My home / Inspiration / Hemma hos / Anna: ”Bilar bromsar...
När Anna och Erik fick syn på den pampiga kåken på Hemnet kunde de inte sluta tänka på den. Efter ett år slog de till.

Anna: ”Bilar bromsar in för att se vår drömkåk”

Snickarglädjen fick Anna och Erik att byta bostadsort och län. Nu har de fyllt huset med lekfull färgglädje och sköna stilkrockar.

Text: Birgitta Lindvall Wiik Foto: Tomas Bergman

Det går inte att missa det röda huset som ståtar med sina tinnar, utsmyckningar och snickarglädje alldeles intill Älvsbyvägen i Öjebyn.
– Bilar bromsar in för att hinna se lite mer av vår drömkåk, säger Anna och berättar att det var just snickarglädjen som fick henne och Erik att bryta upp från sin hemort för ett par år sedan.

Det var den Hemnet-knarkande Anna som först såg att kråkslottet var till salu. Hon och Erik bodde i en ganska ordinär villa i grannlänet Västerbotten och de hade inga planer på att flytta. Ändå klickade paret in sig på bostadssajten varje vecka bara för att med en lättnadens suck konstatera att huset fanns kvar. När den pampiga kåken ännu efter ett år var till salu bestämde de sig för att gå på en visning. Sedan gick det fort. Två veckor och 1,6 miljoner senare var huset deras och efter två år som ägare av Snickarglädjen, som huset kallas i folkmun, har Anna och Erik fortfarande inte sett sig mätta på alla utsmyckningar.
– Vi upptäcker fortfarande nya detaljer. Här finns så mycket snickar- och målarglädje överallt, säger Anna, som själv älskar att skapa roliga blickfång med udda detaljer, även om hon konstaterar att favoritdetaljerna inte alltid blir så långlivade.
– Vår bullterriervalp Kjell är sjövild och tuggar på det mesta. Skalle-Per och Naken-Janne river också ner saker av bara farten, säger hon och nickar mot en av parets nakenkatter.

Som tur är handlar det sällan om några dyrgripar då Anna är en fena på att loppisfynda favoritsaker. Många av hemmets möbler är köpta second hand och Anna konstaterar nöjt att de bor granne med en andrahandsaffär.
– Jag är stammis och har trampat upp en egen stig dit, haha.

 

 

Köket var nyrenoverat när Anna och Erik köpte huset och här trivs parets 70-talstyger och bollfransar fint. Kökslampa Bumlingen från Ateljé Lyktan.
Lusthuset bjuder in till fest och utanför dörren vaktar lejon från ÖB och svanar av märket Kitsch. Flaggspelet inne i lusthuset har Anna själv sytt.
Traditionella visdomsord är inte Annas och Eriks grej, de skapade sitt eget och tryckte det på en kudde. Även sänggaveln är i egen design. Tavla från ISAK.

 

 

 

1800-talstimringen var från början en kornbod. Den byggdes dock för längesedan om till ett bostadshus. Huset övertogs på 1980-talet av en snickare och det är han som tillfört huset det mesta av snickarglädjen och målningarna. Snickaren hade sin verkstad i den gamla ladugårdsbyggnaden, ett jätteutrymme som Anna och Erik nu inrett till inredningsbutiken Fina Grejer, där Anna säljer roliga saker i den kitschiga stil hon själv älskar. På gården finns flera små byggnader som har snickarglädjen gemensam. I lusthuset dukar Anna och Erik gärna upp till sommarmiddag och växthuset är en annan mysig plats att samla vänner och umgås i.

Hon har inte bara öga för andrahandsfynd, Anna är också en kreativ idéspruta och har designat parets sänggavel, som tillverkats av fönsterbågar som fanns i ladugården, och ett favorittyg. Anna har också klätt om en fåtölj i lapptäcksteknik samt målat och klätt om matsalsmöblemanget i parets ”barockmatsal”.
– Jag vet att det inte är barockstil på riktigt och rummet bryter av från husets övriga look men jag tycker ändå det är roligt att ta tillvara den stil som redan fanns här, säger Anna och Erik konstaterar att han och Anna kan göra en tidsresa i sitt eget hem genom att äta middag i 20-talsmiljö och sedan insupa 70-talsandan i det färgstarka biblioteket en trappa upp.

