My home / Inspiration / Hemma hos / Kolla in Ikea-köket...

Kolla in Ikea-köket i den här omgjorda stugan!

När Linda och Konrad letade nytt boende hade de ett tydligt mål: De ville till lugnet. Paret bestämde sig för att bygga om en sommarstuga och har nu skapat ett personligt hem med en mix av Ikea, rustika naturmaterial och italienska designmöbler.

Av: Jessica Holm Foto: Karin Johansson

Linda pluggade i Australien och hennes lärare hade en mycket trevlig son. De träffades allt oftare och det började slå gnistor. Nu, några år senare, har Linda och Konrad flyttat till Sverige tillsammans. De har båda hektiska jobb, Linda som projektledare på Ikea och Konrad som doktorand på Lunds universitet. Och de är överens:
– Det absolut bästa på dagen är att komma hem till lugnet. Vi bor mitt i skogen, men har grannar relativt nära och gångavstånd till pendeltåget i Höör. Det tar enbart 30 minuter med tåget till Lund och 35 minuter till Malmö. Nära storstadspulsen, fast mitt ute i skogen!

De bodde tillsammans i en lägenhet i Hässleholm och kikade en del på husannonser. Att de ville ut på landet visste de, men inte riktigt hur och var.
– Vi hade bott i Australien länge och nyss flyttat hit till Sverige. Drömmen är en stor gård, men vi ville bo naturnära i väntan på den. Här bor vi billigt och kan lägga undan mycket pengar till vår framtida gårdsdröm, säger Linda.

 

32Höör,fotograf Karin Johansson
Älskar lugnet i stugan efter en hektiskt dag på jobbet. Konrad är doktorand på Lunds universitet och Linda är projektledare på Ikea, vilket märks på många ställen i stugan. Kolla in parets smarta idéer för kök och badrum!
02Höör,fotograf Karin Johansson
Linda och Konrad valde att putsa murstocken med murbruk för att skapa en snygg, ruff känsla. Kaminen från Jøtul fanns i huset när paret köpte det. Den orientaliska kistan till höger har Linda fått av sin farfar som var möbelhandlare.
Paret köpte ett Ikeakök, men valde att göra egna beslag av renskinn som de beställde på Slojdmaterial.se. På golvet har de lagt kapade tegelstenar med golvvärme under. Tegelstenarna köpte de via Blocket, de har tidigare suttit på en skola.
29Höör,fotograf Karin Johansson
Konrad och Lindas pappa har byggt den snygga badrumsbänken med infällt handfat. Spegeln kommer från Ikea.
01Höör,fotograf Karin Johansson
Matta och taklampa Ikea, matbord Ilva. De italienska läderstolarna är fyndade i en second hand-butik. Golvlampan i hörnet är i läder och mässing, den har Linda ärvt av sin farfar.
11Höör,fotograf Karin Johansson
Soffa och schäslong Ikea, soffbord och svart golvlampa Ilva, den vinröda fåtöljen har Linda ärvt av sin farfar.

 

 

Både hon och Konrad har ett brinnande inrednings- och designintresse. När de gick på visningen av det lilla femtiotalshuset, som användes som sommarbostad, började renoveringstankarna snurra.
– Visst, huset är litet. Men vi kände båda två att vi kunde göra något bra av det. Även om det ligger i ett sommarstugeområde har vi ganska många permanentboende omkring oss också. Så helt isolerade är vi inte, säger Konrad.

När de började renoveringsprocessen letade de intensivt på Blocket efter material. Två av de bästa fynden är det gamla skeppsgolvet i sovrummet och tegelgolvet i köksdelen.
– Trägolvet låg nedmonterat i en ladugård, trots att det var slitet såg vi att det skulle kunna bli fint i vårt sovrum. Vi gillar speciellt att det har kvar sina fina trädetaljer som är så typiska för trägolv. Vi hyrde en stor slipmaskin, renoverade och lackade det.

Tegelstenarna i köket kommer från en gammal nedlagd skola, där de genom åren samlade på sig sitt fina, rustika uttryck.
– De var kapade på höjden, så vi lade golvvärme under innan vi murade fast dem. Kanske inte det mest praktiska golvet, när det kommer till städning, men hur snyggt som helst, skrattar Linda.
Varken hon eller Konrad är rädda för att själva hugga i vid renoveringar. De har gjort i stort sett allt själva. Finishen är i det närmsta perfekt och det märks att de renoverar omsorgsfullt och grundligt.
– Konrad är nog den av oss som är mest nog noggrann. När han byggde bokhyllorna, av drivved, som sitter på väggen ovanför soffan, var han till exempel väldigt bestämd med att fästningsanordningarna inte fick synas, förklarar Linda.

 

09Höör,fotograf Karin Johansson
Konrad i köket, som ligger i det stora rum som även består av matplats och vardagsrumsdel. Lampan, som är virad runt takbjälken, är köpt på Clas Ohlson.
20Höör,fotograf Karin Johansson
För att få mer ljus vid matbordsdelen öppnade Linda och Konrad upp ett litet avlångt hålrum i väggen från sovrummet. Här står deras samling av gamla kameror. Matbord Ilva, matta och lampa Ikea, de italienska läderstolarna är köpta i en second hand-butik.
23Höör,fotograf Karin Johansson
Linda och Konrads hus består i stort sett av ett rum med sovalkov. Rummen har de gränsat av med en skjutdörr i plywood.
24Höör,fotograf Karin Johansson
Linda och Konrad hittade ett gammalt skeppsgolv på Blocket, det är antagligen över 100 år gammalt. De pusslade ihop bitarna på sovrumsgolvet och hyrde en slipmaskin som de renoverade upp det med.

 

Huset är inrett i en sober stil, med mycket naturmaterial och genomgående jordnära färger. Vissa av möblerna, som den vinröda fåtöljen, den orientaliska kistan och golvlampan vid matbordet, är arv från Lindas farfar som arbetade som möbelimportör.
– Vi hade köpt en del nytt till lägenheten också, bland annat Ikeasoffan som vi älskar. Den är hur skön som helst, säger Konrad.
Renoveringarna invändigt är helt avslutade, så nu har turen kommit till utsidan.
– Vi ska bygga ett stort trädäck runt huset, där vi kan sitta och njuta av naturen och solen hela dagen och kvällen. Vi funderar även på att måla om fasaden, kanske att den ska bli grå istället för röd.

Men framför allt ska Linda, Konrad och deras nyfödda barn njuta av sitt paradis, med naturen som närmsta granne.
– Det är nog det bästa med vårt boende, att det känns som om vi är på semester jämt! Här kan vi verkligen koppla av och varva ner.

 

Vilka bor här?

Linda Roos och Konrad Wilkens. Bor: I ett ombyggt sommarhus, byggt på 50-talet, strax utanför Höör. Huset är på 65 kvm och tomten på 3.000 kvm. Gör: Linda är projektledare på Ikea i Älmhult och jobbar med miljöfrågor, Konrad är doktorand på Lunds universitet och jobbar med brandsäkerhetsfrågor.

 

 

LÄS MER: Inredaren Malin byggde nytt hus i lantlig stil – kika in!