My home / Inspiration / Guider / 8 bästa tipsen...

8 bästa tipsen för dig som ska bygga hus

Inredaren Mija Kinning är känd från tv - nu ger hon dig 8 tips på vägen mot ditt drömhus.

Av: Fanny Wikander


1. Gör research över vad för sorts hus ni vill bygga — lösvirke eller kataloghus? Sök på nätet och ta hjälp av folk som kan sin grej. Tänk på att företag med kataloghus ofta är flexibla och kan göra de förändringar som krävs för att ni ska få ert drömhus.

2. Tänk över vilka behov huset ska uppfylla. Hur mycket yta, förvaring och vilka funktioner behöver just ni?  

3. Åk runt och kolla på olika typer av hus för att komma underfund med vad för sorts arkitektur  ni gillar. 

4. Lyssna på tomten. Dess form och läge gör det ofta uppenbart hur huset bör utformas och placeras. 

5. Gör en moodboard för att komma fram till vilka material och färger ni vill ha på och i huset. Försök komma fram till en rödtråd eller ett par element som är genomgående.

6. Glöm intebort elen. Tänk redan från början på var ni vill ha era eluttag, var de ska placeras, i vilken höjd och om de ska vara utsmyckade eller diskreta. Det glöms lätt bort och får hastas igenom i slutet trots att belysning är väldigt viktigt. 

7. Var delaktig i processen.Våga ha egna idéer och kämpa för att få igenom dem. Att du inte är arkitekt eller byggarbetare ger dig en unik möjlighet att tänka utanför boxen. 

8. Glöm inte bortträd-gården. Många lägger allt krut på huset och glömmer bort allt runt omkring. Det är inte särskilt kul att ha ett vackert hus om omgivningarna inte är snygga.