My home / Inspiration / Hemma hos / Compact retro i...
Titta in i Charlotta Dykes snygga enrummare!

Compact retro i stilsäkra ettan

Färgstarkt, mönstrat och kreativt. Med säker stilkänsla och bra fyndförmåga har Charlotta Dykes inrett sin enrummare. Resultatet är ett kul och inspirerande hem!

Av: Petra Kjellström Foto: Frida Ekman

Solen flödar in genom de vidöppna balkongdörrarna och det blåser en ljummen vind in i Charlotta Dykes vardagsrum. Charlotta är i full färd med att duka upp mönstrade tallrikar och blommiga glas på köksbordet. Lägenheten, som är 30 kvadratmeter stor, består av ett enda rum – som både fungerar som kök, sovrum och vardagsrum.
– Trots att lägenheten är ganska liten så trivs jag utmärkt. Jag har försökt utnyttja ytorna på allra bästa sätt, säger Charlotta.

Retro och vintage har varit en stor del av Charlottas liv sedan lång tid tillbaka. När hon gick på gymnasiet fick hon upp intresset för 50-talsprylar och nuförtiden går hon på loppisar och i secondhandaffärer i stort sett varje helg.
– Jag och Gustav, min pojkvän, är nyligen hemkomna från en loppis-semester i Skåne. Där har det blivit ett par loppisbesök om dagen. Det är mitt allra största intresse.

Charlotta träffade Gustav genom sitt retrointresse. Bägge är aktiva på Instagram, en telefonapp där användarna lägger upp ögonblicksbilder.
– Vi tyckte bägge hade så fina prylar och började följa varandra. Sedan träffade vi i verkliga livet och på den vägen är det.
– Ett lite oväntat sätt att träffas, säger Charlotta.
Med åren har Charlotta lärt sig mycket om design och även utvecklat ett gott sinne för att göra fynd. Det senaste i raden är en pinnstol signerad Yngve Ekström hon köpte för endast tjugo kronor.
– Jag hittade även en NY Times-poster för 150 kronor på loppis, som kan vara ett originaltryck. Är den det så säljs sådana för runt 850 dollar på Ebay, så det kanske är mitt bästa fynd.

När Charlotta köpte lägenheten var den inte alls i det skick den är i nu. Det var knallgula furugolv, mörkgrå väggar och en grönfärgad hall. Men Charlotta såg lägenhetens potential och blev förälskad i balkongen.
– Den är en av anledningarna att jag föll för lägenheten. På sommarhalvåret är jag där hela tiden, där finns plats för alltifrån frukost till fest.
Charlotta har använt alla ytor på ett smart sätt och låter kläder och porslin ta plats i inredningen i stället för att stoppa undan i skrymmande skåp och garderober.
– Jag försöker passa mig för att köpa för mycket. Eftersom jag är pryltokig är det lite svårt. Hemmet fylls sakta på, så någon gång i framtiden kommer jag behöva större, säger Charlotta och ler.

Vem bor här?

Charlotta Dykes, 28. Yrke: Barnsjuksköterska. Bor: Södermalm, Stockholm. Hemmet: Etta i hus med byggår 1926. Intressen: Teckning, ridsport. Drömfynd? Jag har redan hittat mitt drömfynd. En fin Carl Malmsten-soffa som jag hittade för en tid sedan och köpte för en billig penning. Den står nu i mitt vardagsrum.

Charlottas tips – Så får du ettan att kännas större:

1. Allt behöver inte stå längs väggarna, utnyttja ytan mitt i rummet.

2. Satsa på en liten tv. Gärna en väggfast vridbar modell.

3. Har du dåligt med förvaringsutrymmen, låt kläder bli en del av inredningen genom att till exempel hänga dem på en snygg klädhäst. 

4. Vitlackera, eller vitlasera, golven, det ger en känsla av rymd till lägenheten.

5. Utnyttja väggarna, stringhyllor är både snygga och sväljer många föremål. 

 

Fixa rätta retrokänslan

Material: Gedigna köksprylar i plåt och plast i kombination med vintagetryck och posters bidrar till en klassisk folkhemskänsla.

Färger: Härligt mättade nyanser av rött, gult och blått genomsyrar Charlottas lägenhet och ger en varm retrokänsla.