My home / Inspiration / Guider / Tips: Så väljer...
Experterna Göran Gudmundsson och Mats Nilsson sätter plus och minus på fem olika sorters färg.

Tips: Så väljer du rätt färgtyp till fasaden på ditt hus

Färgerna kan delas upp i olika kategorier, beroende på vilket bindemedel som håller dem samman. Så här tycker färgexperten Mats Nilsson och byggnadsvårdaren Göran Gud­mundsson om några vanliga typer.

Av: Monika Israelsson.

Göran Gudmundsson, byggnadsvårdsexpert.
Göran Gudmundsson, byggnadsvårdsexpert.
Linoljefärg

Vad? Linolja som huvudsakligt bindemedel. Linoljefärg späds med bland annat balsamterpentin. Färgen har använts för fasadmålning i hundratals år. Först i mitten av 1900-talet tog alkydoljefärg och senare akrylatfärg vid.

Fördelar:
Göran: Kan målas i hur många skikt som helst utan färgborttagning emellan. Miljövänlig. Linolja är släkt med trä, gifter sig med underlaget och kan aldrig skada virket. Färgen är inte bara för äldre hus – den kan behövas ännu mer på nyare hus av sämre virke.
Mats: Kan kallas naturprodukt och används till traditionell målning av kulturhistorisk anledning. Den luktar relativt gott. Linolja har liten molekylstorlek och tränger bra in i trä.

   Mats Nilsson­, teknisk chef på Akzo ­Nobel.
Mats Nilsson­, teknisk chef på Akzo ­Nobel.Mats Nilsson.

Nackdelar:
Göran: Linoljefärg är inget entydigt begrepp. Kvalitén varierar från fabrikat till fabrikat.
Mats: Den torkar långsamt, kritar eller bleks i solljus och krackelerar när den åldras på grund av fortlöpande oxidation.

 

Slamfärg

 

Vad? Falu rödfärg är den klassiska slamfärgen. Vete- och rågmjölsklister är huvudsakligt binde­medel. Slamfärger späds med vatten.

 
Fördelar:
Göran: Naturlig färg på alla sätt. Billig och enkel att måla. Lätt att måla om.
Mats:  Den enklaste typen av färg, härstammar från slutet av 1600-talet. Är väldigt traditionell särskilt i Dalarna och på landet i övrigt. Slamfärg är billigt och lätt att få tag i.
 
Nackdelar:
Göran: Jag ser faktiskt inga brister alls.
Mats: Innehåller en liten del bly som man börjar ha fokus på utifrån ett miljöperspektiv. Slamfärg är egentligen ingen riktig färgfilm utan ett färgpigment som man på enklaste sätt har lyckats få att stanna kvar på ytan. Den färgar därför av sig när man tar på den.

 

LÄS MER: Så målar du huset – proffsens tips steg för steg

 

 

Akrylatfärg

 

Vad? Akrylatharts som huvudsakligt bindemedel. Kallas ibland för plastfärg eller latexfärg. Späds med vatten.

 
Fördelar:
Göran: Billig i inköp.
Mats: Torkar snabbt, mycket hållbar färgfilm. Akrylatfärg är kulörbeständig, den bleks inte.
 
Nackdelar:
Göran: Dyr att underhålla. Kräver mycket underarbete vid ommålning. Osäker ur miljösynpunkt.
Mats: Torkar för snabbt ibland (i solljus). Produceras från mineralolja. Akrylat kallas ibland för plastfärg och det för med sig dåligt förtroende hos allmänheten.

 

 

Alkydfärg

 

Vad? Färg som kom på 30-talet och är en vidareutveckling av linoljefärgen. Bindemedlet är alkydharts. Späds med lacknafta eller vatten.

 
Fördelar:
Göran: Lätt att köpa varsomhelst.
Mats: I princip samma egenskaper som linolja men eftersom alkyden är en vidareutveckling av linoljan är de flesta egenskaperna något bättre.
 
Nackdelar:
Göran: Alkydfärg består av syntetiska pigment vilket medför att den bleks fort. Bygger tjockt och måste ofta tas bort innan ommålning. Miljö­ovänlig.
Mats: Alkyden är vanligtvis lägre i volymtorrhalt vilket innebär att man släpper ut mer lösningsmedel än vid målning med linoljefärg.

 

 

Hybridfärger

 

Vad? Vanligtvis en blandning av alkyd och akrylat, som försöker kombinera båda färgtypernas positiva egenskaper.

 
Fördelar:
Göran: Finns det någon fördel?
Mats: Det kommer en hel del nya färger där man försöker kombinera olika typer av bindemedel, bland annat för att skapa självrengörande ytskikt.
 
Nackdelar:
Göran: Oprövade i både kortare och längre perspektiv.
Mats: Det tar ofta lång tid innan man märker de positiva egenskaperna. Dyrare än andra färger.