My home / Inspiration / Hemma hos / Så skapade familjen...
Foto: Anne-Charlotte Andersson

Så skapade familjen sin drömträdgård vid havet

Porlande vatten ger liv till hela trädgården. När Jan-Erik Svensson och hans fru Romana renoverade sitt hus i jugendstil var ett vattenarrangemang på tomten ett måste.

Av: Jessica Holm Foto: Anne-Charlotte Andersson

När Jan-Erik och Romana köpte sin jugendvilla 2005 var det med ett tydligt mål. De skulle i möjligaste mån renovera upp och återställa huset till originalskick. Detta gällde även den stora trädgården. Villan och tomten är uppförda 1904, med mycket inspiration från de engelska jugendträdgårdarna. Paret, som är väldigt intresserat av byggnadsvård och trädgård, hade under lång tid varit runt på olika handelsträdgårdar, öppna trädgårdar och liknande för att studera hur man anlade trädgårdar under början av 1900-talet. En stor inspirationskälla är Norrvikens trädgårdar utanför Båstad som anlades 1918 av Rudolf Abelin.
– En typisk jugend- eller nationalromantisk trädgård innehåller olika avdelningar eller rum. Det kan handla om en kryddträdgård och en rosenträdgård. Men även en eller flera dammar, förklarar Jan-Erik.  

 

Jan-Erika och Romana total renoverade sin villa. Foto: Anne-Charlotte Andersson
 

När han och Romana studerade den stora trädgården kändes det naturligt att använda sig av den naturliga sänkan i berget och själva kanten mellan berget och gräsmattan för att bygga två olika dammar, men med en förbindelse mellan sig. I och med att huset har en underbar havstomt ville de även ta tillfället i akt och låta ett vattenarrangemang spegla havets yta.
– Uppe på berget fanns det redan en typ av damm, byggd på 60-talet. Vi ville använda samma plats till en så kallad spegeldamm, men även bygga ihop den övre dammen med en lägre.

Lösningen blev ett arrangemang där en pump leder vattnet från den nedre till den övre dammen och på så sätt skapas ett naturligt flöde. Nu kan man gå på berget mellan de båda dammarna, blicka ut över havet och se det spegla sig i vattenytan på den övre delen.
– Vi är väldigt nöjda med resultatet och kommer redan i vår bygga ut och skapa en tredje damm med lite mer ”vild” växtlighet.  

 

Jan-Erika och Romana har planer på att bygga en tredje damm.Foto: Anne-Charlotte Andersson

 

Varken Jan-Erik eller Romana är pedanter. De älskar att jobba i trädgården, speciellt efter en lång stillasittande dag på jobbet. Men de är också noga med att hinna njuta av sin trädgård och har inget emot att det växer lite ogräs här och var. – Det är kul att experimentera med växter. Eftersom våra dammar har allt från 20 centimeter till 120 centimeters djup har vi testat att plantera lite olika sorter. Näckrosorna, till exempel, trivs allra bäst i det riktigt djupa vattnet.

Längs med kanten mot gräsytan vid den nedre dammen har paret planterat olika sorters växtlighet som trivs vid vatten, exempelvis kaveldun. För att hålla trädgården lättskött har de gjort en rejäl avgränsning mot vattnet med grus och storgatsten i kanten mot gräset.
– Från att vi började planera bygget tills att vi hade två färdiga dammar tog det egentligen bara några månader. Det var mycket jobb, men allt flöt på ungefär som det skulle. Självklart dök det upp saker på vägen som vi var tvungna att hantera, säger Jan-Erik.

 

LÄS MER: Kika in i Helens magiska trädgård med pool – så skapade hon den

Ett exempel är att efter de hade fyllt på dammarna med vatten första gången, så försvann vattnet nästan lika snabbt. Det visade sig helt enkelt att berget hade så pass djupa sprickor att de var tvungna att täta dem med cement.
– Vårt dammbygge är speciellt eftersom vi var väldigt bestämda med att berget inte skulle täckas av någon gummiduk. Vi ville till varje pris att berget skulle lysa igenom vattenytan och göra dammen extra vacker. Lösningen blev att gjuta en klack mot berget i kanten mellan berg och gräsmatta. Gummiduken fick helt enkelt gjutas fast i klacken – och det var extremt noga att skarven skulle vara helt tät.
– Vi har gjort mycket av jobbet själva. Men vi tog hjälp av dammspecialister och en handelsträdgård under arbetets gång. Ingen av oss hade byggt damm tidigare och det är bra att ha folk att bolla med.  

 

Jan-Erik matar sin fiskar.Foto: Anne-Charlotte Andersson

 

Dammarna har gett hela trädgården ett helt nytt utseende och är till stor glädje för familjen på olika sätt. Den nedre är full av guldfiskar, vilket tilltalar unga besökare som gillar att gå dit och mata dem.
– Fiskarna är väldigt tama. De äter i stort sett ur händerna på oss, säger Jan-Erik. Eftersom att både han och Romana gillar nya utmaningar har de planer på att köpa fler fiskar denna säsong.
– Vi ska satsa på karpfisk, eftersom vårt mål är att bygga upp vår trädgård så tidstypiskt som möjligt. Karp var vanligt i dammarna under sekelskiftet. Det är lite knepigt att få dem att överleva, men vi ska göra ett försök.

Jan-Erik säger att något av det roligaste är att en damm bara blir vackrare och vackrare med åren. Växterna tar sig och sprider sig och fiskarna blir, förhoppningsvis (om de inte får besök av häger) fler och fler.
– Om man bygger dammen noggrant, så man slipper läckage, och satsar på ett riktigt bra filter som förhindrar algbildning, så har man gjort en livslång investering, avslutar Jan-Erik.    

 

 
Vem bor här?

Namn: Jan-Erik och Romana Svensson. Familj: Två söner i åldrarna 18 och 16 år. Gör: Jan-Erik är professor i kemi och Romana är kvalitetsmiljöchef. Bor: I en jugendvilla, byggd 1904, på Särö utanför Kungsbacka på västkusten. Paret har renoverat upp villan och anlägger trädgården i tidsenlig stil. Storlek på trädgården och dammarna: Trädgården är på 6 400 kvadrat, ena dammen på 8 kubikmeter och den andra på 32 kubikmeter. Intressen: Golf, byggnadsvård, trädgårdsarbete.

 

  LÄS MER: Så bygger du din egen damm – steg för steg!