My home / Inspiration / Hemma hos / Attefallshus – så...

Attefallshus – så inreder stylisten Pella Hedeby sitt drömhus

Stylisten Pella Hedeby drömde om en arbetsplats, mer förvaring och en extra sängplats. Lösningen? Att bygga ett Attefallshus hemma på tomten. Här berättar Pella om vägen från moodboard till ett av Sveriges mest stilrena minihus.

Av: Pella Hedeby Foto: Sara Medina Lind & Pella Hedeby

”Nu står vårt lilla Attefallshus äntligen klart. Det blev bättre än vi vågat hoppas!

Bygget planerades redan när jag och mina två barn flyttade in hos Andreas och hans dotter och två personer blev fem varannan vecka. Vi behövde mer förvaring och jag saknade ett arbetsrum och avlastningsutrymme för rekvisita. Lösningen blev att uppföra ett garage som sedan tidigare var inritat på bygglovet och addera ett 25 kvadrat stort Attefallshus. Med dessa hus i vinkel framför huset fick vi en ombonad gårdskänsla som bonus.

Hanteringen av bygganmälan, som kräver i stort sätt samma underlag som ett bygglov, försenades över sommaren. Så byggstart blev i september när golvplattan gjöts på plats. Därefter murades väggar, byggdes tak och utfördes det slitiga jobbet med att spåra och bila in el och vatten i de murade väggarna.

Utvändigt kläddes Attefallaren med liggande vit panel för att matcha huset. Även fönstren specialbeställdes för att överensstämma med huvudbostaden på gården.”

LÄS MER: 15 Attefallshus – från budget till lyx 

 

Den liggande vita panelen är grundmålad och ska få ytterligare ett lager vit färg i sommar. Dörrar och fönster är specialbeställda från Kronfönster i samma stil som bostadshuset. Den svarta dörren är en gammal innerdörr fyndad på Blocket som Andreas isolerat med ny panel på insidan. Utvändigt kvarstår även färdigställande av marken med stenläggning på den nya gårdsplanen.
Den liggande vita panelen är grundmålad och ska få ytterligare ett lager vit färg i sommar. Den svarta dörren är en gammal innerdörr fyndad på Blocket som Pellas sambo Andreas Backman isolerat med ny panel på insidan. Andreas står även bakom ritningen av Attefallshuset.
Dörrar och fönster är specialbeställda från Kronfönster i samma stil som bostadshuset.
Dörrar och fönster är specialbeställda från Kronfönster i samma stil som bostadshuset.
Utvändigt kvarstår även färdigställande av marken med stenläggning på den nya gårdsplanen. 
Klart – efter tio månaders jobb! Utvändigt kvarstår färdigställande av marken med stenläggning på den nya gårdsplanen.

 

”Invändigt ritades planlösningen enbart för den funktion vi tänkt oss för huset.  Ett badrum som murades upp under sovloftet, ett stort rum med plats för arbetsbord och ett kök med vatten och lådvis med förvaringsutrymme. 

För inredningen fanns en ganska klar moodboard från början. Betonggolvet glättades så snart det var gjutet och de putsade väggarna målades med kalkfärgen Fresco från Pure & Original för ett livfullt uttryck. Val av nyans på väggarna ändrades under resans gång. Ursprungligen var planen helt vita väggar, men djupet i kalkfärgen skulle gå förlorad på så ljusa ytor. Till slut föll valet på Bone, en varmt beigevit nyans som skapar fin kontrast mot de vita snickerierna på fönster, förvaringsskåp och kök.

Köket har infällda grepplister för ett minimalistiskt uttryck. Tanken var att gjuta en egen bänkskiva i betong, men det kändes skönt att leja bort vissa bitar och det blev istället en Silestone i färgen Cygnus som kunde installerades två veckor efter måttagning.

Sedan kvarstod badrummet där materialval och detaljer blev definitiva först på sluttampen.  Väggarna i badrummet är även de målade med kalkfärg, Pure & Original Marrakech i nyansen Elephant skin som sedan behandlats med två lager vax för att motstå fukten.

Sett i backspegeln så såg nog visionen och min moodboard ut ganska precis så här. Jag har fått det uttryck och den inneboende känsla som jag var ute efter, trots eller kanske tack vare, några små justeringar på vägen. En pekpinne till mig själv och alla andra som bygger och planerar. Följ känslan!”

