My home / Inspiration / Guider / Familjen byggde uteplats...
Äntligen tid för vilda bad. Simon, Max och Noel tar sommarlovets första dopp i poolen.

Familjen byggde uteplats med pool och extra allt

Inte nog med att det finns en pool – här finns också härliga soffor under skyddande tak, matplats med litet kök. Och där bakom döljer sig en boulebana. Familjen har skapat den optimala uteplatsen!

Av: Elisabet Broomé Foto: Andrea Turander

Allt började med att Jannica hittade ett superfint gammalt blyinfattat fönster med olikfärgat glas på Blocket. Det köpte hon, gick hem och sa till Patrik: ”Det här fönstret tänkte jag vi ska ha i friggeboden vi ska bygga”. Det blev aldrig någon friggebod. Men det blev en fantastisk uteplats som gör ett sommarställe helt onödigt. Här ute bor hela familjen med vänner hela sommarsäsongen. De äter ute, leker och lagar mat. Eller bara vilar. Här finns plats för alla samtidigt. Vare sig du söker vilda bad eller en stund i stillhet. Här finns skugga och här finns sol. Här finns vindskydd och regnskydd. Ja, det är en uteplats för alla väder. Smart när den nu råkar ligga i Sverige.

Det är en riktig drömaltan. Och Jannica och Patrik har gjort allt själva, från första ritning, till sista fogningen av skifferstenen.
– Ja, fast elen har vi haft hjälp med, säger Patrik. Men det är också därför det har tagit så lång tid. Men jag kan inte sitta still, jag gillar att bygga och hålla på. Så efter att ha läst en bok en timme måste jag ha något att göra.
En god kombination, Jannica som projektledare och Patrik som byggare.

 

LÄS MER: Så skapade Helen sin magiska trädgård med pool

Det fanns en altan från början, en klassisk träaltan, men när trappan skulle byggas insåg de båda att om det skulle bli en pool någon gång så var det nu. Så Jannica började rita.
– Jag ritade allt med poolen, uterummen, både det bakom skjutdörrar och det under tak. Vi ritade sedan allt tillsammans i datorn, och redan då ritade vi in möblerna. Visst har vi ändrat lite under tidens gång, men inte mycket. Delar av den gamla träaltanen fick vara kvar, och tillsammans med poolen och skiffret upplevs det nästan som en brygga. Trä mot vatten.

 

2008 satte de i gång med pool och poolhus. Då började de med utgrävning, sprängning och gjutning av bottenplattor. På vintern gjorde Patrik ett stort tält över det som skulle bli poolen och jobbade vidare med att bygga ihop frigolitblock och armera. Året efter hällde de ner betong mellan frigolitblocken och byggde poolen klar. Sen beställde de skjutdörrspartierna till uterummet och fick ordning på det. Nu började familjen se formen och ett slut – snart så skulle de kunna bada i poolen!

 

LÄS MER: Tänk på det här när du bygger pool – proffsens tips!

 

 

Poolen är en byggsats från Poolbyggarna. Det är en gjuten pool, det behöver alltså inte vara vatten i den. Den är bra isolerad, tack vare frigolitblocken och eftersom den är nersänkt i marken så är det lätt att få upp värmen och sen bibehålla den.
– När poolen var klar återstod det största jobbet, men det visste vi inte då, skrattar Jannica.
Det var att lägga allt skiffer runt om poolen. Ett gigantiskt pussel! Det här var det största och tyngsta jobbet konstaterar de båda. Marken måste vara platt, och tryckas till. Enklast är egentligen att lägga skiffer i sand och sättsand men det ville inte Patrik och Jannica av det enkla skälet att de inte ville ha sand i poolen. Återstod att gjuta fast allt och sen foga.

Uteplatsens mest använda ställe är utan tvivel poolhuset.
– Poolhuset används mest, vi äter alla måltider där ute hela sommaren, och tack vare vikdörrarna, så kan uteätarsäsongen bli väldigt lång.

Poolhuset har försetts med ett kylskåp och diskho. Här ute finns tallrikar och bestick så det räcker till. Det är inte fråga om att släpa ut saker från husets kök. Detta räcker för många gäster. Bakom poolhuset finns köket, det vill säga grillen och ett arbetsbord där maten tillagas. Den delen var inte planerad från början, egentligen hade Patrik och Jessica tänkt att det skulle vara en öppen spis i ena hörnan men det blev så här i stället. Bredvid poolhuset finns en härlig, stor soffa. Nu finns ett tak över den här delen men så var det inte från början.
– Vi orkade inte bära kuddarna ut och in när det regnade, säger Jannica, så taket byggde vi av ren slöhet. Det är lite rökfärgat så det bli väldigt behagligt ljus här inne.

 

Uteplats med extra allt07

 
Vilka bor här?

 

FAMILJEN: Jannica och Patrik med barnen Simon 13, Max 11, Noel 7. VAR: Kummelnäs/Saltsjö Boo. HUR: I ett hus byggt 2001, uteplatsen blev klar 2012, började bygga 2009. GÖR VAD: Patrik är it-konsult så hantverkeriet är en kontrast som han verkligen gillar. Jannica är egen företagare och arbetar som ekonomikonsult.

 

 

Jannica & Patriks tips för en lyckad uteplats:

1. Planera noga från början. Skaffa en bild av hur du vill ha det, tänk rum. Känn efter var solen är och hur den rör sig på tomten.

2. Satsa på ett tak, som man kan sitta under om det regnar och även kan lämna prylarna kvar under.

3. Lägg tid på belysningen, det förgyller uteplatsen. Om du har en pool, ha belysning i den och skaffa gärna ett genomskinligt poolskydd.

4. Blanda material – sten, trä, textil och växter. Om det är en uteplats i mycket sol, tänk på att ha växter som klarar det. Gräs är enkelt och lättskött och finns i en massa färger och former.

5. För att få lite privat läge på uteplatsen, sätt en häck eller bygg en mur/ett plank. Det kan också ge vindskydd, vilket ofta är skönt att ha.

6. Om det finns möjlighet, dra in vatten i anslutning till matplats.

7. Använd kuddar och filtar för att skapa mys.

8. Dra in el om du har ett uterum/friggebod, så att du kan ha infravärme. Kan behövas, en svensk sommar.  

 

 

Tyngsta jobbet? 

Att bära skiffer och betong till marken runt pool och poolhus. Det är verkligen sjukt jobbigt men samtidigt så ville vi inte ha det på något annat sätt.

Mest nöjda med? 

Att allt hänger ihop. När taket kom på plats över sofforna blev hela uteplatsen en helhet. Om vi skulle gjort något på annat vis hade det kanske varit skiffret runt poolen, det är jättefint men det var verkligen knöligt och tungt att lägga det rätt.

 

LÄS MER: Så inreder vi uteplatsen 2016 – 34 favoritköp!