My home / Inspiration / Guider / Välj rätt virke...
Ipé är ett ädelträ, hårt och kvistfritt, och väldigt hållbart med naturligt skydd mot mögel och svampangrepp. Kostar cirka 900 kr/m².

Välj rätt virke till din altan

Nu vaknar längtan efter att få gå barfota på ett solvarmt altangolv. Men vad är bäst att ha under fötterna? My Home guidar dig genom materialen inför bygget.

Av: Karin Grahn Wetter

Hårt eller mjukt, mörkt eller ljust? Det är mycket som spelar in i valet av material till altanen.
– Nästan 95 procent av Sveriges altaner är gjorda av tryckimpregnerat virke. Det är både kostnadseffektivt och lättarbetat, så många landar där till slut, säger Olle Granath, inköpare av trä på Byggmax.
Den senaste trenden inom tryckimpregnerat är virke som behandlats med brunt pigment.
– Jag kan tänka mig att många har tröttnat på det här klassiska gröna virket. Brunt känns lite exklusivare.

Enligt Peter Sundqvist, inköpare på Beijer Byggmaterial, kräver alla typer av trä någon form av underhåll.
– Det finns inget virke som är underhållsfritt. Däremot finns det vissa träslag som naturligt är mer resistenta än andra mot rötsvamp och mögel, som cumaru, ceder och lärk. Ädelträ är generellt betydligt tåligare mot väta, röta och mögel än barrträslag.

Komposit är ett alternativ som snabbt har blivit populärt. Det består av en blandning av trä och plast, eller trä och cellulosa, och är väldigt lättunderhållet eftersom det bara behöver tvättas, aldrig oljas in. Men underhållsarbetet beror inte bara på materialet. Ytan påverkas även av hur du placerar altanen.
– De allra flesta vill ha sin altan i söderläge för att få många soltimmar. Men UV-strålarna bleker och bryter ner virket. Trist nog betyder det att ju fler soltimmar du har desto mer slits träet, säger Peter Sundqvist.    

 

LÄS MER: ”Arga snickaren” Pirres 10 bästa tips när du bygger altan

 

 

9 material – styrkor och svagheter

 

1. Cederträ

Beskrivning: Mjukt trä, väger lätt och är lättarbetat. Används främst till fasader men även som trall. Kärnvirket innehåller ett naturligt rötskyddande ämne. Får en silvergrå ton när det åldras.
Kostnad: Cirka 400–500 kr/m².
Skötselråd: Behöver ingen behandling. För att behålla träts rödbruna färg ska det oljas in med cederolja.

Kärnvirket har en naturlig röttålighet. Mjukt att gå på.

– Dyrt, för att få naturligt rötmotstånd krävs 100 procent kärnvirke. Eftersom virket är mjukt blir det lätt märken, ytan kan påverkas av belastningen från ett tungt bord eller till och med skor med höga klackar.

 

2. Cumaru

Beskrivning: Ädelträ med hög densitet och naturligt rötskydd. Kvistfritt. Finns i olika färger, från gulbrun till rödbrun.
Kostnad: Cirka 600 kr/m².
Skötselråd: Obehandlad Cumaru får med tiden en silvergrå yta. Behandla trallen med terrass- och träskyddslasyr om du vill behålla den ursprungliga färgen.

Väldigt resistent mot mögel och fukt. Kvistfri yta.

– Svårbearbetat, för hårt för att spika i och måste därför ofta skruvas ihop. Dyrt och svårt att kontrollera ur miljö- eller etiskt perspektiv.

 

3. Lärk

Beskrivning: Ett av de vanligaste alternativen till tryckimpregnerad trall. Färgen går från ljus furuträfärg till svagt gulröd. Grånar när det åldras.
Kostnad: Cirka 300 kr/m².
Skötselråd: För att motverka sprickbildning vid uttorkning rekommenderas att olja virket på alla sidor före installation. Någon gång per år bör sedan ytan behandlas med lärkträolja.

Hög naturlig impregneringshalt, ett ekologiskt alter­nativ till tryckimpregnerat trä. Hårt och starkt på grund av sin höga densitet. Det finns också möjligheter att bygga en hel miljö med stolpar, reglar och spaljéer i lärk och få ett enhetligt estetiskt intryck.

 Tungt. Spröd yta som kan ge sprickor. Lärkens feta yta drar till sig mer smuts och kan vara mer mottagligt för svartmögel. Virket kan vrida sig efter montage. För att få naturligt rötmotstånd krävs 100 procent kärnvirke.

