My home / Inspiration / Hemma hos / Bo i ett...
Foto: Johan Danielson.

Bo i ett ufohus – unikt Futuro-hus till salu

Snart kan du bo i ett ufohus. I vår blir ett mytomspunnet Futuro-hus till salu i Sverige.

De finska Futuro-husen producerades 1968-1974 och är designade av arkitekten Matti Suuronen, starkt influerade av tidens fascination för rymden. 
Husen var ursprungligen tänkta som fritidshus för upp till åtta personer och med sin lätta, gjutna plastkonstruktion kan husen flyttas med helikopter. Tanken var att de kunde möjliggöra boende i annars otillgängliga miljöer då Futuro kan byggas upp på en hög betongpelare. Ufohusen är tre meter höga och åtta meter i diameter. De rymmer bland annat pentry, badrum och sällskapsrum. 

Snart är ett sånt här mytomspunnet Futuro-hus till salu. Totalt har runt 100 av de här husen byggts under produktionsåren och i dag är husen ett eftertraktat objekt av entusiasterna. Två  Futurohus står i dag utanför Tönnebro och ägs av Fortifikationsverket, som nu planerar att göra sig av med dem. Ett lägger Flygvapenmuseumet i Linköping vantarna på medan det andra kommer att auktioneras ut. 

Johan Rådberg är projektledare på Fortifikationsverket och ansvarig för försäljningen av Futurohusen. 
– När man betraktar Futurohusen finns det inte särskilt mycket som för tankarna till försvaret och militär verksamhet, snarare tvärt om. Att de påträffas i en sådan miljö och byggda för det specifika syftet är därför unikt i någon mening, säger han. 
Planen är att gå ut med försäljningen till våren/sommaren och sedan ha en budgivning efter sommaren. 

LÄS MER: Nu kan du köpa en atombombsäker bunker

Ufo-huset FuturoFoto: Johan Danielson.

LÄS MER: Bo i ett vattentorn