My home / Inspiration / Guider / Vårfixa i trädgården...
Jessica Karlsson, trädgårdsmästare, tar itu med rabatterna. Ett av tipsen: ta ogräsen när de är unga...

Vårfixa i trädgården – proffsets bästa tips

Äntligen dags att ge sig ut i trädgården och väcka den till liv efter vinterdvalan. Men hur var det nu … vad är det egentligen man bör ta itu med? Trädgårds­mästare Jessica Karlsson delar med sig av sina bästa tips.

Av: Ulrika Lundberg Foto: Börje Thuresson

Aprilvärmen får alla små knoppar och blad att spira med våldsam kraft. Äntligen! Det är dags att städa undan vintern och göra växterna redo för säsong 2013. Trädgårdsmästare Jessica Karlsson ger dig vårens att-fixa-lista. Vitsipporna blommar och sparrisknopparna tittar upp. Det betyder att det är dags att få jord under naglarna igen!

LÄS MER:  Första vårfixet i trädgården – krukor, rabatter och träd

Starten på våren är en stressig tid i trädgården. När ljuset och värmen kommer exploderar grönskan och att-göra-listan. Kökslandet ska grävas, skräpiga perenner klippas, jord fyllas på och gräsmattan fräschas upp. Rabatterna måste inte vara renrensade och rosorna klippta i april. Men om du gör ett ordentligt jobb nu har du mycket gratis senare i vår och sommar.
– Väntar du för länge tar ogräsen över och du måste vara mer försiktig för att inte skada ömtåliga knoppar och nyutspruckna blad när du röjer runt, säger Jessica Karlsson.

Att klippa bort gammalt ris och svepa ny, svart jord runt nyvakna småplantor är vårens skönaste känsla. Inte bara för att det blir snyggt och prydligt. Du vet också att du gett växterna bästa starten på säsongen.
– Med lite kärlek på våren hjälper vi växterna att bli grönare, blomma vackrare och ge mer skörd. De mår bra av att vi är där och pysslar om dem, säger Jessica Karlsson. Ta hjälp av hennes lista för att få trädgården i topptrim inför sommaren.
– Gör så mycket du hinner, resten kan vara. Det viktigaste är ändå att ta det lugnt i solen och njuta av allt som äntligen blommar och spirar.

 

Varfixa-i-tradgarden-6 ”Gör så mycket du hinner, resten kan vara”, säger Jessica Karlsson.

 

Trädgårdsmästarens
fixa-lista!

 

Klipp & knipsa!

* Beskär fruktträd. Äppel- och päronträd som du vill ladda med ny växtkraft beskärs tidigt på våren. Nu är sista chansen. Med jämn gallring får du friska träd som ger mer och godare frukt. Skär bort allt som är dött och brutet. Också grenar som korsar varandra och växer inåt kronan sågas bort. Plommon och körsbär låter du vara till hösten, men skadade grenar är alltid bäst att ta på en gång. * Gallra buskar. Håll syrén, schersmin, korneller och liknande buskar unga och frodiga genom att gallra bort en tredjedel varje vår. Välj ut de grövsta, äldsta grenarna och kapa 20 cm ovanför marken. Nya skott skjuter ut direkt. På så sätt har du en evigt ung och grön buske.
* Plantera nya vinbär. Är dina buskar gamla och ger dåligt med bär? Då är det dags att byta ut dem mot nya. Mata gärna vinbären med en näve aska.

 

Städa, svabba
och vässa

* Först av allt: plocka undan alla vintersaker, pulkor och snöskyfflar som häckar runt huset. Nu är det vår!
* Tvätta krukor och utemöbler. Spola av altanen och ute­gruppen. Pollen och vintersmuts svabbas bort med lite såpa. Med en fräsch kaffeplats i solen blir resten av trädgårds­städningen så mycket trevligare. Skrubba också ur alla utekrukor så att de är rena från gammal ohyra när du plantera nya vårblommor.
* Skura ur växthuset. Skölj av fönster och golv med varmt vatten och såpa. Du vill inte ge övervintrande kryp och mögel chansen att hugga in på årets plantor. Låt torka upp ett par dagar.
* Vänd komposten. Den nybrunna jorden är bästa jordför­bättringen i rabatter och köksland.
* Vässa och laga verktyg. Byt olja på gräsklipparen, köp bensin och slipa bladen. Vässa spadar och sekatörer och olja in skaften. Oljan håller träet mjukt och skönt, och du slipper stickor i händerna.
* Häng ut tvätten. Lakanen doftar så gott när du kryper ner i sängen, trött och nöjd efter trädgårdspasset.

