My home / Inspiration / Hemma hos / Bohemisk stil i...

Bohemisk stil i Brooklyn – kolla in hos vintagedrottningen!

När Anna Corinna var åtta år fick hon ett eget bord intill mammans loppisbord i Catskills. Affärerna gick strålande och Annas framtid var utstakad. I  dag är både egna hemmet och vintagebutiken i Brooklyn fylld med magiska fynd.

Av: Sofie Zettergren Foto: Therese Aldgard

Några kvarter öster om den hipstertäta huvudgatan Bedford Avenue i Williamsburg blir antalet skäggiga män och vegan-hak aningen färre. Hit, till Cooper Park, har inte riktigt det nya gentrifierade Williamsburg nått ännu. Intill det charmiga lilla trevåningshuset vi besöker ligger fortfarande en slaktare, en raviolimakare och ett litet bageri som funnits här i decennier och försett den till stor del italiensk-amerikanska invånarskaran med handgjord pasta, korvar och färska italienska bakverk. Det är fullt begripligt att Anna Corinna och hennes man och två barn aldrig vill lämna Cooper Park.
– Vi har bott här i sex år och vanligtvis brukar jag flytta var sjätte år, men härifrån vill jag aldrig flytta. Alla känner alla här, och min man äger en bar i kvarteret. Det här är vårt hem, och det finns ingenstans jag hellre skulle vilja bo, säger Anna Corinna, vars egen vintagebutik, Anna Corinna, också ligger ett stenkast från huset. 

 

Hemma hos bohemiskt i Brooklyn01
Middagsbordet är utfällbart så att det alltid finns plats för såväl familjens frukostar som tjugo gäster på Thanksgivingmiddag. De turkosa stolarna livar upp husets mörka trägolv som Anna Corinna valt att bevara i original. Det röda pegasusverket på väggen är en gammal bensinreklam från 1950-talet som fyndats på auktion.
Hemma hos bohemiskt i Brooklyn02
Anna Corinna framför sin garderob som rymmer långt mer än bara kläder. Här har hon samlat sina bästa vintagefynd som inte får plats i husets övriga rum.

Hemma hos bohemiskt i Brooklyn04

Hemma hos bohemiskt i Brooklyn07
Anna Corinna har dekorerat vardagsrummets tak med små flygplan och fjärilar för att ytterligare förstärka känslan av en sagovärld. Väggarna är täckta av målningar från maken och nära vänner.
Hemma hos bohemiskt i Brooklyn08
Även badrummet har dekorerats med oväntade målningar och allehanda prylar.

 

Ända sedan hon var barn har hon samlat, fyndat och sparat. Under uppväxten i Catskills, New York, var mamma antikhandlare och hade ett stående bord på loppisen på lördagar. Anna Corinna brukade sova under bordet, tills hon själv kom på hur man gör lukrativa affärer på andrahandsmarknaden.
– Jag fick köpa en låda med gamla smycken, och satte upp ett eget litet bord i änden på mammas. Det visade sig vara en bra affär och jag tjänade pengar på att sälja smyckena som jag hade köpt för en blygsam summa. Då var jag åtta år, och sedan dess har jag ägnat mitt liv åt vintage och antikviteter, säger Anna Corinna.

Det råder inga tvivel om att det är en vintageälskare som bor i det renoverade 1940-talshuset. Överallt i huset syns fynd från Anna Corinnas många resor; ting som tillsammans skapar en gemytlig och bohemisk atmosfär i de små rummen. Tills för bara ett halvår sedan drev hon tillsammans med en väninna vintagekonceptet Corinna & Foley med två butiker, en på Lower East Side och en i Los Angeles. I 15 år reste hon världen runt på loppisar, vintagemässor och marknader för att köpa in kläder, möbler och smycken till butikerna. Och en hel del var alldeles för kärt för att inte ta hem.
– Problemet är bara att jag inte får plats i huset längre! Det är så mycket saker. Nu flyttar jag ganska mycket till butiken i stället. Jag hade två val: antingen göra mig av med grejer eller öppna en butik där jag kunde förvara saker, säger hon.

I stort sett allting i huset är vintagefynd, förutom sängen och soffan. Soffbordet har hon köpt hos favoritbutiken i Williamsburg, vintageoasen Cosmo Modern på Wythe Avenue. Ägaren Cosmo är en vän till Anna Corinna och de delar det brinnande intresset för antikviteter. Även om Anna Corinna har en tydlig inredningsfilosofi – gammalt snarare än nytt – ser hon sitt hem främst som en plats att trivas på snarare än ett galleri med vackra ting.
– Jag har ju två barn, så saker går sönder! Men det gör mig inte så mycket, ett hem ska vara en plats där man kan leka, umgås och slappna av. Vi har ofta folk över på middag och jag ser hellre att folk trivs och är avspända än att man sitter som i en porslinsfabrik och inte vågar röra något, säger hon, men tillägger att det finns två saker bland alla antikviteter som hon är lite extra rädd om.

Dels är det en enhörning i koppar av New York-konstnären Gier som hon fyndade på favoritloppisen Pier Show på Manhattan för några år sedan. Dels ett litet smyckeskrin som är gjort av delar av smycken, dockhuvuden och metallföremål. Inuti det lilla skrinet ligger en liten vacker japansk docka. Även denna lilla skatt har hon hittat i New York, på Chelsea Flea Market. Enligt denna expert är det en myt att det skulle vara så mycket billigare med vintage och antikviteter utanför New York – det enda som krävs för en lyckad skattjakt är ett gott öga och tid.
– Jag var i Idaho nyligen och gick på några loppisar, och jag kan konstatera att man hittar lika fina saker till ungefär samma priser i New York. Ge mig tid, det är det viktigaste, och lite pengar i plånboken så kan jag fynda precis var som helst, säger hon och tipsar om att alltid boka in en extra dag för vintageshopping under semestern.

Lyckligtvis delar Anna Corinnas make hennes kärlek till antikviteter, och det var faktiskt så de tu träffades för åtta år sedan. 
– Han kom in i butiken och skulle köpa skjortor, jag hjälpte honom att hitta rätt och han blev nöjd … Och på den vägen är det! Så han visste redan från början vad han gav sig in på, säger Anna Corinna och tillägger att hennes skattletande är en så stor del av den hon är och hennes liv så det skulle vara omöjligt att leva med någon som inte delade det intresset.
De blev båda förälskade i huset i Cooper Hill vid första ögonkastet. Det var perfekt redan från början säger hon.
– Paret som bodde här innan hade renoverat och slagit ut väggar för att öppna planlösningen lite, och jag hade gjort precis samma sak. Det är ganska ovanligt att man har samma smak och stil som tidigare ägare, men här stämde allt från tapeter till planering från början så vi behövde i stort sett inte ändra på något alls.

Hon bävar dock för den dagen då gentrifieringen når Cooper Park. Mardrömmen är att Starbucks och andra kedjor ska konkurrera ut de små gamla butikerna och kaféerna i kvarteret.
– Jag är aldrig i området kring vattnet längre, det finns ingen anledning för allt finns här. Det flyttar människor med mycket pengar till Williamsburg nu och priserna är hutlösa. Det förändrar också stadsmiljön och utbudet här. Förhoppningsvis får Cooper Park vara någorlunda orört och en liten glimt av det gamla Williamsburg ett litet tag till. Sedan får vi flytta härifrån.