My home / Inspiration / Hemma hos / De har inrett...
I vardagsrummet står ett grönt indiskt skåp köpt i Jodpur i Indien. En släkting till Malins make Thomas har målat porträttet.

De har inrett en indisk dröm – i svenska skärgården

Blommande, färgglatt och snirkliga former. Malin Eklund Arefjärd har skapat sin egen orientaliska oas bland tallar och klippor i Stockholms skärgård. Här bor hon tillsammans med sin stora familj.

Av: Petra Kjellström Foto: Frida Ekman

Utanför familjen Eklund Arefjärds 60-talsvilla breder en stor blommande trädgård ut sig. Rosor i vackra nyanser prunkar överallt. Malin själv är i full färd med att plocka bland rosorna för att göra en bukett att ha på matbordet. Inomhus är villan inredd med starka färger och former som för tankarna till varmare breddgrader.
– Jag har rest runt i bland annat Indien och hämtat mycket av min inredningsinspiration därifrån, säger Malin.
Inredning har tagit upp en stor del av hennes liv. På sina resor runtom i världen har Malin köpt möbler och prylar som hon sedan sålt i egna butiken Sthlm Oriental på Södermalm. Numera finns inte butiken kvar men Malins intresse för färg och form är oförändrat. Hon tycker det är tråkigt att många väljer minimalism och vitt och fräscht och inte vågar leva ut sina inredningsfantasier bara för att det vita och minimala är på modet.
– I det orientaliska finns likheter med gammal svensk hantverkstradition som till exempel kurbitsmålning och träsnideri. Tyvärr verkar många ha glömt bort det och bytt mot avskalat och kalt, säger Malin.

I ett litet hus i trädgården har Malin en keramikverkstad. I den gör hon keramik med vackra mönster. Att hålla i gång och pyssla är något av det bästa Malin vet. I villan har hon även en syhörna där hon tillbringar mycket av sin tid.
– Nu senast gick jag på tillskärarakademien och har planer på att starta ett eget klädesmärke som ska heta Miss Mala, säger Malin.
Villan är ett ständigt pågående renoverings- och förändringsprojekt. Det är oftast Malin själv som tar tag i själva renoveringen då hon tycker det är väldigt roligt. Det har varit alltifrån att måla till att lägga nya golv.
– Vi har jobbat på huset oavbrutet och har förvandlat furupalatset vi flyttade in i till en färgglad och varm oas. Jag är den energiska som har farit runt med hammare och spik medan Thomas har stått för markservice och god mat, säger Malin och skrattar.

Det är allt som oftast full fart hos familjen Eklund Arefjärd och nya projekt dyker ständigt upp. Det sen­aste projektet är drömmen om en flytt ut på riktiga ­landet. Med stora ytor, lador, öppna vidder och klar luft.
– Min pappa bor i Hälsingland och jag älskar att gå på auktioner där. Nu letar vi efter en trivsam Hälsingegård, med plats för oss alla och för skaparglädjen säger Malin och ler.

INDISK_SKÄRGÅRDSDRÖM21

Vilka bor här?

Malin Eklund Arefjärd, 42 år, med maken Thomas och egna döttrarna Nellie och Nova, samt bonusbarnen Filippa och Felix. Väntar tillökning.  Bor: Evlinge, Värmdö.  Hemmet: Villa på 180 kvadratmeter, byggt på 60-talet.  Yrke: Mångsysslare. Jobbar framförallt med inredningsprojekt.  Intressen: Inredning, familjen och kreativa sysslor för händerna.

MALIN TIPSAR: SÅ SKAPAR DU ETT PERSONLIGT HEM

1. Blanda gammal och nytt, det är härligt med något som redan har en själ.
2. Gå loss med penseln, det är alltid roligt och härligt med färg.
3. Ta bort allt du inte gillar. Ha inte framme något, som du till exempel ärvt eller fått i present, bara för att det känns som du måste.
4. Tänk en extra gång på belysningen. Jag gillar att ha många små ljuspunkter, det skapar mysfaktor.