My home / Inspiration / Hemma hos / De bor i...
Stenfasaden på familjen Larsson Kaltaveridous är minst sagt uppseendeväckande. Huset byggdes 1897 av slaggsten från en masugn i närheten.

De bor i en gammal skola på 600 kvadrat

Familjen Larsson Kaltaveridou bor i ett hus som påminner om ett slott. Bakom den karaktäristiska stenfasaden döljer sig ett vackert hem som för tankarna till orienten.

AV: Jessica Holm

I en brant backe tornar det upp sig mot en bakgrund av skog. Fasaden av sten och storleken gör att ingen kan undgå att se det mäktiga huset. Det är på hela 600 kvadratmeter. Karin Larsson och Dimitris köpte det för några år sedan. Sedan dess har familjen även utökats med två små döttrar, Nikki och Nina.
– Så fort vi gick på visningen började det snurra i huvudet. Att enbart bo var uteslutet. Vi ville att andra också skulle få ta del av den här vackra byggnaden, därför hyr vi ut undervåning emellanåt, till bröllop, dop och liknande, förklarar Karin.
Hon driver egna företaget Karin Disajn och har sitt kontor på entréplan. Vägg i vägg finns ett gigantiskt rum som användes som skolsal under de 40 år som huset agerade skola. Här kan paret duka upp med långbord när det vankas festtillställningar.
– De flesta som kommer hit kommenterar den speciella fasaden. Huset är byggt av slaggsten från masugnarna vid Stens bruk som fanns här i Graversfors, berättar Karin.

Den övre av husets två våningar använder hon, maken och barnen som bostad. Redan i hallen en trappa upp förstår man att huset inte är något massexemplar. Paret har renoverat huset med finess. I de välvda fönstren med djupa nischer ligger vit mosaik, köket påminner om ett restaurangkök och överallt finns fina trägolv. Inredningen förmedlar en orientalisk känsla även om de flesta stilar är välkomna.
– Många tror att vi har lagt ut en förmögenhet på möbler och annat. Men vi har samlat på oss under resor och jag handlar ofta på auktioner, loppisar eller second hand.

Att Karin älskar vackra saker råder ingen tvekan om. Varje liten pryl – och det finns mängder – känns personlig och speciell. I ett fönster står en madonnafigur tillsammans med en silverbricka full av ljusstakar. På det snygga vardagsrumsbordet med industrikänsla står en mässingsfärgad bricka full med saker som för tankarna till Fjärran Östern.
– Nu har vi renoverat oss igenom hela huset. Visst, det har varit mycket jobb, och det är ett gammalt hus utan dagens bekvämligheter. Men vi älskar det. Vi har inte ångra en sekund att vi köpte det här huset.

 

Vilka bor här?

Namn: Karin Larsson Kaltaveridou, Dimitris Kaltaveridou, Nikki, 5 och Nina, 1,5. Gör: Karin är formgivare och driver egna företaget Karin Disajn. Hon gör framför allt gratulationskort men även barnkläder, album med mera. Dimitris driver restaurang i Norrköping. Bor: I ett 600 kvm stort hus i Graversfors utanför Norrköping, byggt 1897, med en stenfasad som ingen kan missa. Familjen har döpt om huset till Stens hus eftersom det tidigare hette Stens skola. Den fina fasaden är gjord av slaggsten från masugnarna vid Stens bruk som fanns i Graversfors 1763-1936. Familjen hyr ut nedervåningen till fester, dop och annat, stenshus.se Senaste inköpet till hemmet: En lampfot till hallen på nedervåningen. Vi gillade formen på lampskärmen, men tog bort tyget och nu står lampan och lyser med enbart skärmstommen. Så beskriver vi vår inredningsstil: Personlig i en dov färgskala. En touch av orienten med industriella inslag. Kreativ mix av snygga prylar och möbler.

 

Hemma hos slottsliv01Stenfasaden på familjen Larsson Kaltaveridous är minst sagt uppseendeväckande. Huset byggdes 1897 av slaggsten från en masugn i närheten.

Hemma hos slottsliv02Vardagsrummet går i orientalisk stil och för tankarna till sagan ”Tusen och en natt”. Soffan kommer från EM, soffbordet har Karin designat och låtit en hantverkare bygga det, taklampa från Mio.Hemma hos slottsliv04I köket märks det att Dimitris jobbar i restaurangbranschen. Vid renoveringen låg fokus på att köket skulle vara funktionellt, men ändå snyggt. Vitt, svart och rostfritt är ledorden. Ett kul tips är att plantera kryddor i stora plåtburkar. Fråga i ett restaurangkök om de har något stor, exempelvis olivburk, att avvara. Det snygga avlastningsbordet i zink kommer från Ikea.

Hemma hos slottsliv05Den snygga lådhurtsen i metall rymmer leksaker, tidningar, böcker och annat. Den är av märket Nordal.

Hemma hos slottsliv06
Karin, Dimitris, Nina och Nikki.

Hemma hos slottsliv07På de öppna hyllorna finns mycket fynd från resor. 
Hemma hos slottsliv09I Nikkis rum står en vit metallsäng från Ikea. På väggen sitter wallstickers ”Whole wide world” från mrperswall.se. På klämspoten från Ikea sitter små guldfåglar som Nikki fått i present.

Hemma hos slottsliv10
Vardagsrummet går i orientalisk stil och för tankarna till sagan ”Tusen och en natt”. Soffan kommer från EM, soffbordet har Karin designat och låtit en hantverkare bygga det, taklampa från Mio.

Hemma hos slottsliv11I Karins och Dimitris sovrum står ett fin parasoll från New Wave. Byrån är ommålat arvegods. Knoppar från Indiska.

Hemma hos slottsliv12Det härliga skåpet i föräldrasovrummet är ett auktionsfynd från Lauritz. Just denna möbel var guldfärgad, men Karin säger att hon gärna sprejmålar möbler för att få dem i den kulör hon vill.

Hemma hos slottsliv15I ett av fönstren i köket står en silverbricka full av vackra loppisfyndade silverljusstakar. I de djupa fönsternischerna lade familjen vit mosaik.

Hemma hos slottsliv17De inglasade hyllorna är växthus från Ikea som rymmer alla fina prylar som tål att visas upp. Skänken till höger är ett ommålat loppisfynd.