My home / Inspiration / Guider / Tänk på det...
Tänk på att placera poolen i söderläge eller på den platsen på tomten som har flest soltimmar.

Tänk på det här när du bygger pool

Att ha en egen pool, som familjen Thuresson, är en dröm för många. Men det är en stor investering – och mycket att tänka på. Här är fyra frågor att ställa dig innan du börjar.

Av: Fanny Wikander

Hur stor ska den vara?

Normalt brukar man räkna med fyra kvadratmeter per person. Bäst är om du kan åka och titta på poolen, det kan vara svårt att få en uppfattning om hur stor den faktiskt är genom bara en bild. Ett annat knep är att lägga ut ett rep i trädgården som markerar poolens form och storlek.

 

Var ska den placeras?

Det är inte kul att plaska runt i skugga, så placera poolen i söderläge eller på den plats på tomten som har flest soltimmar. Tänk även på att ha gott om plats runt omkring poolen. Optimalt är att ha fyra meters avstånd till huset, så att du får plats med bord och stolar. Tänk också på insynsskydd och utsikt.

 

Ovan eller i mark?

Den största fördelen med en ovan mark-pool är att den är billigare. Dessa levereras ofta som ett komplett poolpaket som är relativt enkelt att bygga ihop. En ovanmark-pool kan även vara helt eller delvis nedsänkt men ska då sänkas ner med ett mellanrum till marken runt omkring. Ovanmarkpooler är oftast i plast eller plåt, där plastversionen monteras ned vid säsongens slut. En markpool är en pool som grävs ner i marken. Förutom att det blir snyggare, är dessa generellt bättre utrustade och har längre livslängd än ovanmarkspooler. För en markpool behöver du först schakta bort jordmassor, dränera, gjuta eller jämna till botten och resa väggar.

 

Ta hjälp eller bygga själv?

Ska du ta hjälp till ditt poolbygge – välj leverantör med omsorg. Fråga efter referenser, försäkringar och ta in offerter från flera företag. Tänk på att markentreprenaden ofta kostar mer än vad man tror och det kan därför vara en fördel om företaget inkluderar markarbete och gräver i egen regi.

 

 

11s48-hammare-658För att få mer av en riktig pool­känsla kan man ha ett trädäck runt poolen.

 

 

 

Tre vanliga misstag när man bygger pool

 

1. POOLEN HAMNAR NÄRA HUSET

Kan ge en lite otrygg känsla att titta på ett stort hål med vatten.

 

2. FEL BOTTEN

Många bygger poolen på sandbotten i stället för på en gjuten platta. Då kan botten bli gropig, vilket kan innebära problem vid tjäle och dålig dränering.

 

3. POOLEN BLIR FÖR LITEN

Många tror att de bara behöver en liten pool, men ångrar sig när det visar sig att inte hela familjen får plats samtidigt.

 

 

LÄS MER: Så byggde familjen Thuresson sin drömpool