My home / Inspiration / Guider / ”Vi byggde ett...
Med en liten budget och massor av kreativitet stod till slut Yvonnes och Kurts orangeri klart.

”Vi byggde ett eget orangeri”

Ett par gamla dubbeldörrar väckte drömmen om ett alldeles eget prunkande orangeri. Tack vare återvinning, smarta lösningar och envishet skapade Yvonne Grönborg och sambon ett mysigt paradis för en billig penning.

Av: Malin Grönborg


Vi-byggde-ett-eget-orangeri07Det är helt otroligt att det blev så bra som det blev, säger Yvonne när vi kliver in i orangeriet. Här inne njuter gärna hon och sambon Kurt av en kopp kaffe och en tidning, och de bjuder ofta in vänner och familj till middagar och fest.
– Det är belöningen för allt jobb, säger Yvonne med ett leende.
De gamla dubbeldörrarna, köpta av en bekant för tio år sedan, pryder den vackra entrén och Yvonne berättar att hon tog bort innandömet, speglarna av trä, för att sätta in glas.

Orangeriets gamla fönster fick Yvonne köpa av en bonde för trehundra kronor, och de hade legat i garaget i fem år innan de kom till användning. Hos paret sparas mycket som sedan kan komma till användning i olika projekt.
– När man har stora drömmar och liten budget tvingas man vara kreativ. Sedan älskar jag återvinning och gamla saker, det har jag alltid gjort.
Det är lätt att tro att Kurt är en erfaren byggare, men en altan av trallvirke är hans enda erfarenhet. Tack vare tålamod och envishet har Yvonne och sambon lyckats galant, även om de längs vägen stött på felberäkningar av fönster, murning som lutat snett och glasrutor som krossats.

– Jag har haft ritningen i huvudet och Kurt har byggt efter mina beskrivningar.
Nästan varje vaken timme spenderades under byggnationerna i och omkring orangeriet.
– Det mest tidskrävande var att skrapa, kitta och måla om alla fönster, säger Yvonne.

Vilka bor här?

Namn: Yvonne Grönborg. Ålder: 56 år. Familj: Sambon Kurt, fyra barn i åldrarna 20–35 år och tre hundar. Bor: Villa i Lycksele byggd 1955. Hur kopplar du av? Sy eller påta i trädgården. Vart får du inspiration ifrån? Jag kan inte välja något speciell, jag måste svara allt jag ser.

  

 

Yvonnes bästa byggtips  

1. Ha inte bråttom! Tid behövs för att hitta rätt material och för att hålla nere kostnaderna.

2. Prata med folk i din närhet. Ju fler som vet vad du söker desto lättare att få tag på det.

3. Kolla upp om du behöver bygglov, vi behövde det för kaminen.

4. Håll utkik efter utförsäljning från byggföretag, där kan man verkligen fynda! Jag köpte plåttaket för 200 kronor.