Vilket badrum väljer du?
Färgstarkt med mönster eller strikt och avskalat. Två inspirerande badrum med helt olika stilar.
Vad väljer du?
Av: Anna Mård Foto: Karin Foberg
1. FRANSK KAKELDRÖM

Det fantastiska kaklet hittade Jenny och Nick i Frankrike när de var där på semester.
– Vi frågade dem vi bodde hos om det fanns någon bra kakelbutik i närheten, absolut, det gjorde det, vi gick länge runt och letade efter butiken innan vi hittade den. På en ganska liten skylt hade de satt några plattor. Men när vi kom in … vilka fantastiska plattor!
När Jenny och Nick skulle planera sitt nya badrum, i den ombyggda vindsvåningen, var storleken viktig. Nick ville dessutom ha allt porslin vägghängt och gärna en bastu också.
Förutom att ha porslin och skåp vägghängt, var båda överens om att de ville ha dubbla handfat, men utan skåp till.
I stället för att ha förvaring under handfaten valde de fristående skåp från Ballingslöv. Den enda nackdelen med planeringen av badrummet, är fönstret de satte in.
– Ja hur vi tänkte där, med att ha ett fast fönster, de vet vi inte! Men till sommaren byter vi det mot en balkongdörr så det blir en fransk balkong.
En liten detalj som först verkade lite onödig men som de gjorde ändå, och i dag är mycket glada åt, är elslingan de satt bakom de väggfasta speglarna, som gör att det aldrig blir några immiga speglar efter duschen.
Med bastu i hörnet av rummet blev det ändå rejält med plats. Det vita kakelet på väggarna heter ”Wembly” och är köpt på Låhdös kakel. Porslinet heter ”Memento” och kommer från Villeroy & Bosch. Kranen i duschen kommer från Mora Classics och bidén från Hans Grohe. Handdukstorken kommer från Tony. Båda glasdörrarna, både den till bastun och den till duschen kommer från Enköpings glastjänst, efter Jennys design.
Det häftiga och udda kaklet i duschen kommer från Carocim.
2. STILREN BETONG

Anna och Arthur vill ha ett ”njutrum” med tidlösa material. Trots att huset är byggt på 30-talet, eller just därför, ville familjen att badrummet skulle bryta av och vara modernt.
Och det ena har gett det andra kan man säga. Anna och Arthur letade först efter handfat men hittade inget som passade. De hade sedan en tid experimenterat en del med betong och tankarna på att göra sitt egna handfat började gro. En egen design och en konstruktion som skulle vara hållbar gjordes.
– Man kan ju tro att betong är ett nytt material, säger Anna, men faktum är att det användes redan på 500-talet före Kristus.
Och det slutade inte med handfatet, utan även hyllor och kanten runt badkaret har paret gjort i betong.
När man har gott om egna idéer stöter man ofta på lite motstånd.
– Ja både ”vår” rörmokare och ”vår” plattsättare har nog fått stå ut med en hel del okonventionella lösningar, skrattar Anna. Men allt har verkligen blivit exakt som vi ville ha det.
– Även badkaret fick bli efter egen design då vi inte hittade något vi ville ha. Vi ville att det skulle vara tillräckligt stort för att antingen kunna stoppa ner ett gäng ungar i eller två vuxna med gott om plats.
Badkaret är mer i klassen inomhuspool vilket krävde en hel del mailande om regler, så det var inte helt lätt att få alla inblandade i fas.
Vägen till ”njutrummet” har varit lång, nästan tre år har familjen hållit på med letande efter de rätta prylarna och de bästa priserna. Dessutom fick familjen använda utedass en hel vinter när man börjat renovera. Gamla badkaret flyttades ner till källaren, där det inte fanns ett avlopp så en avloppsslang fick dras ut genom källardörren.
– Den vintern bröt dessutom Arthur benet, så man kan ju allra minst kalla det för en prövning, säger Anna.
Det stora badkaret är egendesignat. Kakelet är Höganäs och golvet är granitkeramik från italienska Leonardo, 60×60 cm. Handfat Fornara & Maulini. Köksskåp från Ikea har blivit förvaringsskåp. Handfatet är familjens egen design och tillverkning, Epidemi form & prod. Vattenlåset under handfatet är från Valpra och Toaletten är Langenfeld med ett mjukstängande lock.
När Anna och Arthur rev väggarna var det lätt att göra de inbyggda hyllorna i duschen och på så vis byggde de även bort behovet av förvaringsmöbler. ”Takduschen ’Big rain’ hittade Arthur till ett bra pris i Bangkok. Nu är det svårt att slita tonåringarna från den”, berättar Anna.
Badkarsblandaren påminner Anna om blandaren hemma hos farmor. Den här är köpt via Sanova.
Stol Ikea, matta från Rusta. Bordet och tårtbitsdörrstopet i betong är egen design.
Anna & Arthurs bästa tips för badrummet
1. Ha inte för bråttom, tänk igenom ordentligt hur du vill att badrummet ska vara.
2. Välj en neutral färgskala och klassiska material så kan du snabbt förändra känslan med till exempel annan färg på handdukar.
3. Belysning med dimmer är perfekt – det går att fixa allt från mysigt ljus till operationsljus ifall det skulle behövas.
Tänk på smarta lösningar, till exempel belysning och eluttag dolt under handfat, inbyggda hyllor och ”gömmor” för mopp och städprylar.