My home / Inspiration / Hemma hos / Johanna Toftby: ”Inredning...
Bloggaren Johanna Toftby är känd från ”Ensam mamma söker”. Hon gillar att inreda med jordnära färger och pampiga möbler.

Johanna Toftby: ”Inredning är mitt sätt att koppla av”

Bloggaren Johanna Toftby brinner för inredning och särskilt den pampiga och lyxiga stilen. I sin matsal dukar hon ofta upp till stora festmiddagar.

Av: Fanny Wikander Foto: Karin Wildheim

Berätta om din matsal!
– Vi flyttade hit i maj och valde att måla väggarna med grå kalklitir. Det gör rummet ombonat, varmt och avskalat på samma gång. Grå är det nya vita! I övrigt har jag hållit mig till min stil med jordnära färger och pampiga men eleganta och personliga detaljer.
Vad brukar ni göra här?
– Jag och tjejerna sitter gärna här inne och äter även på vardagar. Till helgen dukar vi upp fint och äter lite extra gott. Vi är även ett tjejgäng som bjuder varandra på middagar inspirerade av tv-programmet ”Halv åtta hos mig”. Vi älskar god mat och goda viner och trots att det egentligen inte är en tävling är ribban ganska hög, haha. Det tar nästan en hel dag att förbereda en sådan middag men det är fantastiskt trevligt att duka upp i min lilla matsal.
Var köper du inredning?
– Det måste vara en röd tråd genom hela mitt hem, men jag köper inredning på väldigt blandade ställen. Jag hittar en del på stora varuhus som Mio, Ikea och Chilli, på internetsidor som Inreda.com, Asif4476.com och i små butiker i Skövde och Göteborg. Mitt matsalsbord och en del andra möbler har jag köpt av en duktig tjej som driver butiken Design by E i Karlsborg. Hon gör om gamla gustavianska möbler i modern stil, vilket jag älskar.
Skriver du om inredning i bloggen?
– Ja, det gör jag. Eftersom jag brinner så mycket för det är det kul att dela med sig. Mina läsare gillar det och jag kommer gärna med tips och idéer. Jag har fantastiska läsare som engagerar sig så mycket. Efterlyser jag något på bloggen så upplyser de mig om var jag kan köpa det. Den fantastiskt fina och stora tavlan av en ängel har jag faktiskt fått av en läsare. Hon ville göra en tavla som avspeglar mig. Jag blev så glad när jag fick den!

Det här är Johanna

Namn: Johanna Toftby. Ålder: 41. Familj: Särbo med Janne Fors, döttrarna Lisa-Marie, 17, och Marilyn, 15. Bor: Skövde. Gör: Professionell bloggare, frisör och krönikör, känd från tv-programmet ”Ensam mamma söker”. Aktuell: Med bloggen Johannatoftby.se

Toftby-tavla Johanna älskar sin stora tavla som en bloggläsare och konstnär, Annika Reinhold, har målat åt henne. ”Hon fick veta vad jag gillar för färger och eftersom hon följer mig på bloggen visste hon ganska mycket om mig innan. Jag blev så glad när jag fick den!” Toftby-kristall Den gamla kristallkronan har Johanna köpt av en bloggläsare som hörde av sig när hon efterlyste en krona med stora prismor i sin blogg. Toftby-tavelvaggPå väggen föredrar Johanna när flera tavlor hänger tillsammans, eftersom hon tycker det kan se plottrigt ut när en liten tavla hänger själv. Hästhuvudet kommer från Mio. Toftby-chippendaleBordet är ett klassiskt Chippendale från butiken Design by E i Karlsborg, där man säljer äldre möbler som gjorts om i modernare stuk. Toftby-ljusstakeLjusstakar från butiken Encore i Skövde.

Johannas 3 bästa inredningstips

1. Håll en röd tråd. Blanda inte för många olika stilar och försök ha en röd tråd.
2. Välj bort. Tänk över vissa saker som du kanske bara har för att alla har det, som till exempel massa bilder på kylskåpet eller kökshanddukar hängande på ugnsluckan. Sådant tycker jag ger ett rörigt intryck och behöver inte vara framme.
3. Våga färg! Välj färger som du tycker om. Man behöver inte alltid vara klassisk och traditionell.

 

Husförhör med Johanna

Beskriv din stil i en mening.
– Pampig och elegant med jordnära färger.
Hur ofta möblerar du om? – Flera gånger i veckan, i alla fall små detaljer. Jag tycker att det är jätteroligt och började redan när jag var fyra, fem år och knappt kunde uttala orden möblera om. Mamma blev galen på mig när jag flyttade runt saker, haha.
Favoritfärg?
– Grå. Med grått på väggarna känns min stil ändå modern.
Hur såg ditt flickrum ut?
– Jag hade planscher med Madonna och Whitney Houston, sänghimmel, prisrosetter från hästtävlingar, en gigantisk spegelvägg och en väldigt stor och fin Yamaha-stereo som jag köpte när jag var 15.
Form eller funktion, vad går först?
– Form, såklart!
Vad gör du med möbler och prylar som du tröttnar på?
– I första hand gör jag om dem. Jag tycker om att pyssla och förändra saker.
Vilken pryl räddar du om det börjar brinna?
– Mina fotoalbum med bilder från när flickorna var små, eftersom de inte finns digitalt.
Vad kommer aldrig över din tröskel?
– Panelgardiner och takfläkt.