My home / Inspiration / Hemma hos / Arkitekternas gröna drömhem...
"För oss har det varit viktigt att huset inte ska uppfattas som något effektsökeri utan som en länk mellan arkitektur och natur, och med tanke på all den positiva respons vi mottagit känns det som vi lyckats nå ut med vårt budskap", säger Hans Murman som skapat Juniper house tillsammans med Ulla Alberts.

Arkitekternas gröna drömhem på Gotland

Gömställe – och drömställe. Murgröna och enar inspirerade arkitektparet Hans Murman och Ulla Alberts att bygga ett kamouflerat sommarhus på Gotland. 


Av: Richard Bo Gardt Foto: Göran Uhlin

I en glänta, omringat av enar, har arkitektparet Hans Murman och Ulla Alberts gömt sitt lilla sommarnöje. Eller, försökt gömma i alla fall. För även om huset är avsett att inte märkas så gör det precis det. Enbuskhuset – eller Juniper House som det kallas internationellt – har varit nominerat till ett flertal arkitekturpriser och har uppmärksammats världen över; i böcker, tidsskrifter och tv-program.
Och allting började med den här tomten och enarna som dominerar platsen. Ulla Alberts berättar att hon ända sedan barnsben har tillbringat somrarna här i Katthammarsvik på Gotland. Hennes mormor och morfar kom över en tomt här någon gång på 1940-talet. Därefter köpte Ullas föräldrar marken intill och sedan har hela familjen styckat upp den sinsemellan och successivt byggt upp en liten koloni på området. Ullas mor hade tilldelat Ulla en del av tomten där enarna huserade i klunga.
– Vi gillade enarna och ville bevara så många som möjligt, så vi började fundera på hur vi skulle kunna bygga ett hus i gläntan utan att fälla för många träd. Vi behövde inte så stor boyta; bara någonstans att sova, laga mat och ett rum för våra barn – vi är ju ändå mestadels utomhus när vi är här, säger Hans.
Köket är husets största rum och flyter samman med de omgivande uteplatserna vilket ger rummet ännu mer rymd. Köket är från Ikea med luckor i högblank svart och är utrustat med ett litet kylskåp med frysfack men merparten av maten förvarar de i sin jordkällare på baksidan av huset – precis som man gjorde förr. Taklampan i björkplywood heter Pilke och är designad av Tuukka Halonen. Köksstolar av Hans J. Wegner.

 

 

 

Den halvtransparanta nätvinylsduken är monterad på distans från träfasaden vilket bidrar till spännande ljuseffekter. När man öppnar upp den skjutbara glasväggen känns det som om köket glider ut i naturen. Den här effekten är en väl genom- tänkt detalj: trädäcket utanför är byggt med milli- meterprecision i samma nivå som köksgolvet och karmen är nedfälld i golvet för att undvika en synlig tröskel mellan ute och inne.

Paret var tidigt överens om att bygga ett trähus. Planlösningen föll också snabbt på plats. Men det stora kruxet var hur fasaden skulle se ut – och vad den skulle signalera till omgivningen.

– Vi funderade många varv, bollade fram och tillbaka. Vi ville inte ha ett svart hus för det kändes för arkitektigt, och ett rött hus med vita knutar kändes lite väl simpelt. Så vi insåg att vi hade ett problem att lösa och det var så den kreativa processen tog fart, förklarar Hans.

Bara en bit bort från deras tomt ligger en gammal byggnad som är helt täckt i murgröna. Det var den prunkande fasaden som inspirerade dem till att kamouflera in huset bland enarna. Genom en tryckteknik som de använt i ett tidigare inredningsprojekt föddes idén om att omgärda huset med en 35 meter lång halvtransparant väv av nätvinyl och på den trycka ett storbildsmotiv på enarna.

– På så sätt kunde vi skapa en illusion av att träden fick leva vidare på samma plats. Spontant kändes det som en kul och finurlig idé men vi tvekade en tid innan vi valde att genomföra den, säger Ulla. Så när beslutet äntligen fått mogna fram tog Hans sin Hasselbladskamera och fotograferade enarna strax innan de skulle fällas. Själva byggprocessen avklarades på en sommar. Huset stod färdigt hösten 2005 och under sommarmånaderna som passerat sedan dess har Ulla, Hans och deras två söner bott in sig på sina 50 kvadratmeter.
– Det är ett utpräglat sommarhus så vi lever ett väldigt enkelt liv här. Vi valde att inte bygga något badrum; vi duschar utomhus eller går ner och badar i havet, och på kvällarna bastar vi i vår portabla bastu, säger Hans.

Den smala korridoren som förbinder köket med sovrummet skapar en getingmidja (endast 1,20 meter) mellan husets två uteplatser. Atriumgården på husets baksida är omringad av enar vilket minimerar insynen. Golvplattor i hyvlad kalksten från Slite stenhuggeri.
Den halvtransparanta nätvinylsduken är monterad på distans från träfasaden vilket bidrar till spännande ljuseffekter. När man öppnar upp den skjutbara glasväggen känns det som om köket glider ut i naturen. Den här effekten är en väl genom- tänkt detalj: trädäcket utanför är byggt med millimeterprecision i samma nivå som köksgolvet och karmen är nedfälld i golvet för att undvika en synlig tröskel mellan ute och inne.

Huset har två uteplatser för olika ändamål, en privat på morgonen och en social på kvällen. Den privata uteplatsen har utformats som en atriumgård på baksidan av huset och är insynsskyddad medan trädäcket på framsidan är ansiktet utåt mot de nära besläktade grannarna. När man öppnar upp den skjutbara glasväggen blir det som att köket glider ut i klorofyllen. Den här effekten är en väl genomtänkt detalj: trädäcket utanför är byggt med millimeterprecision i samma nivå som köksgolvet och karmen är nedfälld i golvet för att undvika en synlig tröskel mellan ute och inne.

– Tanken med huset är att det inte ska finnas några gränser mellan ute och inne och att köket ska flyta ut i naturen och vice versa. Vi kan sitta vid köksbordet och ändå få känslan av att vi är utomhus, säger Ulla.

Se mer av Juniper house

 

Juniper House – nominerat till House of the Year

2008 blev Juniper House nominerat till House Of The Year på World Architecture Festival i Barcelona och samma år var projektet nominerat till Svenska Träpriset. Våren 2012 figurerade enbuskhuset i tv-programmet Hustoppen där det tilldelades en hedersam andraplats av juryn som bestod av Gert Wingårdh, Thomas Sandell och Carouschka Streijffert. Genom ett nystartat samarbete med hustillverkaren Sommarnöjen finns nu även planer på att börja sälja typhus inspirerade av Juniper House – med andra varianter av kamouflagemotiv. Till vardags bor familjen Murman/Alberts i Stockholm där Hans och Ulla är verksamma på Murman Arkitekter.

 

LÄS MER: Se fler unika hem här