My home / Inspiration / Guider / 10 viktigaste frågorna...

10 viktigaste frågorna när du köper bostadsrätt

Du är på visning och faller som en fura för bostadsrätten. Här vill du bo, men hur ska du veta om du gör en bra affär?

Av: Helén Bjurberg

Joséphine Slotte, jurist och boendeexpert på Konsumentverket.
Joséphine Slotte, jurist och boendeexpert på Konsumentverket.
Johan Nordenfelt ansvarig för affärs- och processutveckling på Erik Olsson fastighetsbyrå
Johan Nordenfelt ansvarig för affärs- och processutveckling på Erik Olsson Fastighetsförmedling.

Visst kan det vara intressant att veta hur svårt det är att få tvättid och om det ligger trägolv under plastmattan i köket, men det finns sådant som är viktigare att veta när du är på väg att köpa dig en ny lägenhet. My Home bad två bostadsexperter lista frågorna du inte får glömma att ställa till mäklaren när du hittat din drömlya. Och vilka som är ganska onödiga.

 

 

 

1. Är mäklaren registrerad?

En registrerad mäklare är skyldig att ge de upplysningar som är av betydelse för köparen. Hen måste också upplysa om köparens undersökningsplikt och arbeta enligt god mäklarsed. Fastighetsmäklarinspektionen har register över alla yrkesverksamma fastighetsmäklare i Sverige.

 

2. Hur är föreningens ekonomi?

Be om hjälp att tyda de viktiga punkterna i årsredovisningen. Hur är skulderna i förhållande till tillgångarna, hur stora lån har föreningen, hur höga är räntorna på lånen och är det några omläggningar av lån på gång som kan påverka föreningens ekonomi?

 

3. Hur ser underhållsplanen ut?

Planeras några renoveringar eller andra underhåll i fastigheten, så fall vilka? Stora renoveringar innebär stora kostnader för föreningen som i sin tur kan öka din avgift.

 

4. Är köket och/eller badrummet stambytt?

Stambyten är en stor utgift för föreningen men även kan innebära att du tillfälligt behöver flytta ut (på vems bekostnad i så fall?) alternativt bo i ett byggkaos under en längre tid.

 

5. Planerar föreningen att höja månadsavgiften?

Den avgift som är idag är tämligen ointressant om en höjning är att vänta. Du behöver alltså få veta vilken avgift som är att förvänta för att kunna veta om du har råd att bo där.

 

Köpa bostadsrätt Myhome

 

6. Har föreningen några dolda tillgångar som kan förbättra ekonomin?

Finns vindsytor, källarlokaler och/eller hyresbostäder som kan säljas och inbringa pengar? Om föreningen kan amortera av sina lån kan det leda till en lägre avgift för medlemmarna och därmed ett högre värde på lägenheterna.

 

7. Hur ser stadgarna ut?

Här får du exempelvis veta om du får hyra ut lägenheten i andra hand under en period som du tänkt, och hur mycket jobb och tid förväntas medlemmarna lägga ner på arbete i föreningen?

 

8. Hur ser detaljplanerna för området ut?

Kommer det att ske någon byggnation eller annan förändring i närområdet som kan påverka bostaden och dess värde, positivt eller negativt, på sikt?

 

9. Vilket källar-/vindsförråd hör till lägenheten?

Även om det känns löjligt att be om att få titta på ett förråd kan det vara klokt att göra det för att förvissa sig om att ett sådant verkligen existerar. Det händer att förråd bytts bort men att det inte uppdagas förrän efter en försäljning om säljaren inte själv nyttjat det.

 

10. Vad kostar liknande bostäder i området?

Kontrollera med flera olika mäklare och undersök statistik på nätet. Det är nödvändigt att jämföra för att kunna veta om du själv gör en bra eller dålig affär.

 

 

 
… och två frågor som är rätt oviktiga:

 

1. Hurdana är grannarna? 

Visst kan det vara spännande att veta om du kommer bo vägg i vägg med en barnfamilj eller ett pensionärspar, men spelar det egentligen någon roll? Vem vet hur länge de blir kvar och hur den grannen som flyttar in efter är?

 

2. Varför flyttar säljaren?

Det är visserligen intressant att få veta om det är för att det är för lyhört, grannen är galen eller för att det ska byggas en motorväg utanför ytterdörren, men hur många säljare är i så fall ärliga med det? 

 

Köpa bostadsrätt Myhome

 

Tänk på det här: 

Hur mycket och noga du än frågar säljaren och mäklaren om räcker det inte. Som köpare har du undersökningsplikt vilket innebär att det största ansvaret alltid ligger hos dig. Mäklaren är bara en mellanhand vars uppgift är att rapportera uppgifter från säljaren till köparen. Felaktiga uppgifter kan bero på att säljaren gett fel information. Kolla därför alltid noga igenom föreningens årsredovisning och stadgar själv. Tycker du att det är svårt be en kunnig vän om hjälp. Undersök också lägenheten noga, lyft på mattor, öppna och stäng fönster och skåp och spola i toaletten. Är du osäker på skicket kontakta även en besiktningsman.

 

KÄLLA: Johan Nordenfelt ansvarig för affärs- och processutveckling på Erik Olsson Fastighetsförmedling och Joséphine Slotte, jurist och boendeexpert på Konsumentverket.

 

LÄS MER: A & O när du ska köpa bostad utomlands