My home / Inspiration / Hemma hos / Amerikansk östkustdröm –...
Ljuset flödar in i vardagsrummet. Längst in hänger spegeln som Johanna ropade in på auktion som barn.

Amerikansk östkustdröm – i Limhamn

I ett gammalt gatuhus i Limhamn ryms både en bit amerikansk östkust och auktionsfynd från barndomen.
– Jag tog bara med de saker jag tycker bäst om, säger Johanna Ekelund.

Av: Monika Israelsson Foto: André de Loisted

Huset ligger i en gränd i Limhamn men det känns lite som USA. Det är något med lådbilen med amerikanska nummerplåtar från Maine, som står slarvigt parkerad innanför grinden. Något med havs­luften, de höga fönstren med spröjs och den eleganta randiga fåtöljen som för tankarna till The Hamptons. Till och med hunden Bryan, stor, glad och ­lurvig, skulle passa in i en film som utspelar sig i Central Park, där någon blir kär och åker rullskridskor.
Eller kanske handlar det om människorna som bor där. Johanna har bott i USA i 15 år och utbildade sig till inredningsarkitekt i New York.
– Jag åker över på inspirationsresor varje år för att bevara mina kunskaper. Det är så brett där, alla stilar finns samtidigt. Amerikanerna är fantastiska med färger och bra på att blanda gammalt och nytt, säger hon.

Hela familjen har varit mycket i USA. Dottern Olivia har nyss kommit hem från ett high school-år.
– Om vi saknar det ser vi filmer eller lagar mat, just nu är det seafood från Maine som gäller, säger Johanna.
Samtidigt älskar hon lugnet i Gamla Limhamn; kullerstenen, planken, de röda tegelväggarna som säkert varit stöd åt ett antal 1800-talsfiskare på väg till hamnen efter kvällar på krogen. Hon hade gått förbi och tittat in på det lilla vita huset och gårds­planen med singelgrus många gånger innan hon ­köpte det. När hon stod inför en flytt efter en separation för fyra år sedan, gick hon ut på Hemnet.
– Där låg huset – till salu! Jag tänkte: ”det är meningen”, säger Johanna.

Huset från 1860 är bara 60 kvadratmeter stort. På visningen kom 42 par, de flesta utan barn. ­Johanna har tre, varav två tonåringar. Men hon av­­skräcktes inte.
– Jag såg direkt att man kunde bygga om förråds­byggnaden på gården till rum åt barnen. Själva huset var i ett fantastiskt skick, jag visste precis var våra saker skulle stå, säger hon.
Tonåringarna tycker att det är skönt att kunna dra sig undan till ett annat hus då och då, men för det mesta kurar de tillsammans i vardagsrummet på höstkvällarna. Det händer att allihop övernattar där, om det känns ruskigt att springa över till sitt rum.

Inredning har alltid varit en del av Johannas liv, bokstavligen från första stund.
– Min mamma sågade itu det här köksbordet samma natt som jag föddes, för att hon skulle ha ner det för en trappa. Hon är så envis, säger Johanna och böjer sig under bordet för att visa märkena.

Mamman älskade auktioner och släpade ­gärna med sin dotter. Spegeln med träram, som agerar hängare åt flera stråhattar och ett vimpelband med bleknade amerikanska flaggor, ropade Johanna själv in som 11-åring.
– Jag älskar att blanda och bli överraskad. Jag märker att mitt hem blir mer och mer avskalat och jag gillar industridesign. Men mest vill jag att det ska kännas mysigt hemma och att barnen ska känna att det är vi som bor här, säger hon.

Familjen ordnar gärna fester och låter inte ytan vara en begränsning. Varje år har de glöggfest, då får besökarna köa in och hämta sin glögg och sedan mingla på gårdsplanen.
– Jag brukar inte räkna efter hur många jag ­bjuder. Det är en sak som är annorlunda i USA. Här i Sverige ska vi alltid städa och fixa så mycket när någon kommer på besök, där kan de ställa fram mat direkt i förpackningarna. Det gillar jag, att det ­viktiga är att man får träffas, säger hon.

 

 

Vilka bor här?

Johanna Ekelund, 48, inredningsarkitekt och personal shopper, Olivia, 19, Tessa, 17 och Linus, 11. Bostaden: Ytan är 60 kvadrat i huvudbyggnaden och 45 kvadratmeter i gårdsbyggnaden. Favoritmöbel: ”Min Howardfåtölj. Den är så skön att sitta i”. Stil: New England möter industridesign. Då är huset som bäst: ”På sommaren! Är det fint väder så är det underbart här.” Inspireras av: Filmer. Den perfekta söndagen: ”En härlig frukost med barnen, lång promenad med min hunden Bryan i solen och ett cirkelfyspass på Friskis & Svettis.” Favoritresmål: ”New York! Det finns inspiration över allt, underbara restauranger,kultur, härliga människor.”