Carl Jan återskapar romantiken – titta in i Granqvists hem på Saxå bruk
Carl Jan Granqvist har nyss fyllt 70 år och njuter helhjärtat av sin bostad på Saxå bruk. Men tro inte att det är ett lugnt pensionärsliv – här finns planer för utbyggnader och stora middagar.
Text: Jörgen Cardell Foto: Peter Holgersson
Grusgångarna är nyligen krattade när Carl Jan Granqvist slår upp dörrarna till Saxå bruk. Här har han bott sedan 1984.
– Hela min idé med Saxå bruk är att återskapa romantiken, säger han. Det är en tysk företeelse som är svensk i grunden. Den blommade i Sverige mellan 1810 och 1860 och det var också den bästa tiden här på bruket.
Huvudbyggnaden, ett stenhus på 700 kvadratmeter, omges av två flygelbyggnader som i dag fungerar som hotell och gästrum. I den omgivande parken finns förstås byggnader som påminner om produktionen av järn och stål. Kapell, lusthus och så den moderniserade magasinsbyggnaden som blev riksbekant sommaren 2011 när Ernst Kirchsteiger satte sin prägel på den i TV.
Mitt i detta vackra landskap rinner en strömmande fors ut i sjön Saxen, själva kärnan när man en gång i tiden lokaliserade bruket. Strömmen drev ett vattenhjul som i sin tur drev en bälg som pumpade in syre till koket av järnmalm, koks och kalk.
Så det är en strålande utsikt Carl Jan Granqvist har när förmiddagskaffet ska intas. Idyllen avbryts plötsligt av en telefonsignal när goda vännen Lotta Bromé hör av sig.
– Hej Lotta, säger Carl Jan. Champagnen har vi inte smällt av ännu… vi väntar lite.
Festprissen lever upp till sina förväntningar. Han är mannen som älskar att ställa till med kalas och har en matsal som klarar 42 sittande gäster.
Så påbörjas husesynen. Det blå rummet på bottenvåningen är ett av 13 rum. Med sitt rutiga golv, ljusblå väggar och mönstrade stolar i fransk högrokoko får man en känsla av elegans och lätthet. Den vackra kakelugnen i ett hörn av rummet är nyrenoverad och inköpt från Vidbynäs slott i Sörmland.
– Det är mitt favoritrum tack vare det vackra ljuset och så är jag väldigt stolt över mina träföremål tillverkade av ebonisten och snickarmästaren Jacob Siölin.
Carl Jan Granqvist känns som en person som vurmar för det klassiska både när det gäller mat, dryck och inredning men han hävdar bestämt att han faktiskt tycker Ikea-produkter kan vara väldigt snygga och att han har en hel del modernt innanför husets väggar.
– Jag har haft många olika stilar under årens lopp. Den första vurmen kom i 20-årsåldern när jag hade besökt en utställning på Nordiska museet. Det ledde till att jag skapade ett jugendhus. När jag sedan blev gästgivare på Grythyttan ville jag inreda så provinsiellt som möjligt, gärna lager på lager så att man kunde se historien. Men visst är jag road av empir och romantik. Här på Saxå bruk vill jag verkligen skapa en stämning av östra Värmland.
Den rosa salongen har ljusinsläpp från tre väderstreck och en fantastisk utsikt över sjön Saxen. Väggarna är marmorerade i rosa med grå inslag. Här finns en rejält dimensionerad öppen spis och stora speglar förgyllda med bladguld.
Precis som i många andra delar av huset kan man här känna den värmländska historiens vingslag. Här festade Selma Lagerlöf på sin tid och det hänger porträtt av hennes äldre släktingar på väggarna. Konstnär är en son i familjen Berggren som var den tidens ägare till Saxå bruk.
Carl Jan är stolt över bygdens många kulturella kändisar och pekar gärna på bysten av Karl XIV Johan, tillverkad av Filipstadspojken Johan Niclas Byström.
– Jag har lyckats tappa Karl XIV Johan i golvet två gånger och halshugga honom, säger Carl Jan och skrattar. Men det har varit värt de 5.000 kronorna att laga honom.
Vår värd berättar om konsten på väggarna, om hur samma lockar kunde användas av flera kvinnor vilket gjorde att man inte kunde tacka ja till alla fester som hölls. Och om hur han måste marmorera om väggarna i rosa salongen med jämna mellanrum.
Ja, det brukar sammanträffa med en större händelse här på slottet, ofta ett bröllop.
Vanliga festfixare i hemmamiljö nöjer sig vanligen med 12 delar i servisen, men så icke Carl Jan Granqvist. Han blir påtagligt nöjd när hans medhjälpare Henrik Berg kommer och meddelar att en god vän lyckats göra ett auktionsfynd och köpa ytterligare en halv servis tillverkad hos den franska porslinsfabriken Rivierre. Henrik går en utbildning till sommelier och måltidskreatör på närliggande Campus Grythyttan, men han har också fått det ärofulla uppdraget att hjälpa till på Saxå bruk i en roll som närmast skulle kunna liknas vid en butler.
– Jodå, Carl Jan är en riktig flitig auktionsfyndare, berättar han. Man kan faktiskt se honom buda hem något mitt i en middag!
Skulle värden själv få ge sig ett epitet kanske det skulle bli ett annat.
– Jag är detaljfreak som ni märker. Det är jag som valt ut inredningen till samtliga 24 gästrum som vi har. Sedan har jag förstås haft god hjälp av andra, som med sömnad och liknande.
Carl Jan är också ägare av ritningar till ett nytt hus på Saxå bruk. Det ska bli ett nytt tillredningskök som ska fungera till alla tillställningar.
– Jag har haft glädjen att inreda kök på Grythyttans gästgivaregård, restaurang Lejontornet i Stockholm och till världsutställningen i Sevilla bland annat. Men nu ritar jag ett helt nytt kök som går under namnet Eldhuset – Karl Johan Lab. Det ska påminna om vikingarnas tillagning över eld samtidigt som det är en hyllning till Karl XIV Johan som var den som ändrade måltidsvanorna här i Sverige.
Här bor: Carl Jan Granqvist.
Gör: Före detta gästgivare på Grythyttan, professor emeritus i matkonst vid Stavanger universitet, filosofie doktor i måltidskunskap vid Örebro universitet/Campus Grythyttan. Driver hotellverksamhet med 24 rum på Saxå bruk. Ger middagar med vidhängande berättelser.
Ålder: Nyss fyllda 70.
Aktuell med: Kommer med en ny bok som heter Kammarmusikens lov.
Sociala medier: www.carljan.se, www.saxabruk.com samt carljangranqvist på Instagram.
LÄS MER: Stor intervju med formgivaren Ingegerd Råman