My home / Inspiration / Guider / ”Vi byggde ett...
Torsten och Annica fick hjälp av gymnasieelever från bygg- och anläggningsprogrammet. Eleverna fick foton till hjälp när de skulle göra snickarglädjen till lusthuset. ”Det var viktigt att det passade in i stilen med de andra husen på gården”, säger Annica.

”Vi byggde ett eget lusthus”

När Torsten och Annica fick två omaka fönster föddes en idé. Ett hopplock av upphittade delar blev ett lusthus med utsikt över sjön.
– Jag tycker om att ta vara på gamla saker, säger Annica.

Av: Karin Grahn Wetter Foto: Dragan Mitrovic

Vårt projekt

Fixare: Torsten och Annica Lindbom, barnen Joakim och David, släkt och vänner samt elever från byggprogrammet på Birger Sjöberggymnasiet i Vänersborg.
Vad? Bygga ett lusthus. En rofylld plats med skydd mot myggen och vacker utsikt.
Det här gjorde vi: Göt plintar. Beställde
färdigbyggda väggar och takstolar.
Byggde tak och målade.
Budget: 25 000–30 000 kronor.

Som en tårtbit sticker det ljusgula lilla huset upp vid kanten av sjön Lelången i den dalsländska skogen. Över dörren hänger en skylt med texten: ”Rastplats”.
– Det är vad vi vill att vårt lusthus skall vara. Någonstans att landa en stund, säger Annica.
Huset ligger på en skyddad platå mellan skogen och sjön i närheten av Annicas släktgård. Platsen är noga utvald, en lugn glänta att fly till för flera generationer.
– Mormor och morfar hade en lanthandel här när min mor växte upp och det var alltid mycket folk i rörelse. Den här platsen brukade- mormor dra sig undan till när hon ville vara för sig själv en stund, berättar Annica.

Projektet började med två udda fönster som Torsten kom hem med från en auktion på grann-gården. Det tog inte lång tid innan de hade kommit på vad de ville använda dem till.
– De var så vackra. En friggebod eller ett lusthus kändes perfekt. Vi hade länge önskat oss en plats där man kunde njuta av kvällarna och vara i fred för myggen, säger Annica.

För att bygga lusthuset tog de hjälp av elever från bygg- och anläggningsprogrammet på Birger Sjöberggymnasiet i Vänersborg.
– Vi hade inte fixat att göra allt på egen hand. Att beställa de stora byggdelarna var en förutsättning för att vi skulle kunna genomföra det. Det blev tillräckligt mycket jobb ändå.

De visade eleverna fönstren, som var utgångspunkten, ritade och förklarade hur de ville ha det.
– Det var väldigt roligt att samarbeta med dem. De var pigga på att jobba och vi hade ingen tidspress. De förstod precis vad vi ville ha, säger Annica.

En annan förutsättning var att få strandskyddsdispens eftersom platsen som de hade sett ut ligger endast två meter från vattnet.
– Myndigheterna bedömde det som ”oländlig terräng” och menade att det ändå inte skulle vara någon som vill turista eller gå i land här, säger Annica.

Den oländligheten fick de känna på ordentligt när delarna skulle bäras på plats. Väggarna kom i hela stycken och var stora och tunga. Joakim fick be hela sitt bandylag om hjälp att bära.
Dubbeldörren hittade Annicas bror i ladan på sin gård och sicksackfönstret ovanför kommer också därifrån.
– Jag gillar att det är ett hopplock av olika delar, det stämmer bra överens med vår livsstil, säger Annica.

Många har bidragit till att bygga lusthuset och många ska få njuta av det. Huset fick vara fyrkantigt i formen för att det skulle få plats både sittmöbler och en bäddsoffa, men taket är spetsigt för att ändå få så mycket av lusthuskänsla som möjligt.
– Vi är en stor släkt. På midsommar samlas vi här allihop och firar tillsammans, så det var väldigt välkommet med ett par extra sovplatser.

Annica tycker att kvällarna är bäst. Då lyser solen in genom det gamla fönstret och vattnet speglas i glasrutorna.
– Efter badande och kanotpaddling drar sig ungdomarna ofta undan hit för spela spel.
En ny generation finner lugnet på platån intill Lelångens strand.  

 

Våra kostnader

Strandskyddsdispens: 1 300 kr
Bygghjälp: 11 400 kr
Virke till innerväggar och tak:  5 000 kr
Färg: 7 000 kr
Dörrkarm + fönsterrenovering: 3 000 kr
Plastmatta: 1 000 kr
Fönster (hade sedan innan): 0 kr
Dubbeldörr (hade sedan innan): 0 kr
Övrigt: 1 300 kr

SLUTNOTA:  30  000 kr

Så gjorde vi:

1. Ritade huset, som är 3,5 x 3,5 meter. Sedan träffade vi gymnasieungdomarna och gick igenom bygget. Vi jämförde vad färdiga friggebodar/lusthus kostade och kom fram till att gymnasieskolans förslag blev billigare.

2. Vi borrade armeringsjärn i berget och satte sju plintar. En i varje hörn av huset, en mitt under och en på varje sida eftersom golvet skulle komma i två delar.

3. Tre månader senare hyrde vi en extrastor ­kärra och hämtade hus­delarna. De var numrerade som en ­byggsats och kom med en beskrivning. Vi bar ner dem till sjön och spikade ihop dem.

4. Vi byggde yttertaket och la på shingelplattor.

5. Golv och väggar är isolerade, men glasen är enkla. Vi la ett innertak i trä och satte på vitlaserad ­liggande pärlspont.

6. Delarna var grund­målade när de levererades. Vi målade runt fönstren och det som var kvar. En vanlig plastmatta lades på golvet. Sedan hängdes ”Rastplats”-skylten och en fin fågelholk på plats.