My home / Inspiration / Hemma hos / 15 sköna kändisretrohem...

15 sköna kändisretrohem du bara måste se!

Har du tröttnat på alla perfekta och tillfixade kändishem? Häng med tillbaka till 60-, 70- och 80-talet då celebriteterna, precis som vi andra, gick bananas med sjögrässtolar, folkloregardiner och diarréfärgade heltäckningsmattor. Välkommen in!

Av: Helén Bjurberg Bildurval: Rolf Ginman Foto: Aftonbladet arkiv

per gessle
1. Per Gessle har snappat upp alla inredningsmåsten i sin sköna 80-talslya. Vräkiga sittmöbler med kromdetaljer, glasbord och en heltäckningsmatta i bästa Dallasstil. Extra plus för den spretiga palmen och piffig volanggardin. Men bäst av allt – den lilla trevliga tjock-tv:n på praktisk rullvagn.

christina schollin, stickar koftor
 2. Här bjuder en ärtig Christina Schollin iklädd puffärm och stickat flätpannband på ett smakprov från sin bondromantiska butik i Gamla stan. Spana särskilt in den avlutade furuhyllan, komplett med torkade rosor under dammtäcke – så 80-talsrätt!

 

cornelis vreeswijk och bim
3. Vardagsrummet i nationalskalden Cornelis Vreeswijk och hustrun Bims Enskede-villa är ledigt möblerat med robust furufåtölj, sjögräsflätat (!) bord och moderiktig diarréfärgad heltäckningsmatta med matchande gardiner. Den trivsamma oordningen på bordet går helt i linje med den avslappnade 70-talstidsandan.

 

agnetha fältskog och björn ulvaeus
4. Långt bort från glittriga scenkostymer, plattåskor och diskodunk satsar Agneta och Björn på en lågmäld och lantlig känsla i det nya 70-talsköket. Med ett bastant furumöblemang, folkloregardiner, Rubenglas och träpjuck träffar de helt rätt!

 

lill-babs med barnen
5. Mitt i ett lekfullt kaos sitter sångerskan Lill-Babs med döttrarna Malin och Kristin. Det charmiga hopplocket av möbler domineras av en vitmålad byrå med blå glasknoppar och en röd våningssäng med knallgult frottéöverkast. Och så den ärtgröna dockvagnen från Emmaljunga förstås! Igenkänning på den, någon?

 

ulf lundell
6. En anspråkslös furubokhylla, korgstol med tufsig fårskinnsfäll och en askkopp, proppfull med fimpar. Mer kulturell 70-talsinredning än Ulf Lundells får du leta efter.

 

staffan scheja
7. Är vi hemma hos James Bond? Nej, men även pianisten Staffan Scheja kunde fånga dåtidens jetsetstil som i en liten, läcker ask. Med Ikeakasseblå sidengardiner, skimrande tapeter och en ståtlig benjaminfikus blir känslan av 70-talsglamor total. För att inte tala om heltäckningsmattan, som gjord för en fotosession i uppknäppt skjorta. Grrr.

frank andersson 19828. Låt inte Frank Andersson i tajta snickarbyxor sittande på en fullstor gosedjurshund ta fokus från det viktiga i den här bilden, nämligen inredningen! Se hur klockrent Sveriges mesta brottarproffs matchat mormorsvitrinen och medaljongtapeten med en läcker gardin i trendig aprikos. 80-talsmix när den är som bäst!

 

kjerstin dellert
9. Här ser vi operasångerskan Kjerstin Dellert, tidigt 70-tal, vid tidsenlig stereobänk i ministorlek. Notera även den tidstypiska ”matta-på-matta”-trenden ihop med den populära sjögrässtolen med tillhörande fotpall.

 

alice timander10. Premiärlejonet Alice Timander varvar ner mellan galamiddagarna i sitt sofistikerade 70-talsvardagsrum. Den exklusiva tygsoffan går ton i ton med en lurvig rya och endast en färgsprakande påfågel på väggen bryter den svala harmonin.

 

meg westergren
11. Återigen ett exempel på 70-talets spännande ”matta-på-matta”-trend. Den här gången en käck zebrarya, placerad ovanpå blekbeige heltäckningsmatta i skådespelerskan Meg Westergrens vardagsrum. Notera även obligatorisk obekväm finsoffgrupp.

 

monica zetterlund
12. Piffiga Monica Zetterlund står vid spisen i 60-talsköket i villan på Lidingö, smakfullt och modernt inrett med svart/vitrutigt linoleumgolv, perstorpskiva och praktiska redahyllor. En kvalificerad gissning är att Bersåporslinet står på rad i skåpet.

 

ulf brunnberg
13. Skådespelaren Ulf Brunnberg har anammat 60-talets ”farmorsstil” och gått all in med spetsgardiner, sidenskärmar och blommiga överkast när han inrett lyan vid S:t Eriksplan i Stockholm. Till och med ölen serveras på liten, näpen silverbricka.

 

monica nielsen, gravid14. Skådespelerskan Monica Nielsen med dottern Paula i magen, står vid spisen i nya lägenheten i Vita bergen på Södermalm i Stockholm 1967. Köket med klassiska köksluckor och stil 555-handtag är i övrigt spartanskt inrett, sånär som på en jättelik batiktavla föreställande citroner. Eller är det kanske fotbollar?

 

monica och carl-axel dominique

15. Här ser vi musikerna Monica och Carl-Axel Dominique med sonen Jonas i sitt klassiska 60-talskök, hemtrevligt inrett med plasttrasmattan käckt på sned och den obligatoriska Don Pedro-bryggaren laddad för eftermiddagsfikat. Notera även den fräsiga kökstapeten med matmotiv som pryder väggen bakom diskberget. Smakfullt!