My home / Inspiration / Guider / ”Vi byggde en...

”Vi byggde en vägg och fick ett nytt sovrum”

De hade mycket yta men för få rum. Då byggde Jonas och Maria en vägg – rakt igenom vardagsrummet.
– Det blev överraskande luftigt, säger Maria.

AV: Monika Israelsson Foto: Johan Bävman

De hade testat redan i sitt förra hus. När lilla Tova låg i magen byggde de ett barnrum av en del av vardagsrummet. Många hade kanske inte kommit på tanken, men Maria är byggnadsingenjör och har jobbat mycket med planlösningar.
– Jag har aldrig varit något stort fan av de stora öppna ytorna, ibland känns det som om allt flyter ihop. Det är mysigare med tydlig rumsindelning, tycker jag, men många gör ju tvärtom, de river väggar i stället, säger hon.

Tova hann aldrig leka i sitt rum i det gamla huset. Familjen längtade ut på landet och köpte i somras en gammal gård från sekelskiftet mitt på den skånska landsbygden. Här hade de egentligen redan tillräckligt många rum men övervåningen skulle totalrenoveras och de ville inte behöva stressa. Därför ville de bygga ett sovrum på nedervåningen, där de kunde sova så länge. Från början var tanken att det bara skulle bli en temporär lösning.

I det stora vardagsrummet med bjälkar i taket fanns en murad halvvägg som påminde om en skiljevägg mellan spiltor. Kanske har huset en gång varit ett stall.
De bestämde sig för att förlänga halvväggen och skapa två nya rum. I det rum som skulle bli sovrum renoverade Jonas även väggarna.
– Först tänkte jag bara regla upp skiljeväggen men när jag började riva i grejerna hittade jag brister och det känns inte roligt när man inte gör saker ordentligt. Speciellt när det gäller ett rum som vi ska sova i. Så jag rev ut isoleringen ner till ytterväggarna, säger han.

Renovering är en hobby för dem båda, men Jonas gör det mesta grovjobbet. Han gillar att gräva ner sig i byggtekniska detaljer, ”som andra spelar dataspel”.
– Jag har aldrig varit rädd för att försöka, jag tror att det är för att jag alltid hängt med farsan när han gjort något. Man märker att man blir snabbare, första gången man testar något tar det alltid längst tid, säger han.

Eftersom halvväggen var bredare än den nybyggda väggen har det bildats en fin nisch mot sovrummet.
– Det blev lite annorlunda och en bra plats att ställa böcker på, säger Jonas.

De är båda riktigt nöjda med lösningen och börjar fundera på om vardagsrummet någonsin ska få tillbaka sin forna salskänsla.
– Jag menar, hur många matplatser kan man ha? Nu har vi ett stort sovrum och ett luftigt vardagsrum och det är skönt att ha Tova i närheten när hon sover på dagen och jag är i köket eller vardagsrummet. Det känns faktiskt mindre tillfälligt för varje dag som går, säger Maria.
 

 

 

Vad? Bygga ny vägg för att göra om vardagsrummet till två rum. Önskemål: Ett sovrum på nedervåningen. Kostnad: Cirka 5000 kr för skiljeväggen, cirka 4000 kr till för övrig renovering av sovrummet. Fixare: Maria, 33, och Jonas Neldeborn, 33, Tova, sex månader.

 
Vardagsrummet blev mysigare när hälften försvann. ”Man behöver ju inte ha matgrupper både i vardagsrum och kök”, säger Maria. På andra sidan väggen det nya sovrummet.
Vardagsrummet blev mysigare när hälften försvann. ”Man behöver ju inte ha matgrupper både i vardagsrum och kök”, säger Maria. På andra sidan väggen det nya sovrummet.

 

Jonas: Så gjorde vi!

1. Jag skruvade fast en regel i golvet där den nya väggen skulle gå och fäste en annan regel i taket. Jag utgick från den murade halva vägg som redan fanns och fortsatte på den. Den är bredare än väggen jag byggde, men det blir som en nisch i sovrummet.

2. Jag satte vertikala reglar med 45 centimeters mellanrum. Jag byggde också en ram för dörren och skruvade upp gipsskivor på den sida av väggen som vette mot det nya vardagsrummet, för att inte få damm överallt när jag rev i sovrummet.

3. Jag rev ut allt till yttervägg i den del som skulle bli sovrum, borrade hål för tilluftsventiler och satte vindskyddande papp på väggen. Jag reglade sedan upp med nya reglar. En elektriker kom och drog kablar. Mellan reglarna isolerade jag och skruvade sedan upp gipsskivor. Jag spacklade och satte upp tapet.

4. Jag färdigställde den nya väggen, med gipsskivor även mot sovrummet. Jag satte upp en glasfiberremsa för att spacklet inte skulle spricka och spacklade skarvarna mellan gipsskivorna samt skruvhålen.

5. På vardagsrumssidan av väggen satte jag microlitväv och Maria målade grått. Vi spikade upp en ny taklist och foder kring dörren.