My home / Inspiration / Hemma hos / De bor i...

De bor i en vintage-maxad trävilla på Österlen

I ett rött hus på Österlen har Carolina och Martin gjort färg- och mönster­krockarna till konst. Välkomna in!

Av: Anna Örnberg Foto: Tommy Durath

Visa mig hur du bor och jag ska säga dig vem du är!”
Är det någonstans det verkligen stämmer, så är det hemma hos familjen Hodanek på Österlen. Carolina från Skåne och Martin från Tjeckien träffades när de båda var ute och reste runt på Nya Zealand. Det klickade och när äventyret och resandet tog slut fanns känslorna kvar. Martin flyttade till Sverige – och sadlade om.

Carolina Hodanek.
Carolina Hodanek.

Hemma i Tjeckien hade han arbetat som bilmekaniker, men nu tog han chansen att lära sig ett gammalt yrke som gav mer utlopp för kreativiteten – han blev finsmed och snickare, kunskaper som han sedan använt för att arbeta med byggnadsvård.
– Det är ingen dum kombination, säger Carolina med glimten i ögat. Det är lite som att ha en egen McGywer i huset. Han kan både meka, smida och snickra.

Huset är deras första egna hus men trots det väjde de inte för utmaningarna. I stort sett allt renoveringsarbete har de gjort själva.
– Det såg ganska okej ut när vi köpte det och skulle ha gått att bara flytta in. Men vi såg direkt att vi ville öppna upp ytorna och få mer ljus, så vi började med att riva en del av mellanväggarna. Vi ville ha ett hem som återspeglade oss, säger Carolina.

Byggt i mitten på 1800-talet är huset ett av de äldsta i byn. Efter Carolina och Martins grundliga renovering har det återfått sin charm med synliga detaljer som visar på husets ålder. Borta är alla de små och aningen ­mörka rummen till fördel för en öppen planlösning där bara murstocken och trappan till övervåningen skiljer köksdelen från vardagsrummet. Det vackra, kraftiga bjälklaget som bär upp det grova, vitmålade planktaket är synligt och ger rummet karaktär. På övervåningen är rollerna ombytta. Där var förut bara en enda stor öppen vindsvåning. Den har nu delats upp i ett par mindre sovrum med ombonad atmosfär under husets snedtak.

Att nedre våningen främst består av ett stort öppet rum har inte hindrat Carolina från att använda flera olika tapeter och färger. Det skulle ha kunnat bli oroligt och lite för mycket av det goda, men har resulterat i ett livfullt och högst personligt hus. Mycket av möblemanget är fyndat på loppisar och även en och annan av tapeterna.
– Jag är tokig i tapeter! Så skulle jag råka hitta ett par udda tapetrullar på loppis, så måste de ju bara följa med hem. En del tapeter sparar jag i många år innan jag plötsligt ser för mig den perfekta platsen för dem. För mig är tapeter som ”kläder” åt rummet. Byter man tapet kan hela rummet ändra karaktär.

Loppisfynd har också använts i badrummet, om än på ett något oväntat sätt. För vad har en loppisfantast om inte mängder av udda och blandade porslinstallrikar? Men under flytten till huset gick bottnen ur kartongen och alla tallrikar blev till en hög med krossat porslin. Skärvorna använde Carolina för att dekorera badrumsväggen med ett stort frodigt träd.
– Man lär sig med tiden att inte se de problem man möter som hinder, utan som möjligheter till spännande och annorlunda lösningar. I slutänden är det ju det udda och oförutsägbara som gör ett hem spännande.

Den solgula tapeten vid matplatsen är som en vinkning till den gula soffan i rummets andra ände. Det långa, bastanta bordet är från 1800-talet och har stått i ett spanskt kloster, innan det så småningom hittade vägen till Österlen. Den smått galna ­lampan i mässing har ett förflutet inom restaurangbranschen. Tapet, Cole & Son.
Från köket har man överblick över hela nedre våningen. Takets grova, breda plank är original medan ­golvet är nylagt och mörklaserat i en varm gyllenbrun nyans.
osterlen13
Ett ordentligt skafferi på gammalt vis känns som lyx, men är praktiskt och rymmer både kokkärl och mat.
osterlen15
Sovrummet har fått en mildare och mer dämpad färgskala, med blommig mormorstapet i beige och krämvitt. Sängen är en ombyggd träsoffa från 1800-talet. Multirandig matta, Mio. Grön taklampa blåst av glaskonstnären Elna Jolom.
osterlen14
Josef Franks blomstertapet lyser upp övervåningens lilla sittplats, möblerad med ärvd soffa och loppismöbler i pastellglad blandning.
osterlen16
Köket smyger sig i en vinkel runt husets skorstensmur och nybyggda trappa, med själva spisen och diskbänken avsiktligt placerad så att de inte är helt synliga från vardagsrummet. Den nya köks­inredningen var aningen för vit och slät för färgglada Carolina, som målade om den i en vackert skimrande ljusblå nyans. Arbetsbänkarna har paret gjutit själva i betong.
osterlen01
Det är inte ett badrum, det är en badsal! Ett stort rum där man kan sköta tvätten samtidigt som man håller ett öga på badande barn. Det praktfulla trädet om pryder bortre väggen är mosaik, kärleksfullt sammanfogad av den olycksdrabbade porslinsservisen. Handfatet är från Ikea, men kommoden undertill har Martin snickrat och Carolina färgsatt.
Vincents rum är ett rosaprickigt vitaminpiller, med tapet fyndad på Blocket. Också möblerna har fyndats begagnat.
Man behöver inte tapetsera en hel fondvägg! Det kan räcka bra med en väggsnutt, som den lilla biten mellan två dörrar. Romantiskt rosa var precis vad Carolina tyckte behövdes för att liva upp det lilla arkivskåpet. Bakre hallens skönt grönblommiga sommaräng är en loppisfyndad originaltapet från 70-talet.
osterlen05
En tapetsamlare som Carolina släpper ogärna ifrån sig tapetrester. Förr eller senare kan de komma till glädje igen. En walk-in-closet kändes som det ultimata stället att släppa kreativiteten lös och låta alla tapetstumpar dekorera väggarna som ett lapptäcke.
På utsidan gör huset inte stort väsen av sig, med sin klassiska röda fasad och vita knutar. Det är först när man stiger in som man möts av ett färgstarkt och ­annorlunda hem.
Klädkammaren är inredd för öppen förvaring med hyllplan av laminat på konsolskenor och enkla klädstänger. Den fina dörren är original från huset. Taklampa ”Jeeves”, Frank Form.
Vilka bor här?

Familjen Hodanek består av Carolina, 37, och Martin, 39, med barnen Vincent, 5, och Simone, 6 månader.
Gör: Carolina är delägare av butiken Apotekarn’s i Simrishamn. Martin har arbetat som både snickare och finsmed.
Bor: I ett litet samhälle någon mil utanför Simrishamn, på Österlen.
Huset: Ett trähus byggt i mitten på 1800-talet, med påbyggd vinkel gjord senare kring 1900-talets början. Totalt 164 kvm. Hit flyttade familjen 2009 och renoverade sedan fortlöpande fram till 2014.
Följ Carolina på Instagram: @apotekarns.