 

4. Tryckimpregnerad furu

Beskrivning: Det vanligaste valet bland svenska altanbyggare eftersom det är billigt alternativ, lättarbetat och beständigt. Impregneringen ökar träets motståndskraft mot träförstörande organismer. Kallas ibland ”grönt virke” men blir alltmer populärt i brunt.
Kostnad: Grönt cirka 110 kr/m² och brun cirka 140 kr/m².
Skötselråd: Behandla virket med träolja vid behov, för att minska sprickbildning och fuktrörelser. Tvätta med trärengöringsmedel om det blir smutsigt eller missfärgat.

Kostnadseffektivt, ett billigt alternativ av trall som finns i stort utbud. Formstabilt, lättarbetat och NTR-kontrollerat (se faktaruta).

– Kräver normalt rengöring eller behandling en gång om året. Impregneringen kan innehålla tungmetaller och farliga kemikalier. Det behandlade virket avger farliga gaser vid förbränning.

 

5. Ektrall

Beskrivning: Ädelträ, tåligt.
Kostnad: Cirka 300 kr/m².
Skötselråd: Ek behöver inte oljas in, den grånar över en sommar och får en silvergrå nyans i torrt tillstånd. Om man väljer att olja bör man välja en pigmenterad olja.

Hårt och tåligt. Eken har en naturlig motståndskraft mot röta och behöver inga tillsatta kemikalier. Hållbarheten är minst lika god som för tryckt virke.

– Ektrall måste skruvas med rostfri skruv. Vid fuktigt väder reagerar garvsyran i eken med vanlig trallskruv och gör att virket kan svartna vid fästen, och trallskruven kan rosta av. Järnföremål som står direkt på eken vid fuktigt väder ger svarta märken.    

 

 

 

6. Träkomposit

Beskrivning: Plast uppblandat med träpulver eller cellulosa. Finns i olika sammansättningar och färger. Ju lägre lininhalt desto bättre livslängd.
Kostnad: Cirka 600–1200 kr/m².
Skötselråd: Ytan behöver varken oljas, betsas, lackas eller målas. Rengör trallen med skurborste, såpa och vatten. Högtryckstvätt kan användas vid grov nedsmutsning.

Lättunderhållet, halksäkert och formstabilt. Inga flisor eller sprickor. Behåller färgen trots att det utsätts för solljus.

– Har inte samma bärighet som furu och kräver därför ett tätare regelverk under. Dyrt.

 

7. Värmebehandlat

Beskrivning: Värmebehandling är en teknik som kan appliceras på olika träslag, bland annat ask och furu. Träslaget hettas upp så att cellstrukturen förändras, träet mörknar och blir väldigt formstabilt. Värmebehandlingen ger ett beständigt skydd mot röta.
Kostnad: Cirka 275 kr/m².
Skötselråd: För att den bruna färgen ska bibehållas måste trallen oljas in med pigmenterad olja. Utan underhåll övergår trallen i en jämn grå färg.

Ett bra miljöval jämfört med tryckimpregnerat, fritt från svamp­angrepp utan kemikalier. Formstabilt och lättarbetat.

– Ytan blir lite sprödare, risk för stickor. Kräver normalt rengöring eller behandling en gång om året.

 

8. Ipé

Beskrivning: Ädelträ, hårt och kvistfritt. Färgen varierar från mörkt brun till rödbrun. Väldigt hållbart med naturligt skydd mot mögel och svampangrepp.
Kostnad: 900 kr/m²
Skötselråd: Underhållsfri. Obehandlad ipé får en silvergrå yta när den åldras. För att behålla den bruna färgen måste trallen behandlas och underhållas.

Hård, slitstark, lång livslängd. Exklusiv. Risken för flisning är liten. Naturligt rötskydd.

– Dyr. Fraktas långt vilket drar ner de naturvänliga fördelarna i rötskyddet. Träslaget tillhör familjen Lapacho där en rad arter är hotade, enligt Naturskyddsföreningen.

 

9. Bankirai

Beskrivning: Slitstarkt, hårt och teakliknande ädelträ från Sydostasien. Färgen varierar från ljusbrun till rödbrun.
Kostnad: Cirka 560 kr/m².
Skötselråd: Obehandlad bankirai får med tiden en silvergrå färg. För att behålla de mörka färgerna krävs ytbehandling.

Underhållsfritt, hårt och slitstarkt. Virket är väderbeständigt och klarar sig utmärkt utomhus även utan ytbehandling.

 Dyrt och svårarbetat. Eftersom virket är så hårt krävs bland annat att skruvhållen förborras. Träslaget tillhör familjen Meranti där en rad arter är hotade, enligt Naturskyddsföreningen.  

 

 

LÄS MER: Proffsens tips – så gör du smartast rent altanen