 

 

 

Vilka bor här?

Familj: Anna Adermalm, 40, Erik Eklund, 36, engelska bulldoggarna Uggi och Sigrid, bullterriern Kjell samt sphynxkatterna Naken-Janne och Skalle-Per. Bor: I sekelskifteshus med snickarglädje. Huset är 170 kvadrat och till gården hör en stor ladugårdsbyggnad, ett lusthus och ett växthus. Gör: Anna driver inredningsbutiken Fina Grejer och Erik har ett it-konsultföretag. Gillar: Färg, roliga detaljer och djur. Dukar helst upp till: Surströmmingsfest i lusthuset. Annas hemsida: www.finagrejer.nu

 

 

Bullterriern Kjell är ännu en vild valp och låter sig bara fångas för en snabb kram innan det är full fart igen. Nirvana Daybed från Balkongshoppen är en favoritplats för hela gänget.
Anna och Erik dukar upp till fest i lusthuset med den nya porslinsserien Familjen från ISAK. Stolar av Verner Panton, bord och vinglas från Ikea. Den pampiga ljuskronan kommer från designföretaget Jag Blommar.
Växthuset bjuder på ännu en lekfull miljö med en stor mjukisgädda från ÖB, Annas egenhändigt sydda fågel i glada färger och loppisfyndade djurhuvuden på väggen. Möblerna är, som så mycket annat, köpta på second hand.
”Vi lämnade barockmatsalen oförändrad, trots att den helt bryter mot vår övriga stil.” Soffan i Barockmatsalen fyndade Anna för 300 kronor. Den har hon klätt om och målat, liksom stolarna och bordet. Taklampan kommer från By Rydens och drottningkuddarna är köpta på MIO och Hemtex. Ljuslyktorna på bordet kommer från butiken Ingmar i Skellefteå.
”Egentligen gillar vi inte skinnsoffor, men både katterna och hundarna gillade våra före detta tygsoffor lite väl mycket. Det är mer praktiskt med skinn”. Den gröna ugglekudden kommer från Eurokangas, rosa kuddar från Mairo och rosenkudde från Rice. Taklampan LC Shutters från Louise Poulsen är parets favoritlampa.
I fönstret står favorithunden och kossan från butiken Mela i Luleå. Den svarta hunden på bänken är tillverkad av konstnären Frank Larsen och renhuvudet kommer från Bolia.
Det gamla postsorteringsskåpet fungerar numera som förvaring för Annas och Eriks dukningstillbehör, som servetter, ljus och kaffekoppar.
I innertrappan har Anna och Erik skapat en skön stilkrock med den maffiga lampan Metallica från By Rydens och trappan som husets förrförre ägare, en snickare, smyckat med finsnickeri och färg.
En av kattvindarna blev en datahörna som lyses upp av lamporna Flowerpot från Verner Panton.
Biblioteket på övervåningen är ett riktigt 70-talseldorado som går i orange, gult och rött. Verner Pantonbordet lyser upp vid läshörnan och älgen Elof håller koll. Pallar från Ikea.
”Visst är de söta?” Anna är förtjust i sina små rosa rådjur från Dollarstore.
Hus i Öjebyn, Piteå. Anna Adermalm och Erik Eklund, 2015.
Cykeln från Paul Frank står redo, lutad mot ladugårdsväggens maffiga stengrund.
Lekfullt är ledordet för Annas och Eriks inredning. Salt- och pepparkaren från Normann Copenhagen trivs bra här. Bulldoggar är favoritmotivet och återfinns här och där i huset. Denna, från Madam Filur i Piteå, välkomnar vid entrén.

 

 

LÄS MER: Kolla in mer skön retroinspiration här