 

Invändigt har Attefallshuset glättat betonggolv och putsade väggar som målats med kalkfärgen  Fresco från Pure & Original, nyansen Bone. "Första reaktionen var att den blev för varm – men nu känns färgvalet helt rätt! Så fint med den djupare nyansen i kontrast mot de vita snickerierna. Väggarna hade förmodligen känts väldigt kalla och intrycket hårt med en vitare färg på putsen.”
Invändigt har Attefallshuset glättat betonggolv och putsade väggar som målats med kalkfärgen Fresco från Pure & Original, nyansen Bone. ”Första reaktionen var att den blev för varm – men nu känns färgvalet helt rätt! Så fint med den djupare nyansen i kontrast mot de vita snickerierna. Väggarna hade förmodligen känts väldigt kalla och intrycket hårt med en vitare färg på putsen”, säger Pella Hedeby.
Köket är IKEAs Voxtorp med infällda grepplister för ett minimalistiskt uttryck. Bänkskivan i Silestone Cygnus från House of design. Lampor från Frama. Fikonträd i planteringssäck från Bacsac. Väggfärgen är Fresco kalkfärg i nyansen Bone från Pure & Original.
Köket är IKEAs Voxtorp med infällda grepplister för ett minimalistiskt uttryck. Bänkskivan i Silestone Cygnus från House of design. Lampor från Frama. Fikonträd i planteringssäck från Bacsac.
Som redskapsstång används en reling från Habitat, svart mugg från Iittala. Glaskaraffer Sinnerlig från IKEA.
Som redskapsstång i köket används en reling från Habitat, svart mugg från Iittala. Glaskaraffer Sinnerlig från IKEA.
Blandaren Nivito i minimalistiskt snitt är liksom bänkskivan beställd från House of Design. Diskmedelspump från Vipp.
Blandaren Nivito i minimalistiskt snitt är liksom bänkskivan beställd från House of Design. Diskmedelspump från Vipp.
Attefallshuset har blivit en inspirerande arbetsplats. Vintage bord från Garbo Interiors, Y-stol från Carl Hansen, lampa från Anglepoise. Pall Sinnerlig design Ilse Crawford för IKEA. Kaffekopp, favoriten från Vipp. I bakgrunden högskåpen från Ikea som fått läderhandtag från Fredells.
På sovloftet sover man skönt på en ekologisk traditionell futon madrass med Tatami gavel från Instylehouse.se, sängbord LTR Occasional table från Vitra, lampa på arm Tolomeo från Artemide.
På sovloftet sover man skönt på en ekologisk traditionell futon madrass med Tatami gavel från Instylehouse.se, sängbord LTR Occasional table från Vitra, lampa på arm Tolomeo från Artemide.
Stege till sovloftet från Habitat. Relingen fungerar även som hängare i hallen under lotet. Galge från HAY.
Stege till sovloftet från Habitat. Relingen fungerar även som hängare i hallen under lotet. Galge från HAY.
Den japanska futonen passar perfekt på loftet med begränsad takhöjd. Tatami gavel och ekologisk traditionell futon madrass från InStyleHouse. Lampa på arm Tolomeo från Artemide. Sängbord LTR Occassional table från Vitra, glas från Vipp.
Den japanska futonen passar perfekt på loftet med begränsad takhöjd. Tatami gavel och ekologisk traditionell futon madrass från InStyleHouse. Lampa på arm Tolomeo från Artemide. Sängbord LTR Occassional table från Vitra, glas från Vipp. Sängkläder i mjukaste bomull från Beach house company.
Det lilla badrummet under sovloftet. Tvättställ från Furniture box, vit blandare Ringo från Swoon, Spegel IKEA, Lampsockel från Ifö. Hamam handduk från Edblad,
Det lilla badrummet under sovloftet. Tvättställ från Furniture box, vit blandare Ringo från Swoon, Spegel IKEA, Lampsockel från Ifö. Hamam handduk från Edblad, Tvål från Grown Alchemist, tvålkopp IKEA.
 De putsade väggarna är målade med Marrakesh kalkfärg i nyansen Elephant skin från Pure & Original, Doftljus från Hing Organics, marmorbricka från HAY, Handduk från Edblad och favoritparfymen Byredos Gypsy Water.
De putsade väggarna är målade med Marrakesh kalkfärg i nyansen Elephant skin från Pure & Original, Doftljus från Hing Organics, marmorbricka från HAY, Handduk från Edblad och favoritparfymen Byredos Gypsy Water.
Utblick från sovloftet. Kolla in likheten mellan den hör bilden och Pellas moodboard.
Utblick från sovloftet. Kolla in likheten mellan resultatet och Pellas moodboard nedan.
Pellas moodboard för Attefallshuset. Visst känner man igen uttrycket? Pellas råd till alla som planerar och bygger  lyder: Följ känslan!

 

 

Attefallshuset i korthet

Storlek: 25 kvm
Funktion: Kontor, rekvisitaförvaring och gästhus
Konstruktion: Betongplatta på mark och murade väggar med lecablock
Arkitekt: Andreas Backman, som även ritat bostadshuset
Tid från start till mål:  Ungefär 10 månader efter de första förberedande markarbetena.  Men då har Pella och Andreas parallellt byggt ett garage som delar värmepump och vattenförsörjning så arbetet med färdigställandet har dragit ut på tiden.

 

LÄS MER: Titta in hos hemma hos Pella Hedeby