My home / Inspiration / Hemma hos / Anna gjorde obebodda...

Anna gjorde obebodda huset till ett lantligt drömhem

Varje månad väljer My Home ut ett hem från inredningscommunityn Styleroom som inspirerar oss lite extra – i juli faller valet på Anna Stenberg, som renoverat ett obebott hus och skapat sig ett lantligt drömhem.

Berätta om huset!
– Vi köpte det i juli 2007. Det var kärlek vid första ögonkastet på Hemnet! Jag var yrkesofficer och satt i ett dike i Skåne och surfade lite snabbt under en rast vid en lång förflyttning till fots. Och där var det! Rött, lantligt, stort och med en gigantisk tomt! Byggt 1939, med grannar på en sida och landsbygden på övriga tre. Vi startade renoveringen av insidan direkt och flyttade in ett år senare. Vi jobbade heltid och grejade på helgerna. Vi bodde kvar i lägenheten. Ett gammalt obebott hus som det här bjöd såklart på många överraskningar – och inte minst hussvamp. Mycket jobb och mycket pengar har det blivit, men genom att bo kvar i den lilla lägenheten kände vi att vi var förnuftiga renoverare med uthållighet och fötterna på jorden. Jag började blogga 2011 som ett sätt att dokumentera förändringar i hus, trädgård och årstidernas skiftningar.

Hur skulle du beskriva din stil i hemmet?
– Vi bor i ett lantligt hus på landet, och grunden i inredningen utgår från det. Men jag känner mig inte låst av en viss stil utan blandar friskt efter eget huvud. Jag är alldeles för intresserad av inredning och trädgård för att begränsa mig. Men huvuddelen av renoveringen gjordes för att passa husets ålder och läge, och resultatet är fortfarande ombonat, funktionellt och luftigt!

Hur tänker du när du inreder?
– Precis som i trädgården så inleder jag med en analys. Vad är utgångspunkter, och vad vill jag förändra? Vilka funktioner skall rymmas och vilken stil ska det nya rummet få? Jag mäter och gör en enkel skiss innan jag låser mig vid detaljer som färger, mönster och enskilda möbler. När jag planerar trädgård dokumenterar och ritar jag detaljerade planer. Inom inredning låter jag ofta målbilden stanna i huvudet! Är det däremot ett kök eller badrum är arbetssättet detsamma ute och inne.

Vad är du mest stolt över i hemmet?
– Att huset är så välbehållet efter åtta år och två småbarn. Jag menar inte att jag har städat ihjäl mig, utan att det fungerar praktiskt och estetiskt!

Du jobbar med inredning också – vad gör du då?
– Jag inreder hus och lägenheter inför visningar samt fotograferar hus och hem till reportage och inför försäljning. Jag tar egentligen alla sorters uppdrag inom inredning – men det roligaste är det som innebär samarbeten och som gynnar många. Jag använder kunskaperna från min trädgårdsarkitektutbildning i färg, form, proportioner och teknik och applicerar det inomhus. Jag arbetade i Försvarsmakten i 20 år, och jag har med mig massor med erfarenhet som jag nyttjar för att leda och utveckla min verksamhet och mitt företag.

Vad skulle aldrig komma innanför tröskeln i ditt hem?
– Mikrovågsugnen är utkastad för gott!

 

 

Anna StenbergVem bor här?

Namn: Anna Stenberg. Ålder: 41. Familj: Maken Patric och döttrarna Emma och Julia. Yrke: Trädgårdsarkitekt med egna företaget add:design inom trädgårdsdesign, inredning, utbildning och fotografering. Bor: I Karlsborg. Facebook: adddesignab Instagram: @adddesign.se Blogg: Lantligt på Svanängen.

 

 

 

Månadens Styleroomhem014
”Verandan byggde vi för att skapa en stor och ljus entré. Men vi sitter mest här med en kopp kaffe och spanar på djur på åkern. Men bänkarna är väldigt praktiska. De vetter mot norr och har tunnare isolering, så de fungerar som ett gammaldags skafferi!”

 

Månadens Styleroomhem001
Köket är Ikeas ”Lidingö”, men med egna snickerier som lister, sidorna och socklar från ett lokalt sågverk. Två diskmaskiner var sin sida om porslinshon är väldigt praktiskt i vardagen och med många gäster. Bänkskiva i granit.

 

Månadens Styleroomhem010
”Emma och Julia är gärna med i köket. De älskar att baka och får absolut vara med fullt ut. Jag känner att det är ett perfekt sätt att lära sig matematik! Antal, storheter och enheter… Och att göra dem medvetna om innehåll i maten och bakningen. Jag menar inte all vi lever 100 % ekologiskt eller giftfritt, men att förstå vad som behövs i maten gör kanske att de lättare kan välja bort mat med en massa giftiga tillsatser när de blir äldre. Och så är det ju gott och mysigt!”

 

Månadens Styleroomhem008
Under sommaren står dörrarna öppna. Luften får cirkulera och ljuset sprida sig genom huset.

 

Månadens Styleroomhem009
Döttrarna vill sova i samma färgglada rum. Familjesängen tar stor plats, men platsbyggt skrivbord och förvaring sparar in detsamma. Tjejerna är pyssliga, så ett riktigt stort skrivbord hade högsta prioritet när det gjordes om från ett bebisrum.

 

Månadens Styleroomhem013
Vardagsrum i grått och metall med stora fällar på stolarna. På väggen sitter gamla speglar, lampetter och konst av Emma von Brömsen. Golvlampan är ett loppisfynd där skärmen har klätts av.

 

Månadens Styleroomhem004
Det gula huset har grannar på en sida men övriga vetter mot skog och landsbygd.

 

Månadens Styleroomhem006
”En rundel krävdes för att få herrgårdskänsla på den stora tomma tomten. Den är uppbyggt med armeringsnär som klematisen klättar på. Det blir ett härligt vitt, svävande flor i juli.”

 

Månadens Styleroomhem002
”Det vita lilla huset är byggd av Patric efter min ritning. Det är en lekstuga och förråd i Friggebo- storlek. Delade dörren är in till lekstugan- kul när barnen vill ha en egen låg dörr för att vara ifred eller ha den övre öppnad och leka glasskiosk. Den dörren satt dessutom tidigare på Patrics pappas föräldrahem. Dörrar och fönster är återbruk och vi har själva gjort spröjsen. Jag ville ha lite amerikansk stil på det hela för att passa husets altan”, berättar Anna.

 

Månadens Styleroomhem007
De loppisfyndade bambumöler skapar en lounge på altanen.

 

 

 

 

 

 

Annas 5 bästa inredningstips
  1. Planera innan du shoppar – då blir ditt hem både mer hållbart och personligt!
  2. Bo inte på en byggarbetsplats. Ha disciplin att göra klart ett rum i taget om du renoverar hemma.
  3. Renovera huset i en tydlig stil eller efter en passande tidsålder. Våga sedan inreda med saker som du gillar och som betyder något för dig – hur spretiga de än är. Stil och personlighet!
  4. Tveka inte att ta hjälp om du har kört fast. Hemmet är väldens viktigaste plats!
  5. Röj och rensa! Skänk, sälj och återvinn. Finns det plats för luften att cirkulera så finns det plats för kreativitet, lugn och liv också.

 

 

LÄS MER: Sugen på mer lantlig inspiration? Kolla in fler artiklar här!