My home / Inspiration / Guider / Timmerstugan i Åre...
Familjens före detta vardagsrum förvandlades i Roomservice-gängets händer till ett multifunktionellt vardags, lek-, och matrum!

Timmerstugan i Åre fick snyggt multirum

I några veckor hjälper ”Roomservice”-gänget svenskar att få finare hem i Aftonbladet Härligt hemma. Den här veckan beger de sig till Åre och ger Helena och Pierre ett snyggt och smart allrum med mycket förvaring.

Av: Carlina Chreisti Eriksson Foto: Marcus Samuelsson

Projektet: Smart multirum för hela familjen

Uppdraget: Få ordning på Pierre och Helenas vardags-, lek-, och matrum, som tidigare var en ateljé. Paret önskar ett funktionellt rum med smarta förvaringsmöjligheter som passar en modern familj. Eftersom Helena och Pierre värnar om miljön ser de gärna att Rommservice-gänget använder sig av mycket naturmaterial.
Stugägare: Helena, 44 år, och Pierre, 45, samt sonen Are, i Undersåker några mil utanför Åre.
Fixare: ”Roomservice” supertrio Mattias Särnholm, snickare, Johnnie Krigström, målare, och Mija Kinning, inredare.

Det här gjorde vi:
  • Höjde taket och målade väggarna grå. Lade in ett nytt, fräscht trägolv.
  • Installerade en ny modern kamin.
  • Gav hallen nytt liv i form av färg och en specialbyggd hylla.
  • Platsbyggde en innovativ soffa med flera smarta funktioner platsbyggdes. Johnny och Mija målade Canvaskuddar till soffan.
  •  Specialbyggde två stafflier som fick agera tavelhängare.
  • En stor hylla för förvaring sattes in, vars ovansida målades så att det liknar en riktig stenskiva.
  • Utomhus byggdes gedigna trämöbler.
Bildspel: Så fint blev multirummet

 

Tre röster om resultatet
Roomservice-stuga-Are11Ägarna Helena och Pierre: ”Spisen blev magiskt fin”

Hur tycker ni att det blev?
– Vi hade sett framför oss något mer traditionellt när det gäller inredningen, så den platsbyggda soffan var en stor överraskning, liksom luftvärmepumpen. Färgval och takhöjningen var ungefär som väntat, jättefint. Vi visste ju att det var ett duktigt gäng vi hade hemma hos oss i fyra dagar så vi förväntade oss nog att resultatet skulle bli bra, vilket det blev.
Hur bra lyckades Roomservice uppfylla era önskemål?
– Fantastiskt bra! Vi önskade oss hjälp med det låga innertaket, fönsterfodren, belysning, ett rum med många funktioner och en praktisk hall. Allt det fick vi och mer därtill. Vi är mycket imponerade över hur väl Mija fångade in vår smak. Vi har fått ett rum som känns som vårt.
Vad blev bäst?
– Helhetsintrycket, känslan i rummet. Att ha ett riktigt och färdigt rum är fantastiskt skönt! Vi har läst massor för sonen i soffan och lekt och gjort saker vi inte haft plats till innan. Taklyftet var en höjdare, spisen blev magiskt fin och spiskassetten fantastiskt mycket bättre än den vi hade innan. Fönstren har med nya foder och fönsterbrädor ett helt annat uttryck än tidigare! Belysningen är underbar! I början var det ovant med den fem meter långa soffan, men nu älskar vi den! Alla föremål som Mija prytt rummet med är otroligt smakfulla och vackra! Hallen är lika liten som tidigare men ändå så mycket mer praktisk nu med den nya hatthyllan, bänken och upplevs så mycket lättare och ljusare med de nya färgerna och belysningen.
Hur var det att ha Roomservicegänget på besök?
– Vansinnigt lyxigt, den bästa av julaftnar! Men omtumlande: de virvlade in, snurrade runt oss några varv, virvlade snabbt ut och lämnade oss kvar helt yra.
Vad tycker ni om färgerna och materialvalen?
– Jättefint. Det blev en varm behaglig atmosfär i rummet. Mija har lyckats att i vissa detaljer få in lite färg efter önskemål. Kanske kommer vi i framtiden försöka få in lite mer färg som bryter av det gråskaliga.

Roomservice-fixar-1700-talsgarden-far-sommarlyft02

Johnnie och Mattias: ”Vi gick loss med en massa textilfärg

Hur gick jobbet?
– Det var ett gammalt hus så det var ganska mycket jobb, framförallt med höjningen av taket, men det var det värt. Rummet hade ju fungerat som ateljé tidigare så utmaningen var att få fram ateljékänslan igen, men samtidigt få det att passa som familjebostad.
Vad tycker ni om slutresultatet som helhet?
– Jättefint, vi försökte vårda husets arv och lyckades behålla en fjällaktig stil och husets ”timmerkänsla”. De marmorerade bänkskivorna blev också väldigt fina.
Vad ska man tänka på när det gäller snickrande för den här typen av fjällstuga, Mattias?
– Jag tycker att man antingen ska jobba ”med” huset och lyssna in dess historik, eller så bryter man av och gör något helt annat. Men allt däremellan brukar inte bli så bra, tycker jag.
Johnnie, berätta om hur du och Mija målade canvaskuddarna till soffan!
– Det var Mijas idé att måla kuddarna så att de skulle likna täckpappen som brukar ligga som skydd på golvet i en ateljé. Vi gick loss med en massa textilfärg, det var som att vara tillbaka på dagis igen!
Mattias, berätta lite om den platsbyggda soffan som du gjorde.
– Familjen ville kunna ha gäster som sov över så jag tycker det blev en bra lösning. Det var inte särskilt komplicerat. Inget finsnickeri, men en bra praktisk lösning. Vi byggde in en liten bokhylla i framkanten av soffan också och utnyttjade utrymmet bra på det sättet.

Roomservice-fixar-1700-talsgarden-far-sommarlyft01

Inredaren Mija: ”Jag ville skapa lite ateljékänsla”

Vad ville du åstadkomma med renoveringen?
– Jag ville verkligen få till ett vardagsrum med flera funktioner, och med en bättre helhet än vad det har i dag. Att återskapa rummets ursprungs höjd i taket, att få det mindre spretigt och att skapa lite ateljéekänsla. Viktigt att få det till familjens sköna och personliga allrum.
Hur tänkte du?
– Jag började med att utgå från familjens alla önskemål och behov. Att titta på den faktiska ytan och utnyttja den, att platsbygga en stor soffa blev utgångspunkten för hela rummet. Soffan blev både till mysdel och en del till matplatsen, men också med en massa smart förvaring. Jag tog bort en del av familjens alla skåp och satte in ett enhetligt med plats för allt som behövdes, framför allt för att skapa en enhetlig möbel. Från början var det här rummet en ateljé vilket jag också ville få in som en inredningsdetalj.
Vad var svårast?
– Att öppna upp i taket, med tanke på husets ålder så visste vi inte riktigt vad som väntade.
Vad tycker du själv blev bäst?
– Soffan. Jag gillar att få till en massa smarta lösningar i en och samma möbel. Men också att visa att man inte bara kan bygga en egen soffa, man kan också tillverka alla dynor och måla tyg själv.
Vad har du för tips till den som vill ge sig på något liknande?
– En platsbyggd möbel blir både an smart lösning men också en väldigt personlig design i ditt hem. Kan du inte bygga själv så kan det vara värt att ta hjälp.

Se hela bygget! ”Roomservice” om Årestugan sänds onsdag 18/9 klockan 21.00 i Kanal 5. Det går även att se på Kanal5play.