Gör fint i rabatterna

* Bort med det gamla! Kratta löv och rensa bort riset efter fjolårets perenner.
* Rensa ogräs. Ta ogräsen unga! Rensa flitigt redan nu, innan de fått grova rötter och fröat av sig, så sparar du in massor av svettigt rensjobb senare i sommar. Enklast är att dra igenom det översta jordlagren med ett rensjärn och låta de små ogräsen ligga kvar och torka i solen. * Klipp rosor. När björkarna har musöron är bästa tiden att klippa till rosorna. Men det gäller att veta vilken sort du har. Rabatt- och vresrosor klipps ner hårt. Spara 3–4 skott och klipp ovanför ett utåtpekande skott för att få en bred, blommande buske. Klätter- och buskrosor behöver du bara putsa.
* Plantera nytt. Våren är perfekt tid att plantera nya perenner och möblera runt dina gamla. Köpväxter som stått länge i sin plantkruka har ofta tätt ihopsnurrade rötter som fortsätter att växa runt, runt. Trassla försiktigt ut rötterna innan plantan stoppas i jorden. Ge plantan en bra start med ny jord och vattna rejält.
* Snygga till kanterna. Med några spadtag fixar du fina, rena linjer runt rabatterna. Vips, så ser de som nya ut!
* Avsluta med ny svart mylla. Svep ett lager härligt svart barkmull runt de späda bebisbladen som tittat upp. Ingenting är så tillfredsställande som att se rik, becksvart jord i rabatterna. Dessutom får jorden bättre struktur och växterna en giva näring inför växtsäsongen.

LÄS MER: Så skapar du ett lättskött trädgård

 

Trimma
gräsmattan

* Räfsa. Börja med att försiktigt räfsa bort löv och dött, vitt gräs så att mattan kan andas. Men strunta i vertikalskärningen, det sätter bara fart på ogräsen.
* Laga. Reparera hål och slitage med jord och gräsfrö.
* Toppdressa. Kratta ut ett tunt lager dressjord över hela gräsmattan. Det håller mattan jämn, tjock och frodig.
* Klipp. När gräset vuxit sig 10 cm långt är det dags för första klippningen. Toppa bara första gången och klipp igen om någon vecka. Det ger småstråna en bra start. Klipp ofta och låt klippet ligga kvar. Gräs är utmärkt näring. På så sätt gödslar mattan sig själv. En frisk och stark gräsmatta konkurrerar också ut mossan på egen hand.

LÄS MER: Grönaste gräsmattan i kvarteret – så lyckas du

 

Starta upp köksträdgården

* Avhärda grönsaksplantor. De ömtåliga småplantorna behöver vänja sig vid sol, väder och vind. Ställ ut på dagen och in på natten en vecka, plantera sen.
* Jordförbättra. Mylla ner ett lager ny, näringsrik gödsel. Ju mer organiskt, desto bättre!
* Så frön. Dill, rädisor, morötter, mangold och potatis går utmärkt att stoppa i jorden redan nu. Vattna.
* Gula blommor. Sätt ett gäng i kökslandet, de hjälper till med pollineringen. Solrosor, tagetes och ringblommor är dessutom mumsiga i sommarens rätter. * Skydda med fiberduk. Frost, hungriga skadedjur och ogräsfrön hålls effektivt borta med duk. Låt den gärna sitta på till midsommar.

LÄS MER: De byggde ett utekök vid köksträdgården

 

 

Putsa grusgångar och stenplattor

* Stoppa ogräset. Många älskar grus och stenläggningar, men baxnar inför rensjobbet. Just här kan ett ogräsmedel som Roundup kännas befogat. Om du drar dig för att använda gifter kan du bränna ogräset med gasol eller spreja med ättika.
* Räta upp kantstenar. Det tar lite tid, men snyggt blir det!
* Fyll på nytt grus. Grustäcket ska vara ungefär 10 cm tjockt för att ogräsen ska vantrivas. Packa hårt.
* Kratta. Välj en grov kratta och toppa med ett snyggt mönster!