på kvällen ska Brita gå med sina fötter släpandes genom kungarummet och in till stora salen. 

Enligt legenden var hon en mycket elak person. Brita Bååt överlevde två män som hon drev till en förtidig död. En julaftonskväll bad Brita kammarpigan att väcka henne tidigt så att hon skulle hinna till julottan. När hon vaknade såg hon ut genom fönstret och märkte att det lyste i Ängsö kyrka som ligger intill slottet. Hon trodde att kammarpigan hade glömt att väcka henne, och skyndade sig till kyrkan i tron att julottan hade börjat. När hon öppnade dörren till kyrkan mötte hon en massa benrangel som höll mässa i kyrkan. Två vålnader (förmodligen hennes döda män) anföll henne. Den ene slängde med värjan som träffade Brita Bååts slöja och den andre slängde en stor sten som missade henne. Chocken gjorde att hon svimmade och tre dagar senare var hon död. Värjan finns fortfarande i kyrkan och den stora stenen är inmurad i kyrkogårdsmuren. Stenen kallas blodstenen. En bit av den avskurna slöjan hänger på värjan i kyrkan.

 

9. Hjortsberga prästgård, Blekinge
Foto: Charlotta Ottinger

Det sägs att Hjortberga Prästgård är så hemsökt att inte ens hästarna från den närliggande ridskolan vågar passera huset. På 80-talet berättade den dåvarande prästen att han hört barnskrik i huset, sett kvinnliga vålnader i trappan och att böcker mystiskt ramlade hur bokhyllorna i tomma rum.

på 1700-talet bodde det i en präst i Hjortsberga som förälskat sig i en femtonårig flicka, hon ska ha dött i barnsäng sexton år gammal. Det sägs att Bengt Randolfson, prästen som bodde i gården på 80-talet, försökte driva ut andarna men att han inte lyckades och flyttade strax därefter ifrån gården. Sedan dess har ingen bott på Hjortsberga prästgård.

 

10. Sundbyholms slott, Södermanland
Foto: Wikicommons

Riksamiralen Carl Carlsson Gyllenhielm fick bostaden i donation i början av 1600-talet och lät då bygga Sundbyholms slott som det ser ut idag. Gyllenhielm byggde på egen bekostnad en skola i området kring slottet och det sägs vara Sveriges första folkskola. Gyllenhielm ska även ha sålt sina kanoner för att kunna ge mat åt sina trupper under 1600-talets krig. Gyllenhielm ska spöka i Sundbyholms slott och kan främst ses i källarvalvet. 

Förutom Gyllenhielm så ska greve Nils August Cronstedt spöka på slottet. Han tog över slottet 1779 och dömdes till döden då han vägrat lyda kungens order. Det sägs även att dörrar öppnas, nycklar rasslar och att en känsla av att min inte är ensam finns på slottet, speciellt när det har anställts ny personal. 

 

11. Örenäs slott, Skåne
Foto: Wikicommons

Örenäs slott stod klart 1918 och är Sveriges yngsta slott. Spöket som sägs spöka på Örenäs slott hamnade där av en minst sagt märklig anledning. Det sägs nämligen att den rike godägaren Valdorf von Dürendorff, som levde i Tyskland på 1600-talet och dog i en duellstrid, följde med (som spöke alltså) när familjen som bodde i hans gods i början av 1900-talet åkte på besök i Sverige och fick lägga till med båten vid Örenäs slott. Spöket von Dürendorff ska då har rymt ut ur kofferten och smugit upp mot slottet. Där ska hans vålnad befinna sig sedan dess och störts chans att få stöta på den tyske duellherren är på slottets tredje våning. Spöken kan inte bara gå genom väggar, de kan även gömma sig i koffertar och bosätta sig på andra slott.

 

12. Södertuna slott, Södermanland.
Foto: Wikicommons

Södertuna slott i Gnesta har anor från medeltiden men har byggts om mycket under både 1600 – och 1700-talet. Dock har slottet haft sin nuvarande form sedan 1800-talet. Slottet ligger på en holme i Frösjön och här ska det spöka ordentligt. 

Det sägs att älskarinnan till en av de forna ägarna spökar i ett av rummen på Södertuna Slott. Hon fick aldrig vistas utanför sitt rum och fortfarande är hon inlåst där. Flera gäster, oberoende av varandra, som bott i rummet har upplevt konstiga saker. Många har sovit dåligt. Garderobsdörrar har öppnats och stängts. Vissa har skymtat en gråaktig skepnad, andra har fått obehagskänslor när de kommit in i rummet. Spöket visar sig framför allt för ensamma män som bor där. En morgon när personalen kom för att öppna slottet låg en man på parkbänken utanför slottet. Han hade inte vågat bo kvar i rummet under natten. Flera återkommande konferensledare vägrar bo där eftersom de varit med om konstiga saker i just det rummet.

 

 

LÄS MER: 10 övergivna platser som får dig att häpna