My home / Inspiration / Hemma hos / Bastuholmen blev en...
Se förvandlingen när Mattias och Johnnie fräschar upp Annika och Bogdans ärvda stuga i Stockholms skärgård.

Bastuholmen blev en sann skärgårdsdröm

I några veckor hjälper ”Roomservice”-gänget svenskar att få finare hem i Härligt hemma. Den här veckan beger de sig ut i skärgården – och ger ett hus på Bastuholmen ett riktigt superlyft.

Av: Fanny Wikander Foto: Marcus Samuelsson

Projektet: Rusta upp Bastuholmen

Uppdraget: Förvandla ett gammalt familjearv på Bastuholmen i Stockholms skärgård, där ingenting gjorts sedan 70-talet, till en sann skärgårdsdröm. Annika har försökt skapa en marin inredningsstil, men känner att den inte matchar husets utsida och hon behöver hjälp med en ny stil till både kök, hall och matplats. När ”Roomservice”-gänget är klara är insidan lika storslagen som utsikten.
Stugägare: Annika och Bogdan.
Fixare: ”Roomservice” supertrio Mattias Särnholm, snickare, Johnnie Krigström, målare, och Mija Kinning, inredare.

Det här gjorde vi:
  • Slätputsade väggarna i vit kulör.
  • Lade nya trägolv.
  • Satte in ett nytt kök och målade taket vitt.
  • Löste familjens problem med den svårmöblerade matsalsdelen.
  • Johnnies specialuppdrag var att måla en drakskulptur med tusenåriga anor.
  • Mattias specialbyggde en installationsspaljé, som används i stället för ett traditionellt trappräcke.
Bildspel: Så fin blev Bastuholmen!
Tre röster om resultatet
Roomservice-Bastuholmen03Husägarna Annika och Bogdan:

Hur tycker ni att det blev?
– Över förväntan. Vi gillar materialvalen, färgerna och samspelet med omgivningen. Allt fungerar väldigt väl med de färger som Stockholms innerskärgård bjuder på. En ljusare tillvaro med inslag av olika gråa skärgårdstoner.

Hur bra lyckades ”Roomservice” uppfylla era önskemål?
– Att lyckas flytta nästan ett helt hus 40 år fram i tiden på 4 dagar kan inte kallas annat än för stordåd. Färger, materialval och möblemang passar oss och vår livsstil väldigt väl. Vi har ofta många vänner på besök och det blir alltid långa middagar med sena kvällar. Att då få sitta i våra nya, riktigt sköna fåtöljer i goda vänners lag och krama ut det sista ur en bra Côtes du Rhône kommer att bli magiskt. Vi hade nog själva inte kommit på att använda oss av de lite lägre fåtöljerna vid matbordet. De är lite krångligare under själva måltiden men när denna väl är avklarad väntar timmar av bekvämt sittande!

Vad blev bäst?
– Vi gillar verkligen köket och att de använde sig av mässing och koppar. Den gamla slitna kåpan växte till sig och kom tillbaka i ny blänkande sommarskrud. Belysningen blev också jättebra. Hörnor och vinklar som vi tidigare trodde var mörka, trista och onödiga har helt plötsligt lyfts fram. Det känns som ett helt nytt hus på kvällen. De gamla trötta furufönstren som vi egentligen hade för avsikt att riva levde plötsligt upp och ramar in matbordet på ett fint sätt. Det blir till att skrapa, slipa och kitta om nästa sommar – nu ska de sparas!Lamporna över matbordet är även de helt underbara. Ett material som nu kan åldras med huset. Enkelt, snyggt och beständigt!

Hur var det att ha ”Roomservice”-gänget på besök?
– Ärligt talat så var de precis lika sköna och avslappnade när kamerorna inte rullade. Känns som att de har hittat sina drömyrken och verkligen trivs med vad de gör.

Roomservice-Bastuholmen02Mattias och Johnnie:

Hur gick jobbet?
– Det var härligt, den här typen av hus växer inte på träd! När det byggdes på 1960-talet låg det väldigt mycket kärlek och tanke bakom, men så har tiden gått och det har liksom bara fått konstgjord andning under tiden. Så det var jäkligt kul att få förädla huset, flytta fram det några årtionden. Det var inga stora utmaningar förutom att det var väldigt stort, så det var mycket att hinna med och bara att ösa på.

Vad tycker ni om slutresultatet som helhet?
– Som en dröm, helt fantastiskt och galet mycket bättre än innan. Det var en skön känsla att lyfta fram alla fina element i stället för att bygga bort dem. Huset skulle kunna vara med i en James Bond-film, där man ser skurken sitta och klappa sin katt!

Vad är ni mest nöjda med?
– Att vi har fört den här fantastiska arkitekturen framåt. Att ha gjort så att den här familjen inte behöver göra något förrän det blir nästa generations tur att sätta sitt avtryck. Huset är redo att brukas i 40 år till nu och det var en stor kick att få göra det. 

Johnnie, berätta lite om att den spektakulära drakskulpturen som du fick i uppdrag att måla!
– Mija kom till mig med en vit drake i gjutplast och sa: ”Den här ska se ut ungefär som om Indiana Jones har hittat den i marken efter 5000 år!”. Och jag tänkte ”Nu har hon fått dåndimpen. Bra uppdrag, tack liksom!”. Mer tänker jag inte säga om den där draken, haha.

Mattias, berätta lite om den specialbyggda installationsspaljén som blev nytt trappräcke!
– Vi ville lätta upp trappräcket som fanns redan och som var väldigt klossigt och tungt. Så jag använde pinnar från golv till tak och försökte spela med alla vinklar och vrår i huset, det fanns ju nästan inte en rak plats någonstans. Och det passade huset tycker jag.

Sköna fåtöljer låter gästerna sitta kvar länge efter att maten är bortdukad.
Inredaren Mija:

Vad ville du åstadkomma med omgörningen?
– Detta fantastiskt coola hus i innerskärgården behöver kärlek och omtanke, ingenting är gjort sen 60-talet. Det som jag har utgått ifrån är självklart familjens önskemål men också viktigt att ta hänsyn till husets karaktär. Att få till bättre planering vad det gäller möblering och kök. Att få bort sjögrästapeterna och få det ljusare.

Hur tänkte du?
– Jag började med att utgå från familjens behov och sen titta på den faktiska ytan och hur man skulle kunna få till allt. Att utöka köket då familjen gillar att laga mat och att ha gäster som gärna får sitta kvar hela kvällen, därav de sköna fåtöljerna kring matbordet. Kökets ytor har utnyttjats bättre, med en lång köksbänk med två vaskar så att man har två stationer att fixa mat på. Koppardetaljer  för att behålla 60-talskänslan men med 2000-talets twist. Att möblera med soffmoduler som är mobila så att man lätt kan flytta om efter behov, att öppna spisen blir en central plats.

Vad var svårast?
– Att få till en vettig, snygg möblering kring öppna spisen som står lite tokigt.

Är du nöjd med resultatet?
– Extremt. Bogdan och Annika har fått allt och lite till efter deras önskemål, vi har fått till allt som de inte riktigt såg var möjligt.

Vad blev bäst?
– Det är svårt att välja vad man är mest nöjd med, det står mellan spiskåpan och den enkla spaljén
i trappan. Men det får nog bli kåpan.

Se hela bygget! ”Roomservice” om Lotsstugan sänds onsdag 22/9 klockan 21.00 i Kanal 5. Det går även att se på Kanal5play.