My home / Inspiration / Hemma hos / ”Att höra vågskvalpet...
Titta in i Anettes och Hans stilsäkra drömhus vid havet.

”Att höra vågskvalpet är livskvalitet”

Precis vid havet utanför Höganäs har Anette och Hans Nilsson byggt sin pärla. Från ett gammalt 1800-talshus med en takhöjd på 180 centimeter till ett modernt och stilsäkert familjehem.

Av: Johanna Pilfalk Foto: Sara Landstedt

Kullabygden hade varit ett kärt resmål sedan länge för Anette och Hans, och för några år sedan bestämde de sig för att köpa ett eget sommarhus i trakten.
Efter en tids letande dök så ett hus strax utanför Höganäs upp. Huset var beläget precis vid havet och såldes med en stor tillhörande tomt. Paret bestämde sig för att slå till trots att Anette i det läget hade svårt att se vad det skulle kunna bli av huset.
– Huset var ett dödsbo, gammalt och nedgånget och med endast 180 cm i takhöjd. Vår son som är 190 centimeter kunde inte ens gå raklång här inne, minns Anette.

Men Hans övertygande ord och förmåga att kunna förutse slutresultatet lugnade och snart var totalrenoveringen i full gång.
– Vi blåste helt enkelt ur hela huset, berättar Anette. Stommen var sned och behövdes rätas upp och samtidigt korrigerades golvnivån så att takhöjden blev till det bättre.
Paret beslutade sig för att bygga på en våning för att få plats med ytterligare sovplatser. Loftet byggdes dock bara över två tredjedelar av huset och därmed fick den del där matplatsen är be­­lägen en fantastisk takhöjd på över fyra meter. Stora bjälkar i trä bryter av och ger genuin charm åt huset. Tack vare loftet finns det nu sex sovplatser i huset utan att vara trångt.

Mycket av arbetet gjorde Anette och Hans själva men även familjens goda vän som är snickare och som ofta anlitas av parets företag hjälpte till. Planlösningen blev helt annorlunda mot hur det tidigare hade sett ut i huset och det var Hans som skissade och planerade för de nya lösningarna.
Exteriören ser i dag ut som den alltid har gjort, men har fräschats upp med nya färgval. Inomhus valde Anette att till största delen ha putsade väggar som målades vita. På ena kortsidan byggdes dock en röd tegelvägg som skapar spänning och kontrast. Golvet blev ett betonggolv som gjöts ovanpå den nya betongplattan och sedan putsades och behandlades för att få fram en blankare ton.
Inredningen går i ljusa, jordnära färger med skiftande material för att göra huset personligt. Anette tycker mycket om att inreda och har skapat ett modernt och bekvämt sommarhus med stil och charm.
– Inredningen har vuxit fram allteftersom och självklart spelar både estetik och behov in, säger Anette. I husets mitt står den stora grå soffan från Boconcept. Det behövs en stor soffa när alla tre barnen är här och hälsar på, skrattar Anette.

Anette och Hans tillbringar numera hela somrarna här.
– Vi har tur att som egenföretagare kunna ta med oss vårt jobb var vi än befinner oss, säger Anette.
Paret stortrivs med havet bara några meter från tomtgränsen och med cykelavstånd till flera av Kullabygdens sevärdheter och pärlor. Även de utflugna barnen, som är 20, 23 och 24 år gamla,
och deras sällskap älskar att vara här och för att alla ska få plats håller Anette och Hans nu på att bygga ett nytt hus till sig själva på den stora tomten. Meningen är att barnen denna sommar ska få ta över det gamla huset som sitt.

Precis nedanför tomten har familjen sin båtplats och det blir ofta utflykter på havet. Danska Hornbaek ligger inte långt bort och ibland går båtturerna dit.
Utanför huset har paret gjutit en härlig uteplats med bänkar i betong och med en vidunderlig utsikt över havet. Platsen mjukas upp med mycket textilier, växter och ett stort bord i trä.
– Att sitta här, höra vågskvalpen blandas med måsarnas skrik och se solen gå ner i havet – det är livskvalitet, säger Anette och ler.

 

Vilka bor här?

Namn: Anette och Hans Nilsson med hunden Millie. Yrke: Både Anette och Hans är egenföretagare. Huset: Ett gammalt hus från 1800-talet på cirka 80 kvm, som ligger precis vid havet utanför Höganäs i Kullabygden i Skåne. Huset totalrenoverades 2011 och fick då en extra loftvåning. Huset tas denna sommar över av barnen som är 20, 23 och 24 år gamla, då Anette och Hans bygger ett nytt hus till sig själva på samma tomt. Anette instagrammar om inredning på @whitelivingetc.