My home / Inspiration / Hemma hos / Andreas Carlssons lyxiga...
Andreas Carlsson jobbar som låtskrivare och syntes tidigare i tv-rutan bland annat som jurymedlem i "Idol".

Andreas Carlssons lyxiga Hollywood-hem

Charlie Chaplin lät bygga huset. Och innan Andreas Carlsson flyttade in har bland andra stjärnor som Sally Field och Robert Downey Jr bott där.
Nu andas svenskens West Hollywood-hem glamour, rock’n’roll och symmetri.

Av: Frida Funemyr

 

Hur skulle du vilja beskriva ditt vardagsrum? 
– En serie av stilbrott, ”här är en person som rest mycket och sett en hel del”. Samtidigt har jag en fascination för saker med starka uttryck. Det finns inget här som inte har här att göra. Ända sedan jag besökte Graceland har jag inspirerats av Elvis. Vissa tycker att det är totalt smaklöst, men jag gillar hans stil. Jag har till exempel kungsblå sammetsgardiner på övervåningen. Det kan tyckas jättekonstigt, men i kombination med rätt saker blir det häftigt. Här i Hollywood kan man inreda lite som man vill, i Sverige är man något mer begränsad.
När flyttade du hit? 
– 2007. Jag föll för den trevliga känslan som hela huset andades. Jag känner mig harmonisk här. Det var rätt dyrt och jag tänkte från början att jag skulle kolla andra hus, men hittade såklart inget som var lika bra som det här. Efter ett år kom huset ut på marknaden igen, och då kunde jag inte säga nej. Nu är jag nog den person som bott längst i det här området.
Hur mycket tid tillbringar du här?  
– När jag inte är ute och reser tillbringar jag otroligt mycket tid här hemma. Mitt hus är en förlängning av mig själv, inte bara en bostad. Känner man mig och vet hur jag är och klär mig, förstår man att det är jag som bor här så fort man kommer innanför dörren.
Vad gör du här?
– Just här i vardagsrummet har jag de flesta av mina affärsmöten. Men när jag bara ska chilla sitter jag hellre i köket eller i studion.
Vad har du förändrat sedan du flyttade in?
– Oj, allt. Hela huset har renoverats, både på ut- och insidan. Allt är ommålat och alla möbler är nya. Egentligen är det fortfarande den största drömmen jag har, att få en fri budget och inreda ett hus precis som jag vill.
Är det du själv som stått för all inredning?
– Ja. Min första dröm i livet var faktiskt att få bli inredare. Jag brukar ha idéerna i huvudet, jag ser helheten på rummen redan från början och har en klar bild hur jag vill att ett rum ska inredas.
Finns det några färger du helst inreder efter?
– Vitt är den bästa grundfärgen. Det är inte så hemtrevligt, men det är lättjobbat.

 

Det här är Andreas:Yrke: Låtskrivare och före detta jurymedlem i ”Idol”. Ålder: 41. Familj: 13-åriga sonen William. Bor: West Hollywood, USA, och Stockholm. LA-huset byggdes ursprungligen av Charlie Chaplin och kostade 3500000 dollar när Andreas köpte det 2007. Intressen: Jobb, inredning, träning och livet.

 

 

 

 

 

Andreas tre bästa tips inredningstips:

1. Förstå belysning. Ha dimmer i alla rum. Satsa på tak- , golv- och vägglampor. Hemligheten bakom ett mysigt rum är inte mjuka kuddar, utan hur du placerar belysningen. Du kan ta ett totalt tomt rum och ljussätta på ett smakfullt sätt och trots tomheten få den mjukaste och varmaste känslan du kan tänka dig.
2. Moodboard. Lita på din egen känsla. Gör en moodboard om det är svårt att få en helhetsbild. Köp inredningstidningar och klistra upp allt du gillar för att kunna se en röd tråd.
3. Färgsätt taket! Var inte rädd för att måla taket i ett rum, precis som du sätter färg på väggarna. Att ha färg i ett tak gör mycket för helhetsintrycket av ett rum. Jag har till exempel målat taket i ett rum i gunmetal-grey.

Husförhöret

Beskriv din inredningstil:
– Överlag är den en blandning av world-traveller och gotisk-chick. Mycket kommer från min stora livskärlek – rock’n’roll, det är därför självklart för mig att ha leopardmatta, guldgardiner och svarta bokhyllor. Trots att jag är ganska feminin som person är huset ganska manligt och fyllt av kontraster.
Vad tycker dina vänner som kommer hit och hälsar på?
– De tycker att jag bor rätt osvenskt och kanske lite häftigt. De trivs här. Mina klienter, som Usher och Paulina Rubio, har frågat vem inredaren är och om han eller hon kan komma och inreda deras hem. Jag har bara svarat ”show me the money”!
Ditt dyraste inköp i hemmet?
– Min säng kanske. Eller den vita mattan från Tibet i vardagsrummet, mjukare matta finns inte! Den kostade kanske 150 000 kr. Jag tycker det är skönt att unna mig komfort hemma. Att bara shoppa en massa saker för att man kan och lyxhandla har jag vuxit ifrån. Man ska ha respekt för pengars värde.
Hur såg ditt pojkrum ut?
– Det var bara rock och musik, en stereo och planscher. Det var först i 14-årsåldern som jag började intressera mig för inredningen.
Vilken möbel i huset räddar du först om det börjar brinna?
– Paul Stanleys (Kiss) gitarr.
Är du pedantiskt lagd?
– OM jag är. Hela mitt liv har jag bott på en massa hotell, där allt oftast är väldigt bra ordnat, vilket jag gillar. Då säger de som läser detta att vill man ha ordning runt omkring sig har man det stökigt på insidan, men det stämmer inte. Jag råkar bara vara en estet som är som lyckligast när allt jag ser runt omkring mig har en symmetri. Det är samma symmetri som finns när jag skriver musik, det ska finnas en röd tråd i in design, inredning, kläder… allt!
Ditt bästa köp?
– Den enda viktiga möbeln är ju en säng. Men annars min projektor. Att se film på en stor duk är häftigt.
Vad kommer aldrig över tröskeln?
– Köpta affischer, som Ikeas ”konstverk”. Det man hänger på väggen måste ha någon form av bakgrund. Själv har jag en hel del konstverk av min vän R Kenton Nelson från Pasadena. Jag blev kär i hans konst i slutet av 90-talet, hans verk hänger på berömda museum i dag.
Vad är nästa projekt inredningsmässigt?
– Att bli klar med min våning i Stockholm. Jag har kommit till en vändpunkt i livet, jag hoppas ha möjlighet att göra om ett till hus på någon annan plats. Det är inte självklart att jag kommer bo kvar här, Los Angeles är lite av ett avklarat kapitel för mig.

 

 

LÄS MER: Du har väl inte missat vår shop med över 80 000 inredningsprodukter? Klicka på ”Proffsens val” så får du se redaktionens favoritköp just nu