My home / Inspiration / Guider / Systrarna ger möblerna...
Systrarna Sofie och Sara driver tapetserarverkstan tillsammans. Allt görs noga för hand.

Systrarna ger möblerna nytt liv

Sara och Sofie tog över den anrika tapetserarfirman och startade eget. Nu ägnar de dagarna åt att väcka nytt liv i gamla trötta möbler.

Av: Lotta Ringdahl Foto: Frida Ekman

Iklädd vit rock drar Sofie med van hand bort ett trasigt fårskinn från en fåtölj. Intill står Sara med koncentrerad blick och spänner ny sadelgjord på en Karl Johan-stol. Hantverkskunnandet är det inget fel på, båda har lärt sig tapetseraryrkets alla konster på Träakademien i Kramfors. Men när Sofie tidigare letade efter något att utbilda sig till visste hon inte vad en tapetserare var. – Nej, jag hade skrivit ner allt som intresserade mig på en lista, och en vän som läste sa att jag borde bli tapetserare. Jag kommer ihåg att jag tittade på henne och svarade ”varför skulle jag vilja hålla på med tapeter?”, berättar Sofie och skrattar åt minnet.

Men det var då. Nu vet både Sara och Sofie vad yrket innebär och de brinner för sitt jobb. Att renovera en sliten möbel liknar de vid att väcka liv i en åldring. – Att varsamt se över varje detalj tills möbeln står i fullaste blom, det är som att göra en 90-åring pigg och sprallig som ett barn igen, säger Sofie. Ibland får de även uppdrag av designers och inredningsarkitekter, och en och annan udda förfrågan av privatpersoner. – Bland annat var det en man som ville ha en kombinerad strykbräda och bar med ett tygöverdrag som såg ut som en kondom, berättar Sara och tillägger att det projektet dock rann ut i sanden. Den som vill klä om en möbel på egen hand kan följa Saras och Sofies steg-för-steg-tips på nästa uppslag. Men det kan vara klokt att inte ge sig på vad som helst påpekar Sara. – Har man en originalstol från 1700-talet är det bäst att lämna in den till en tapetserare, gör man fel kan det nämligen sänka värdet, säger hon.

Fakta/ Wigrens Döttrar

För ett år sedan tog Sara Lidenmark, 29 år, och Sofie Bowen-Pocock, 25 år, över tapetserarverkstan på Tavastgatan av Jackie Svensen (som för övrigt har en katt och en båt som heter just Sara och Sofie). Men firman startades redan 1926 av Anton Wigren och har sedan dess gått i arv. Sara och Sofie är nu femte generationen som låter kulturarvet leva vidare. Du hittar mer info om Wigrens Döttrar här.

Titta in i systrarnas verkstad!