My home / Inspiration / Guider / Första vårfixet i...

Första vårfixet i trädgården – krukor, rabatter och träd

Ljuset är redan här och värmen kommer smygande. Här tipsar trädgårdsredaktören Ellen Forssström om köldtåliga blommor, första rensningen av rabatten och hur du lyckas med beskärningen av träd.

Av: Ellen Forssström Foto: Thinkstock

Än kan nätterna vara kalla. Men på dagen när solen tittar fram känner man att våren är i antågande. Då är det mysigt att ta kaffet på trappan, bläddra i frökataloger och lyssna fåglarna som kvittrar ikapp i trädgården.

LÄS MER: Här är vårens trädgårdstrender 2016

Nu vill vi rensa ut, börja om och skapa vårkänsla både ute och inne. Så vad kan vi börja med?  Att sopa bort vinterns sand och grus, beskära träd, klippa ner perenner och tar ut granris och vissen ljung ur krukorna och istället fylla på med köldtåliga vårblommor. Här är tre tips för en skön och grön smygstart på trädgårdssäsongen.

 

 

Pansy Viola tricolor
Penséer och violer är tåliga och passar bra att plantera ut på våren.

Köldtåliga blommor till första utekrukan

Sätt en kruka på trappan med vårens första blommor i. Penséer, violer, tusenskönor är tåliga blommor som finns i flera färger. De är bra att börja med. Komplettera med tidiga vårlökar som pärlhyacinter, påskliljor och krokus. Blir det minusgrader kan du täcka över krukan på natten eller ta in den i hallen.

LÄS MER: Fixa finaste pelargonierna – beskär i februari 

 

Gräsmatta, tips , vår
Det är dags att sätta i gång nu om du vill ha finaste gräsmattan i sommar!

Så fixar du rabatten och gräsmattan – rensa & luckra

Klipp ner fjolårets perenner och gör snyggt i rabatterna. Luckra lite i jorden och gör den första rensningen. Men var rädd om eventuella frösådder. Det kan vara svårt att skilja dem från ogräs så här tidigt på året. Lägg klippet på komposten eller låt det ligga kvar och förmultna direkt i rabatten. När det börjar grönska ordentligt är det dags att gödsla. Räfsa bort löv och grenar från gräsmattan och gör en första kantning av rabatterna.

LÄS MER: Rädda gräsmattan från isbränna och snömögel

 

Beskära träd på våren
Beskär träd på rätt sätt så du får en luftig krona. Lägg snittet ovanför grenkragen, upphöjningen där grenen lämnar stammen. Grenkragen ska vara kvar, då läker trädet bättre.

Beskär träden med rätt snitt

Så här års är även en bra beskärningstid för många träd, dock inte lönnar och björkar. Körsbär och plommon kan man också vänta med. Börja med att ta bort döda och skadade grenar. Ta sedan bort grenar som växer inåt. Målet är att skapa en fin form och en luftig krona. Knoppen före snittet visar åt vilket håll den nya grenen kommer att växa. Lägg snittet ovanför grenkragen, upphöjningen där grenen lämnar stammen. Grenkragen ska vara kvar, då läker trädet bättre. Och när du är klar – lägg ett fårskinn i en skön stol, sätt dig i trädgården och njut av den skira grönskan och alla knoppar som sväller.

LÄS MER: Trädgårdsmästarens bästa fix för vår i trädgården 

LÄS MER: Så stylar du din balkong 2016 – bästa köpen